Saudi-Arabia skal bygge et stort antall moskeer for å spre wahhabisme i Bangladesh og Indonesia.

0

Bangladesh har godkjent et prosjekt som går ut på at Saudi-Arabia skal bygge 560 moskeer i landet, melder avisa The Hindu. Saudi-Arabia skal investere en milliard dollar i prosjektet.

Bagladesh er et muslimsk land, men praktiserer en moderat form for islam. I de seinere årene har det imidlertid oppstått ekstreme islamistiske grupper. Mange frykter at med Saudi-Arabias misjonsoffensiv vil den ekstreme wahhabismen og salsfismen bli styrket og skape et ideologisk grunnlag også for terroristiske bevegelser.

Dette sier for eksempel sufien Rezaul Haq Chandpuri til avisa The Star.

Saudi-Arabia investerer også i salafistmisjon i Indonesia. Kong Salman bin Abdul Aziz var i Jakarta i mars 2017 og bare noen få uker etterpå samlet 15.000 ekstrem islamister seg til demonstrasjon i Jakarta der de krevde at byens kristne guvernør skulle fengsles for «blasfemi mot Koranen».

Indonesia er verdens mest folkerike muslimske nasjon og har hatt en del problemer med ekstrem islam, også i form av terrorisme. Men den nye bølgen av saudiarabisk finansiering av islamistmisjon, frykter mange at det vil bli langt verre.

Saudi-Arabia har bygd 150 moskeer i Indonesia, samt et muslimsk universitet og mange koranskoler. De lønner også islamistpredikanter og lærere for å spre wahhabisme ytterligere. Byer som Solo på det sentral Java er blitt fruktbar mark for å dyrke fram en ekstrem form for islamisme, skriver Wall Street Journal.

Indonesia er verdens fjerde mest folkerike land og Bangladesh nummer 8. Det er tydelig at det hodekappende diktaturet i Riyadh utvikler en form for imperialisme med oljemilliarder som middel og wahhabisme som ideologi. Saudi-Arabia er også det landet i verden som satser mest offensivt på opprustning og våpenkjøp – og den fremste sponsoren av terrorisme, nest etter USA.

Forrige artikkelOdessamassakren 2. mai 2014 fortsatt et åpent sår
Neste artikkelMélenchons tilhengere vil ikke stemme Macron
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).