Saudi-Arabia skal bygge et stort antall moskeer for å spre wahhabisme i Bangladesh og Indonesia.

10

Bangladesh har godkjent et prosjekt som går ut på at Saudi-Arabia skal bygge 560 moskeer i landet, melder avisa The Hindu. Saudi-Arabia skal investere en milliard dollar i prosjektet.

Bagladesh er et muslimsk land, men praktiserer en moderat form for islam. I de seinere årene har det imidlertid oppstått ekstreme islamistiske grupper. Mange frykter at med Saudi-Arabias misjonsoffensiv vil den ekstreme wahhabismen og salsfismen bli styrket og skape et ideologisk grunnlag også for terroristiske bevegelser.

Dette sier for eksempel sufien Rezaul Haq Chandpuri til avisa The Star.

Saudi-Arabia investerer også i salafistmisjon i Indonesia. Kong Salman bin Abdul Aziz var i Jakarta i mars 2017 og bare noen få uker etterpå samlet 15.000 ekstrem islamister seg til demonstrasjon i Jakarta der de krevde at byens kristne guvernør skulle fengsles for «blasfemi mot Koranen».

Indonesia er verdens mest folkerike muslimske nasjon og har hatt en del problemer med ekstrem islam, også i form av terrorisme. Men den nye bølgen av saudiarabisk finansiering av islamistmisjon, frykter mange at det vil bli langt verre.

Saudi-Arabia har bygd 150 moskeer i Indonesia, samt et muslimsk universitet og mange koranskoler. De lønner også islamistpredikanter og lærere for å spre wahhabisme ytterligere. Byer som Solo på det sentral Java er blitt fruktbar mark for å dyrke fram en ekstrem form for islamisme, skriver Wall Street Journal.

Indonesia er verdens fjerde mest folkerike land og Bangladesh nummer 8. Det er tydelig at det hodekappende diktaturet i Riyadh utvikler en form for imperialisme med oljemilliarder som middel og wahhabisme som ideologi. Saudi-Arabia er også det landet i verden som satser mest offensivt på opprustning og våpenkjøp – og den fremste sponsoren av terrorisme, nest etter USA.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. Saudi-Arabia sprer wahhabisme og vesten sprer neo-liberalisme. No big deal, sånn egentlig?
  Det går akkurat ut på det samme? Spre sin kultur og ideologi i et forsøk på å oppnå dominans over andre.

  • Og oljestatene på den arabiske halvøya samarbeider for tida med Vesten i den neo-liberalistiske økonomien. Kongeslekta og sjeikene samarbeider godt med vestlige banker og gir store gaver til organisasjoner og personer i Vesten som tjener det neoliberale oligarkiet. Det samme gjelder gülenistene. De er også ideologer for en neoliberal økonomi og driver undergravingsarbeid blant annet i Sentral-Asia og blant muslimer verden over. Tyrkia kan også delvis innordnes her, men tenker mer på et ottomansk imperium.

 2. SAUDI TERROR IMPERIALISME

  Dette er politisk imperialisme med ekstremistisk Wahabhisme som ideologisk fundament. En særdeles farlig og krigersk ideologi, slik vi kjenner den fra Al-Qaida og ISIS.

  Dette er det nødvendig at våre myndigheter etablerer en strategi for å motvirke. Ikke bare internt i Norge, men også i internasjonale fora.

  Saudi-Arabia utnytter sin allianse med USA, Israel og andre til aggressiv imperialisme med sin ekstrem versjon av Islam som politisk ideologi. Her er det på tide for vestens land å sette inn tiltak for å bremse denne utviklingen. Det må sees i sammenheng med kampen mot terror.

  • Saudi utnytter kanskje sin allianse med USA, men USA har også brukt f.eks. mujahedin i Afghanistan som redskap for sin imperialisme. USA har dessuten lagt godt til rette for ekstremister i Syria og Libya.

 3. Summen av Saudi Arabia og Georg Soros er ganske så eksplosiv, alle skal hjernevaskes enten på den eller andre måten.

  Det var vel ikke uten grunn at det stod i den gamle norske grunnloven at jesuitter og munkeordner ikke hadde adgang til riket. I vår tid kunne man vel erstatte dette med jihadister, (muslimsk) brorskap og super-rike manipulatører slik som Soros, dvs alle som planlegger å undergrave andre land ved å gjennomføre farge-revolusjoner i ulike retninger.

 4. Det har vært mange episoder der kristne blir drept og forfulgt i dette landet det siste året. Selvsagt ikke i mainstreammedia.

