Da USA gikk tungt inn for å påvirke valget i Russland

22
Omslaget på magasinet Time

Mediene og politikerne i USA holder fortsatt på med den ikke-beviste historien om at Russland skal ha forsøkt å påvirke presidentvalget i USA. Men de virkelige ekspertene på å påvirke valg i andre land, er jo USA. USA gjorde 81 forsøk på å påvirke valg i andre land, sier Dov Levin ved Carnegie Mellon University. Han har bygd opp en database som inneholder fakta og dokumenter om disse tilfellene, skriver Los Angeles Times.

Et av de første eksemplene i basen er USAs massive innblanding i det første etterkrigsvalget i Italia i 1948.

“We threw everything, including the kitchen sink” at helping the Christian Democrats beat the Communists in Italy, said Levin, including covertly delivering “bags of money”  to cover campaign expenses, sending experts to help run the campaign, subsidizing “pork” projects like land reclamation, and threatening publicly to end U.S. aid to Italy if the Communists were elected.

Levin said that U.S. intervention probably played an important role in preventing a Communist Party victory, not just in 1948, but in seven subsequent Italian elections.

Da USA sørget for Boris Jeltsins valgseier

I disse dager er det en annen valgmanipulasjon som burde interessere folk i USA og såkalte USA-eksperter, nemlig den gangen under president Bill Clinton da USA gikk massivt inn i valgkampen i Russland for å sikre Boris Jeltsin seieren. Det var i 1996. Og det var ingen ringere enn presidenten sjøl som tok initiativet.

Den pro-vestlige Boris Jeltsin hadde rukket å bli ekstremt upoulær i Russland fordi hans økonomiske politikk hadde vært katastrofal for russisk økonomi og ført til et fall i BNP på 50%.

Det var hyperinflasjon, gallopperende kriminalitet, sammenbrudd i helsevesenet, pensjonssystemet, svikt i matvareleveransene og et dramatisk fall i forventet levealder.

Boris Jeltsin sendte tanks til å bombardere det russiske parlamentet

I 1993 vedtok Jeltsin ved presidentdekret å oppløse parlamentet. Som svar på dette okkuperte parlamentarikerne parlamentsbygningen. Jeltsin brukte etteretningsdata fra USA da han satte inn hæren mot de folkevalgte og bombarderte parlamentet og drepte kanskje så mange som 2000 mennesker. Det ar denne ”demokratiets mann” USA hjalp med å vinne valget i 1996.

USAs intervensjon i valget var ikke akkurat noen hemmelighet på den tida. Time hadde dette som hovedoppslag 15/7-1996 med forsidetittelen ”Yanks to the rescue”.

Omslaget på magasinet Time

Magasinets egen ingress sier at det handler om

The secret story of how four U.S. advisers used polls, focus groups, negative ads and all the other techniques of American campaigning to help Boris Yeltsin win.

Den tisiders artikkelen forteller i detalj om tre amerikanske agenter som opprettet et hovedkvarter i Russland og jobbet der i fire måneder for å sikre Jeltsin seieren. De tre var Joe Shumate, George Gorton og Richard Dresner.

USA betalte dem 250.000 dollar, samt at de hadde ubegrenset budsjett for utgifter, meningsmålinger, fokusgrupper og andre tiltak. De opptrådte under dekke av å være salgsagenter for flatskjermTV. Russiske politifolk væpnet med maskinpistoler bevoktet huset de bodde i.

Jeltsin var massivt upopulær

Deres første undersøkelser tydet på at Jeltsin bare hadde støtte fra 6% av velgerne. ”Stalin hadde større oppslutning enn Jeltsin,” sa Dresner. Mer enn 60% av velgerne anså Jeltsin som korrupt og 65% mente at han hadde ødelagt økonomien, ifølge amerikanernes undersøkelser.

Men de fant også ut at mange russere var redde for borgerkrig. Derfor utformet de budskapet: Hold på Jeltsin så vil du i hvert fall unngå uro.

Samtidig sørget USA for et lån til Russland via IMF på 10,2 milliarder dollar slik at den russiske regjeringa kunne betale lønninger og pensjoner som skulle ha vært betalt langt tidligere.

Bill Clinton som Jeltsins konsulent

USA-agentenes annonsekampanjer og mediamanipulasjoner klarte å få Jeltsin på offensive i valgkampen. Men likevel var det langt fra sikkert at han ville vinne. De tre amerikanerne tok kontakt med Bill Clintons rådgiver Dick Morris og ba om hjelp derfra. De ville at Clinton skulle akseptere at Jeltsin fikk opptre som en verdensleder på toppmøtet mellom de to i april 1996. Denne forestillingen gikk godt hjem i Russland.

Morris, som siden røk uklar med Clinton, sa i et intervju med ”America Talks live” i september 2016:

 “When I worked for Clinton, Clinton called me and said, ‘I want to get Yeltsin elected as president of Russia against Gennady Zyuganov,’ who was the communist who was running against him. Putin was Zyuganov’s major backer.

“It became public that Clinton would meet with me every week. We would review the polling that was being done for Yeltsin by a colleague of mine, who was sending it to me every week. He, Clinton and I would go through it and Bill would pick up the hotline and talk to Yeltsin and tell him what commercials to run, where to campaign, what positions to take. He basically became Yeltsin’s political consultant.”

Jeltsin vant som kjent valget, og Time gjorde ingen hemmelighet av USAs rolle i å sikre ham seieren. I 2003 ble dette til og med tema i filmen Spinning Boris.

