Værnes kan bli hovedbase for US Marines i Europa

11

USA ønsker å trekke Norge djupere inn i krigsforberedelsene mot Russland. På denne måten vil Norge helt sikkert bli krigsarena i tilfelle krig mellom stormaktene.

Norge har brutt med den gamle basepolitikken, som til og med gjaldt under den kalde krigen, om at vi ikke vil ha utenlandske baser på norsk jord. Nå har vi en slik base i form av en amerikanske styrke på 330 marinesoldater på Værnes ved Trondheim. I området rundt Værnes er flere fjellhaller fylt opp med tungt og avansert militært utstyr fra USA.

Military.com, som var de første som meldte om dette, skriver at dette utstyret er nok til å utstyre en styrke på mer enn 4.600 soldater. De som styrer dette programmet sier at bruken av utstyret til trening har «vokst eksponentielt de siste 24 månedene».

Generalmajor Niel Nelsen, som er kommandant for US Mariens i Europa og Afrika ser for seg at Værnes kan bli brukt til en hel serie varierte militærøvelser i framtida, fra flyoperasjoner, bakkemanøvre, logistikk, kommunikasjon og cyberkrigføring.

I klartekst: USA ønsker å gjøre Norge til en framskutt base i et eventuelt angrep på Russland.

Dette kommer etter at USA har oppgradert sine lagre av tungt militært utstyr i Norge, blant annet i fjellhallene ved Værnes. Det kommer etter at USA og NATO har trappet opp aggressive militærøvelser i nordområdene og resten av Europa. Og det kommer etter at det er blitt kjent hvor viktige de norske satellittovervåkingsstasjonene i Vardø og på Svalbard er for USAs krigsforberedelser mot Russland.

Talsmann for forsvaret, Frank Sølvsberg sier til NRK at «Amerikanerne sier at de er veldig godt fornøyd med å være i Norge. De føler seg både godt tatt imot, og de får en unik vintertrening her. Den største fordelen for oss er at vi får trene sammen med det amerikanske forsvaret.»

Det er klart de er fornøyde. Et land som opptrer som den 51. staten i USA, og der politikere og medier legger seg langflate for hva som enn måtte komme ut av Washington og der antikrigsbevegelsen er gått inn i djup narkose, hva kan være bedre?

USA ønsker også å gjøre Norge til base for sitt aggressive nett av rakettbatterier rettet mot Russland. Dette skriver avisa Klassekampen.

Det vil si, det gjør avisa ikke. Klassekampen kaller det «rakettskjold», som er NATO-terminologi for disse rakettbatteriene. Denne terminologien brukes for å tilsløre den aggressive karakteren til dette missilsystemet og framstille det som et forsvar mot en aggresjon fra øst.

I stikktittelen skriver Klassekampen: «Hemmelig dokument avslører total mangel på luftvern.»

Dette er krigshissernes påskudd, Klassekampen. Dette er propaganda for at Norge skal spille en enda mer framskutt rolle i krigsforberedelsene mot Russland. Og disse batteriene er ikke «luftvern», de er en del av en aggressiv militær omringing av Russland. Ikke minst ei avis som Klassekampen burde skjønne at ord har enorm betydning i denne sammenhengen.

Disse rakettbatteriene reduserer varslingstida for et eventuelt angrep sett fra Moskva fra dagens knappe margin på 15 minutter til noen få minutter. Dette øker faren for at en atomkrig kan utløses ved en misforståelse.

Den internasjonalt anerkjente Bulletin of the Atomic Scientists skriver i en rapport om dette. De nevner den såkalte Andøya-episoden i 1995, da det holdt på å bli utløst en atomkrig ved nettopp en slik misforståelse.

Forskerne beskriver en situasjon i dag som har noen fellestrekk med Andøyaepisoden:

US missile launches from the North Atlantic would be coordinated to rise over the radar horizon only after the Russian radars had been blinded. Even if the radars were not rendered ineffective, the Russians could reasonably expect to have no more than seven to 10 minutes of warning before Moscow was destroyed.

Dette gjør igjen at faren for at en kjernefysisk krig kan utløses ved et «uhell» blir vesentlig større enn hittil. Som skribenten John Baker skriver i det amerikanske tidsskriftet The National Interest:

«Siden Vladimir Putin kjenner til at USA har denne kapasiteten og hvis en bakkeradar varsler et kjernefysisk angrep under en internasjonal krise, så er det ikke sikkert at han nøler for sikkerhets skyld. Faren for feilberegning er enorm.»

