– Brexit blåser et stort hull i EUs budsjett

0
EU-kommissær Günther Oettinger svinger pisken over EUs "indre fiender".

EUs «finansminister», økonomikommissær Günther Oettinger, har lagt fram sine tanker om EUs framtidige budsjetter i et dokument til EU-kommisjonen.

Dokumentet sier klart at status quo ikke er et mulig alternativ for EU. Enten må unionen skalere ned ambisjonene sine drastisk eller så må den bli mye mer samordnet, skriver Oettinger.

Dette standpunktet er jo kjent fra tidligere, og vi har tidligere omtalt planen om å oppheve de nasjonale parlamentene makt over egne lands økonomi, eller kort sagt avskaffe det nasjonale demokratiet.

Den aktuelle grunnen til at Oettnger tar opp dette nå er at EU har store problemer med finansene. Brexit slår et hull på rundt ti milliarder euro, sier Oettinger.

I tillegg kommer økte kostnader til det militære, sikkerhetsordninger og migrasjon. Det samlede budsjetthullet skal være på 20 milliarder euro.

“If Europe is to tackle new challenges, the money must come from somewhere,” Oettinger, the commissioner for budget and human resources, said in a statement presenting the paper. “We can either spend less or find new revenues.”

EU-kommisjonens migrasjonspolitikk har liten støtte blant innbyggerne i medlemslanda, og land som Ungarn, Tsjekkia og Polen har direkte nektet å være med på den. Dette får talsmenn for EU-kommisjonen til å true med økonomiske sanksjoner. Men det løser ikke EUs økonomiske problemer og vil heller øke splittelsen enn å dempe den.

For kommisjonen blir det nødvendig å kutte ned på vedtatte programmer og nedbemanne staben hvis man ikke finner mange milliarder på en eller annen måte.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNRKs syriske svarteliste
Neste artikkelHedgefondforvalter Tangen tjente 730 millioner i fjor – men betaler han skatt?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).