 5. Det siste året har jeg stort sett tilbragt med å reise rundt i Afrika og har blant annet reist gjennom hele Vest Afrika. Det er utrolig trist å se konsekvensene av Saudi Arabia og Qatar sin misjonering. De bygger moskeer, og særlig saudiene, og sprer der wahabismen. Gjennom belønningssystem velger en del unger koranskole foran vanlig skole. Da legger man tidlig grunnlaget for indoktrinering. De som går i wahabismemoskeene blir oppfordret til å ikke kjøpe fra folk utenfra, enten dette er kristne eller andre muslimer. Slik skaper man splid, og gjør det vanskelig å stå utenfor når mange nok velger å bli en del av dette fellesskapet. Der man alltid har hatt kvinner i fargerike, tradisjonelle drakter er det dessverre en økende frekvens av svarte, heldekkende klesplagg som i liten grad har vært til stede der før, i følge folk derfra. Tidlig indoktrinering av unge gutter tjener nok oljediktaturet godt, et sted må man tross alt rekruttere nye jihadister.. Det utrolige, spør du meg, er at myndighetene i landet lar dette skje. Det er mange skjulte motiver ute og går, men når man ser på Mali for eksempel så er jeg usikker på i hvilken grad politikerne tjener på at dette får skje (med mindre de er betalt av KSA). Jeg har også vanskelig for å tro at de ikke kan se problemstillingene dette fører med seg.

 6. Hvis man følger i sporene etter Wahabistisk misjon i deler av Afrika sør for Sahara. Så blomstrer jihadisme og terror i de områdene i dag. Så litt big deal.

 7. […] Hana Al-Khamri, Mellanösternanalytiker med fokus på Jemen och Saudiarabien, har tidigare arbetat som journalist i Saudiarabien, men bor numera i Sverige. Hon skriver i Svenska Dagbladet idag under rubriken ”Saudiarabien är en stat som förtjänar att isoleras” Könsapartheid råder i Saudiarabien, och kvinnorna är omyndigförklarade. Enda sättet att nå förändring och skapa något slags hopp för kvinnorna är genom sanktioner och isolering, skriver journalisten Hana Al-Khamri, som är uppvuxen i Saudiarabien.”…”Vid en konferens som FN:s råd för mänskliga rättigheter (HRC) höll 2015, hade Saudiarabien invändningar mot ett nederländskt förslag om att skicka oberoende FN-utredare till Jemen för att utreda krigsförbrytelser där. Saudierna, som är djupt involverade i det pågående kriget i Jemen, arbetade intensivt för att istället få igenom en partisk resolution baserad på en saudisk text, som i slutändan fick stöd av västerländska regeringar.”…”FN:s tidigare generalsekreterare Ban Ki-Moon medgav förra året att han gav vika för oljerika Saudiarabiens utpressning och landets krav på att tas bort från listan över de länder som kränker barns rättigheter. Saudierna hade annars hotat med att dra in bistånd och finansiering till FN-program.” SvD * Diskussionen gäller inte bara lagar för vapenexport och inte bara feministisk utrikespolitik, och synen på demokrati utan också ställningstagande till terrorismen Saudiarabien och inte Iran – är den största statliga sponsorn för terrorism i världen idag och wahhabism är källan till den mest radikala islamiska extremismen. I åratal har Iran burit titeln ”världens största statliga sponsor av terrorism”. Men av de 61 grupper som utsetts till terroristorganisationer av USA:s avdelningsdepartement är den överväldigande majoriteten wahhabi-inspirerade och saudiarabiska grupper, med fokus på väst och Iran som sin främsta fiende. Endast två är Shi’a-Hizbollah och Kataib Hezbollah, och endast fyra har någonsin hävdat att de får stöd från Iran. Nästan alla sunni-militanta grupperna får betydande stöd från antingen den saudiska regeringen eller de saudiska medborgarna. Huffington Post Bangladesh har godkänt projektet som innebär att Saudiarabien kommer att bygga 560 moskéer i landet, rapporterar tidningen The Hindu. The HinduSaudiarabien kommer att investera en miljard dollar i projektet. Bagladesh är ett muslimskt land, men utövar en moderat form av islam. Under de senaste åren har det uppstått extrema islamistiska grupper. Många befarar att offensiv extrem wahhabism och salafism stärks och att detta skapar en ideologisk grund även för terroriströrelser med Saudiarabiens uppdrag. Pål Steigan […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.