Microsoft om NSA: – Som å la et Tomahawk-missil bli stjålet

0

Det globale hackerangrepet som rammet store deler av verden skyldes som kjent at hackere hadde klart å stjele et av spionverktøyene til den amerikanske etterretningstjenesten NSA. Viruset, som kalles #Wannacry, utnytter blant annet en svakhet i Windows XP, som er en gammel versjon av operativsystemet til Microsoft, til å ta kontroll over datamaskiner.

Ledelsen i Microsoft har nå gått til angrep på NSA og fordømt den politikken etterretningsorganisasjonen følger. Microsofts president Brad Smith skriver i en blogg:

“We have seen vulnerabilities stored by the CIA show up on WikiLeaks, and now this vulnerability stolen from the NSA has affected customers around the world,”“This attack provides yet another example of why the stockpiling of vulnerabilities by governments is such a problem.”

Smith mener at når CIA og NSA samler på svakheter i operativsystemer og gjør dem til våpen, som så igjen kan bli stjålet, er «som å la et Tomahawk-missil komme på avveie».

Finally, this attack provides yet another example of why the stockpiling of vulnerabilities by governments is such a problem. This is an emerging pattern in 2017. We have seen vulnerabilities stored by the CIA show up on WikiLeaks, and now this vulnerability stolen from the NSA has affected customers around the world. Repeatedly, exploits in the hands of governments have leaked into the public domain and caused widespread damage. An equivalent scenario with conventional weapons would be the U.S. military having some of its Tomahawk missiles stolen. And this most recent attack represents a completely unintended but disconcerting link between the two most serious forms of cybersecurity threats in the world today – nation-state action and organized criminal action.
Nå må det jo også føyes til at svakhetene i Microsofts operativsystem er selskapets egen feil. Det som er kritisk er likevel at etterretningsorganisasjoner utnytter disse svakhetene og gjør dem til våpen mot innbygerne. Det som også må føyes til er at når hele det britiske helsesystemet blir rammet av en feil i en så gammel programversjon som Windows XP, så sier det litt om hvor lite vedlikehold de har på egen programvare.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTre selskaper eier de største korporasjonene i USA
Neste artikkelPer Sandbergs faktatur
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).