Tegningen av aksjer i Mot Dag AS / steigan.no har startet!

28

Mot Dag AS

Selskapet Mot Dag AS er nå formelt stiftet og vil være eier av nettstedet  steigan.no. Det er dette selskapet som gjennom en emisjon utsteder aksjene som nå legges ut for salg. Alle strategiske vurderinger for steigan.no er lagt til selskapet Mot Dag AS.

Prisen per aksje er kr. 1 000,-. Antall aksjer som legges ut for salg nå er 2 000 stk.

Aksjekjøpsavtaler vil bli godkjent fortløpende av styret. Det er prinsippet «førstemann til mølla» som gjelder. Når aksjetegningen er fullført vil det bli kalt inn til generalforsamling for valg av fulltallig styre.

Rask respons

Rask respons er viktig, slik at vi kan få inn nødvendig kapital for arbeidet som ligger foran oss. Vi er allerede i gang med å bygge opp et ny, forbedret versjon av steigan.no.  Omfang og framdrift av dette arbeidet vil avhenge av hvor fort vi får penger inn.

Slik kjøper du aksjer:

Når du har bestemt deg for å kjøpe fyller du ut dette skjemaet, signerer og sender det til oss.

 

Du kan gå fram på to måter:

1) Printe ut skjemaet, fylle ut og signere. Så scanner du dokumentet og maile det til: iv-stei (at) online.no

2) Printe ut skjemaet, fylle ut og signere. Så sender du skjemaet som vanlig brevpost til:

Mot Dag AS, Oksval terrasse 11 b, 1456 Nesoddtangen

Du kan også be om å få skjemaet tilsendt i posten fra oss om du ikke har tilgang til en printer.

Med vennlig hilsen

Pål Steigan og Per-Gunnar Skotåm

 

Her kan du laste ned vedtektene.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


28 KOMMENTARER

  • Hei. Takk for viktig spørsmål. Selskapet er stiftet på enklest mulige måte med én eier og et styre som består av styrelederen. Dette skal som nevnt endres ved førstkommende ordinære generalforsamling. Vi har en del villige kandidater som representerer ulike erfaringer og god spredning i alder. Men det kan jo dukke opp flere forslag før generalforsamlingen, så vi vil sende ut alt da. Vi tenker oss et styre på sju personer og jeg skal ikke sitte i styret.

 1. Ja, jeg synes all slik info er viktig.
  Hvilken deltagelse har aksjeeiere?
  Hvordan befester du egen stilling og redaksjonelle profil?
  Hvor blir aksjene funnet for kjøp og salg – etterhvert?

  • Hei. Vi får se hvordan aksjetegninga går. Jeg er innstilt på å eventuelt selge meg ned til 34%, altså såkalt «negativt flertall». Men det er ikke sikkert vi kommer dit i første omgang. Kanskje blir det til 50,1%. Jeg vil foreslå at det opprettes en venneforening av dem som tegner seg for faste bidrag, ikke ulikt Klassekampens venner, og at denne foreninga får en fast plass i styret.
   Min rolle blir å være ansvarlig redaktør og jeg vil i lang tid være hovedaksjonær. Vi har diskutert mulige sperrer mot uvennlige oppkjøp, og vil kanskje komme med forslag om dette på generalforsamlinga. Inntil videre ligger det en kontrollmekanisme i at kjøp og salg av aksjer må godkjennes av styret.

 2. Forøvrig – er litt forbauset at Aksjeselskapet skal hete Mot Dag.
  Har dere ikke tenkt at det å oppholde og arbeide under ett slikt banner, dag etter dag, betyr – Alltid i natten?

  • Jeg opplever navnet annerledes, som et innslag av optimisme i en farlig tid. Men det kommer kanskje av at jeg sjøl er en daggryets mann som elsker å jobbe fra før sola står opp. Jeg tror praksis vil avgjøre hvordan navnet blir oppfattet.

 3. Hei,

  Dette virker spennende. Jeg kunne godt tenke meg å tegne på et ideelt grunnlag og ville gjerne sett selskapets vedtekter slik de vil foreligge på tegningsdato. Finnes disse?

  Det er viktig ihvertfall for meg å forstå i hvilken grad dette er et kommersiellt og/eller et idealistisk drevet foretak. Hvordan vil åpningsbalansen se ut, første 3 års budsjetter, hvordan skal overskudd/ (evnt. underskudd) disponeres etc?

