Etter møtet med Putin gikk Macron i møte med syriske jihadister

0

Den franske presidenten Emmanuel Macron prøver å stå fram som handlekraftig på den internasjonale arenaen. I valgkampen kritiserte Marine Le Pen ham for å være en marionett for Tyskland og Angela Merkel, og det første finanskapitalens mann Macron gjorde etter å ha blitt valgt var da også ganske riktig å besøke «Mutti» Merkel og forsikre om sin begeistring for den fransk-tyske aksen, det vil si Tysklands dominans. Kan han derfor hadde behov for å vise seg som den en sterk leder ved å ha et møte med Vladimir Putin i Versailles.

Det er nokså sikkert et flertall blant franske velgere som ønsker en normalisering av forholdet mellom Frankrike og Russland. I første valgomgang stemte 70% av velgerne for kandidater som hadde signalisert at de gikk inn for dette, nemlig Fillon, Le Pen og Mélenchon. Det kommer ganske enkelt av at Frankrike har økonomisk interesse av et godt forhold til Russland. Rammen rundt møtet markerte da også det 300 år lange forholdet mellom de to landene, nemlig da den russiske tsaren Peter den store besøkte Frankrike.

Det gjenstår å se om det blir noen tilnærming, eller om Macron bare ønsket å markere Frankrike som stormakt. Det første han gjorde etterpå var å møte den Riyadh-baserte High Negotiations Committee (HNC), som inkluderer grupper som Ahrar al-Sham og Jaysh al-Islam, det vil si grupper som er alliert med al-Qaida og IS i Syria. De ønsker alle å skape et islamistisk kalifat i Syria under sharialov. HNC blir kritisert både av Syrias regjering og av det kurdiske nasjonalrådet nettopp på grunn av denne tilknytninga til jihadistene. HNC er finansiert av Saudi-Arabia, som også er kjent for å støtte al-Qaida og andre jihadistgrupper i Syria, inkludert IS.

I møtet med Putin hadde Macron forsikret om at Frankrike ønsker å «utrydde terrorgruppene i Syria». Han slapp å svare på hvordan dette henger sammen med å møte Jaysh al-Islam.

29. mai 2017 erklærte Macron at «ethver bruk av kjemiske våpen i Syria vil føre til umiddelbart angrep fra fransk side. Det er France 24 som melder dette.

Siden det er jihadistene som sitter med kjemiske våpen i Syria, og siden de er kjent for å bruke kjemiske våpen for å prøve å utløse nettopp vestlig bombing i Syria, er dette nærmest en invitasjon til al-Qaida og IS om å lage nye provokasjoner av denne typen. Umiddelbar bombing vil jo bety at det ikke er tid til å vente på dokumentasjon og undersøkelser. Her er det bare for White Helmets å rigge til for sine neste opptak, så vil franske fly være på vingene.

Frankrikes rolle i det imperialistiske spillet i Midt-Østen og Nord-Afrika er kommet i skyggen av USAs, men den skal ikke undervurderes. Syria var fransk koloni, og Frankrike har ikke gitt opp å være kolonimakt. Det var Frankrikes president Nicolas Sarkozy som sammen med Hillary Clinton sto i spissen for den politiske kampanjen for å bombe Libya i 2011. Og fransk etterretning står i nær forbindelse med algerisk etterretning som faktisk trener al-Qaida i Algerie og Nord-Afrika.
Det Macron gjør er at han fortsetter fransk kolonipolitikk og at han som sine forgjengere allierer seg med jihadister. Dette burde franskmenn merke seg, siden landet gang på gang er rammet av hensynsløse terroraksjoner fra akkurat de samme kreftene som Macron nå allierer seg med.

Forrige artikkelUppsägning av Parisavtalet – en maktdemonstration av Donald Trump
Neste artikkelTrumps klima-nei åpner døra på vid vegg for Kina
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).