Slike rakettbatterier i Russlands naboland Norge, samt en hovedbase for US Marines her, vil bringe opplagt øke faren for atomkrig, ikke minst på grunn av den knappe varslingstida.
Og Russland vil i så fall ikke ha annet valg enn å prøve å slå ut disse batteriene og denne basen.

Det våre politiker gjør er et uhyrlig forræderi mot alt som har vært av fredstradisjoner i Norge. Det er et livsfarlig spill med Norges framtid og med verdensfreden. Kunne ikke Klassekampen fokusere på det, i stedet for å kalle det luftforsvar og rakettskjold?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

 1. Sånn ja, flink redaktør. Bare én liten korreksjon: Norge opptrer ikke som USAs 51. stat. USAs stater har en viss juridisk og administrativ selvstendighet. Avsidesliggende steder og øyer langt til havs USA råder over, men som ikke har status som «State» eller «Federal District», jfr. Washington DC, kalles United States Territories, de har ingen egen selvstendighet i noen spørsmål, og er direkte underlagt Washington. Det er offisielt 16 av dem i verden, og Norge er derfor det 17. US Territory.

 2. Utan offentleg debatt vert midtnoreg, og Noregs tredje største by eit av dei viktigaste strategiske måla for atomangrep/gjenngjelding.

 3. Et spørsmål er hvorfor US Marines i det hele tatt trenger en hovedbase i Europa etter så mange år med fred og at etter av Sovjet gikk i oppløsning.

  Norge vil nå bli både første angrepslinje og første forsvarslinje i en storkrig mellom USA og Russland. Og Norge er garantert å bli atomslagmark i en slik krig.

  Amerikanerne føler seg godt mottatt av en befolkning i Norge som forstår pent lite av hva som foregår i verden. Nyttige idioter og kanonføde er kanskje en mer passende betegnelse på et så servilt folk. Vi får håpe på at vi får medalje av USA post mortem (RIP).

 4. Ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes, (Sp) sier i et intervju med Adresseavisen at det politiske «får andre enn meg ta stilling til», og at de er glade for at soldatene bidrar til den lokale økonomien, blant annet ved at de «kjøper pizza på den lokale restauranten ved garnisonen».

  Jeg skjønner han vil forholde seg til de nære ting, men han burde vel se at det er lokalpolitiske interesser i saken når kommunen hans gjøres om til et mål for kjernefysisk angrep.

 5. Da nordmenn reiste til Amerika fant de steder som lignet Norge å bosette seg på. Det er da vinter i Amerika også.

 6. Når en registrerer at norske politikere er i lomma til Pentagon/Washington, må en regne med at dette bare er begynnelsen på en betydelig større amerikanske styrkeoppbyggingen i Norge.

  Vanlige folke biter på «nyheter» som at Norge ikke har et forsvar og at vi derfor trenger amerikanske styrker i Norge. Og 4-5.000 stasjonerte amerikanerer utgjøre vel ingen trussel for russerne, sett med norske øyne?

  Kommuner rundt omkring i hele landet har jo merket Forsvarets sentralisering på 1990 og 2000 tallet. I mange kommuner skape Forsvarets tilstedeværelse aktivitet og bidro til etablering og vedlikehold av butikker og tjenester. Nu er Forsvaret forsvunnet i samme takt som andre statlige institusjoner. Forsvarets tilstedeværelse var «god distriktspolitikk» som virket stabiliserende på tjenestetilbud. Det er ikke det minste rart at det foregår lokalpolitiske kamper for å øke militæraktiviteten i egen kommune. Regjeringen har ellers ingen annen distriktspolitikk.

 7. Nå bygger Stjørdal kommune ut et stort kjøkken rett på utsida av der amerikanerne holder til. Klart vi i Stjørdal trenger det, men da er det flott at mange sultne USA Marines soldater kan spise til krampa tar dem. Skulle ikke forundre meg om at maten er gratis for dem også? Er det ikke slik amerikanerne gjør. Rakettskjoldet kommer sikker det også(!) og må selvfølgelig betales av den norske staten.

 8. Regjeringen prioriterer samfunnsberedskapen ved etatfusjonering, budsjettkutt og krav til effektivisering.
  Man trener på å være hjelpeløs neste gang det smeller. Noen synes det virker unødvendig, men godt forarbeid er som kjent mer enn halve jobben. Skulle målsettingen for aktiviteten endre seg til faktisk beredskap etter at apparatet er demontert, får vi heller spørre om hjelp fra Værnes og Huseby og rundt der. Makan.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.