  • Nå har jeg også lagt ut vedtektene. https://steigan.no/wp-content/uploads/2017/05/Vedtekter-for-Mot-Dag-AS.pdf

   Det er et ideelt aksjeselskap fordi hele målet med prosjektet er å drive politisk publisering. Men det følger aksjeloven og har samme krav på seg som andre ASer. Jeg valgte dette for å få full transparens og et totalt skille mellom min personlige økonomi og selskapets. Til nå har mesteparten av kostnadene gått fra mine egne sparepenger. Nå blir det et uavhengig styre som vil kontrollere økonomien. Bedre for meg, bedre for støttespillere. Åpningsbalansen er den aksjekapitalen på 30.000 som jeg har skutt inn. Treårsbudsjett skal jeg komme med når jeg ser hvordan tegninga går, og ikke minst når jeg ser om vi lykkes med å få en stor del av de 3050 abonnentene til å tegne seg for regelmessige frivillige bidrag. Overskudd skal pløyes tilbake til økt aktivitet. Jeg tror potensialet er stort, og mener at det er mulig å nå 10.000 abonnenter på to år og 20.000 innen fire år.

 4. «Tegningen av aksjer i Mot Dag AS / steigan.no har startet!»

  Lykke til så meget. 🙂 Steigans stemme trenges, faktisk.

  Dette Mot Dag AS er en god berikelse i norsk medie-«verden» («medieboble» er vel riktigere å si #-).

  Formålet er greit nok:
  «Selskapet eier bloggen steigan.no som skal drive en seriøs, kritisk og etterrettelig journalistikk, med allsidige politiske og økonomiske avsløringer av imperialisme og krig, utbytting, undertrykkingog miljøtrusler – inspirere og bidra til kritikk, organisering og kamp mot slike forhold, samt å stimulere til debatt og utforsking av det kapitalistiske økonomiske og politiske systemet og alternativ til kapitalismen.»

  Personlig ville jeg ønske mer spesifisering av «alternativ til kapitalismen» og hvilke visjoner Steigan.no vil forfekte, fremme og ledes av. Etter min mening bør noe om dette inn i formålet – altså bedre hva formålet fasktisk er – i positiv formulering (altså til forskjell fra å si kun hva en skal kritisere).

  Gleder meg til generalforsamling – med alle dere andre generaler. ;-D

 5. Topp. Vik gjerne få tilsendt papirer da jeg ikke har printer og bor » der ingen skulle tru..». Men hvor skal jeg henvende meg? Vennlig hilsen Tore Nagel.

 6. Så vidt jeg kan forstå så skal det utstedes 2000 nye aksjer a NOK 1000,- og det eksisterer pr i dag 200.000 aksjer. Dvs at om det blir fulltegning, så vil det tilføres ny kapital på 2 millioner, mot en eierandel i selskapet på under 1%. Jeg synes det virker lite, eller har jeg misforstått?

  • I vedtektene står det at det er totalt 3000 aksjer, Steigan lyser ut 2000 av disse for salg. Ser det ut som for meg.

   • Siden det er snakk om en emisjon så antar jeg det er snakk om aksjer i tillegg til de 3000 aksjene Steigan alt eier (ifølge vedtektene).

    Emisjon med 2000 aksjer, aksjens pålydende er kr.10,- men det skal betales kr.1000,- pr. aksje (en betydelig overkurs). Etter emisjonen er det da 2000 + 3000 = 5000 aksjer og Steigan vil eie 60% av aksjene?

    33% av aksjekapitalen (negativ kontroll) er nok til å blokkere vedtektsendringer. Greit nok, formålet helliger middelet, men med den overkursen som betales vil nesten hele beløpet på 2 millioner gå inn som fri egenkapital (ikke bundet) og fri egenkapital kan utbetales som utbytte – og Steigan vil eie 60%.

    Jeg mistenker ikke Steigan for å ville berike seg men dette inviterer Steigans motstandere til å mistenkeliggjøre ham.

    Resonnementet over betinger at jeg forstod dette riktig (er blant annet usikker på hvor de 200.000 aksjene kommer inn i bildet) og at emisjonen fulltegnes.

    • «fri egenkapital kan utbetales som utbytte »

     Gjelder altså vanlige aksjeselskap. I Steigans ideelle aksjeselskap kan ikke utbytte utbetales så dermed bortfaller det ankepunktet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.