Ulovlig innleie av arbeidskraft i hovedstadsområdet

2

Nå er fire av ti arbeidere på byggeplasser i Osloregionen innleide og 85% av innleien er ulovlig, sier fire fagforeninger i en ny rapport. Det er Rørleggernes fagforening, Oslo Bygningsarbeiderforening, Tømrer- og byggfagforeninga og Elektromontørenes forening Oslo Akershus som står bak rapporten om tilstanden i byggebransjen. Rapporten viser blant annet:

 • Innleie på byggeplassene til de tariffbundne hovedentreprenørene er fordoblet fra 17 prosent i 2013 til 35 prosent i 2017.
 • Nesten fire av ti arbeidstakere på byggeplassene i Osloregionen er innleide.
 • Mange av aktørene er ikke registrerte medlemmer av NHO. Dette betyr at tallet på økningen er større enn det NHOs statistikker viser.
 • 91 prosent av all innleie skjer fra bemanningsforetak.
 • Av all innleie fra bemanningsforetak vi har registrert, er 85 prosent ulovlig.
 • I tillegg til bemanningsselskapene har det de siste to årene dukket opp store underentreprenører der østeuropeiske arbeidstakere dominerer. Selv om disse er ordinære firmaer, deler de mange trekk med bemanningsselskapene, som manglende lønn mellom oppdrag, oppsigelsesvern, overtidsbetaling, samt brudd på arbeidstidsbestemmelser.
 • Konsekvensen av dette vil kunne være forverrede arbeidsvilkår i bransjen, mindre rekruttering til yrkesfag, samt lavere produktivitet og kvalitet.
Fra rundt 500.000 timer i 2006 til 4.000.000 ti år seinere.

I denne undersøkelsen kommer det fram at på 59 byggeplasser i Osloregionen er nå nesten fire av ti arbeidere innleide. Av disse er 90 prosent innleid fra bemanningsselskaper, og bare et fåtall (98 av 1112 innleide arbeidstakere) er utleid av andre produksjonsbedrifter.

Bemanningsbransjen undergraver fagbevegelsen og ødelegger det organiserte arbeidslivet. Dette åpner igjen for økonomisk kriminalitet og elendige lønns- og arbeidsforhold.

Rapporten foreslår fire mulige tiltak:

• Å forby bemanningsbyråer, slik det var før frislippet av kommersiell arbeidskraftutleie i 2000. I rapporten stilles det spørsmål om dette er lovlig med tanke på vikarbyrådirektivet og EØS-avtalen.

• Et begrenset forbud, der en bransje får forbud mot bemanningsbyråer eller der forbud gjelder i et begrenset geografisk område. Det er åpning for dette i arbeidsmiljøloven i dag.

• Fjerne adgangen tillitsvalgte har til å godkjenne innleie unntatt der man leier inn til erstatning for en navngitt ansatt.

• Forandre arbeidsmiljøloven slik at det bare kan inngås avtale om innleie med tillitsvalgte i fagforening med landsdekkende tariffavtale.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

 1. Mange paraleller ved dagens fremmedarbeidere kan trekkes til tidligere tiders slavehandel, selv om vår tids versjon er av en slags diffus og bakvendt nyliberal art. Slaveskip har blitt erstattet med påtvunget folkevandring, der noen gruppers hjemland har blitt kjærlighets-bombet i grus, og andre har blitt lokket av historier om veier brolagt med gull. Eierskap er ut og utleie er inn, og private slave-formidlinger, med myndighetenes velsignelse, tar seg av slave-ditribusjonen. Massiv digital samfunnsovervåkning har heldigvis ført til at slavene ikke lenger må leve i bur, men kan bo sammen med urbefolkningen, eller rettere sagt, sammen med småfolket som også må betale regninga for de fleste økonomiske og sosiale utgifter ved slaveholdet.

  Langtidsvirkningene begynner nå å bli synlige for enhver, innenfor de fleste utsatte sektorer. Moderat misbruk har blitt til rovdrift, og innsikten om at det ikke lar seg gjøre å konkurrere med slavearbeid er åpenbar. De negative virkningene slaveholdet har på industri, produksjon og samfunnet i helhet, synker sakte inn.

  Har vi et håp om å se en storstillt frigjøring i nær fremtid, der folkeviljen omsider tvinger frem en motvillig kapitulasjon fra slavehandlerne om å oppgi sine sanksjoner og krigsherjinger, slik at slavene igjen blir fri til å returnere til sine elskede fødeland? NEI, forslagene som ligger på bordet gjelder bare lov-endringer om slave-formidling og utleie, slavehold må vi såklart ha!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.