Men var det egentlig Jeltsin som vant valget? I 2012 publiserte Time en annen artikkel med tittelen: Rewriting Russian History: Did Boris Yeltsin Steal the 1996 Presidential Election?

Der blir daværende president Dmitri Medvedev sitert med følgende uttalelse: ” We all know that Boris Nikolaevich Yeltsin did not win in 1996.”

Det vil kanskje la seg verifisere en dag, men det som er hevet over tvil er at USA gikk massivt inn for å påvirke valget i Russland for å sørge for en den korrupte og udugelige Boris Jeltsin ble valgt. I lys av dette og dokumentasjonen av USAs 81 forsøk på å påvirke utfallet av valg i andre land – statskupp og intervensjoner ikke medregnet – blir spillet rundt den såkalte russiske innflytelsen på presidentvalget i 2016 en ganske underlig affære.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


22 KOMMENTARER

   • Man kan ikke stole på slike referanser nå for tiden.

    Det var faktisk okkupantene som oppfordret folket til å overta makten i landet, slik jeg husker det. Å oppløse et lands nasjonalforsamling for å skrive ut nyvalg dersom noe har låst seg alvorlig, er faktisk vanlig over hele verden.

    Panikken som oppstod hos noen og som førte til okkupasjonen var sikkert panikken til en psykologiprofessor som hadde løyet og stjålet seg til innflytelse. Det kan sikkert også være en slik fyr som «presenterer» denne saken her nå.

    • «Faktisk vanlig over hele verden». Jo, der grunnloven åpner for der. Slik var det ikke i Russland. Må du ha alt inn med teskje??

     • Jeg er skeptisk til å ta løgn inn med teskje. Dessuten ville ikke en eventuell feil fra Jeltsin sin side forsvare et statskupp. Det ville vært en sak for rettssystemet og ikke oppfordring til statskupp fra paranoide psykologiprofessorer som hadde løyet politikere huden full og gjort dem svært forvirrende.

  • Hvis man ikke hadde statsdannelser og konger/regjeringer ville det heller ikke vært noen statskupp. Tenk så deilig å slippe politikere, byråkrater, monarker, prester, advokater og psykologiprofessorer.

 1. Det hadde vært naturlig å tro at Russland ville prøve å påvirke valget i USA når Trump i valgkampen lovet fred med Russland mens Cliton lovet krig med Russland (man skal ikke bagtelisere en atomkrig). Men bevisene for russisk innblanding mangler.

  USAs innblanding i Russland under Jeltsin var så stor at den russiske befolkning har blitt skremt av dette og hva det kan føre til av fattigdom og elendighet. Den russiske befolkning har blitt kurert når det gjelder tilliten til USA. Dette forklarer nok mye av Putins popularitet i Russland og den russiske befolknings store skepsis til USA.

  Mange land vil prøve å påvirke valg og politikere i USA, bla har flere land betalt penger til Clinton Foundation og til andre politiske organisasjoner i USA. Mye av dette kan betraktes som å være utenlandsk påvirkning. Det er vel på tide at USA iverksetter tiltak også mot alle disse land? Tar vi også med alle USAs innblandinger i andre lands indre anliggendene og motreaksjoner mot dissse, så er vi vel på god vei mot en verdensomspennende blokade?

  McCain & Co bruker alle muligheter til å innføre blokade mot Russland og til å avsette Trump.

   • Håper du selv er klar over at du er grensepsykotisk.

    Ut over det er kommentarene dine tøys. – «Psykologiprofessorer og psykiatere» står ikke bak verdenspolitikken.

    • Joda, med sin løgner og vrangforestillinger og sykeliggjøring av skikkelige folk, og anledning til å velge folk til viktige stillinger og sparke dem, og presse politikere med hjerteproblemer og pustevansker, styrer de mye av verdenspolitikken.

     Psykologiprofessorer har også etablert egne enheter innenfor forsvaret i mange land, som de har full kontroll over, ved å ansette og sparke de som de vil ha der. Slike enheter er fulle av satanister og nazister som vil gå løs på alt hellig liv. Styrkene til Assad skal visst være fulle av slike elementer.

 2. USA har styrtet folkevalgte regjeringer over en lav sko, spesielt i Latin- og Mellom-Amerika, så hvis nå amerikanerne smaker egen medisin er det kun tilpass for dem.

 3. Det forekommer meg at Washingtonmakta bekrefter det gamle ordtaket: «På seg selv kjenner man andre.»!

 4. Nå har Trump nettopp skutt ned et syrisk jagerfly. Det syriske flyet kjempet mot ISIS, så det er vel ikke underlig at USA så seg nødt til å skyte det ned.

  • Det kan jo hende at det syriske flyet kjempet mot sivile; det fins nemlig «loose guns» i mange forsvar som lyder ordre fra andre enn de offisielle lederne.

   Et eksempel er det britiske Harrier flyet som felte Widerøeflyet utenfor Mehamn for en del år siden. Det har også vært eller vil være tvilsomme nederlandske piloter på vei hit, men de ble gjort eller vil bli gjort stridsudyktige før de klarer å ta av.

 5. … Putin was Zyuganov’s major backer …

  Hva er det: en skrivefeil eller en bevisst løgn? Putin har aldri støttet Zyuganov. Putin har alltid vært anti-kommunist, og er fortsatt det i dag.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.