Italiensk mafia på metroen i København

6

Som et apropos til NRKs program om kriminelle forhold i bilvaskebransjen i Norge kan vi melde om at den italienske mafiaen ’Ndrangheta nå er aktiv i København og Århus.

Fire italienske arbeidere i Århus ble i slutten av april 2017 truet til ikke å møte opp i en sak som dreier seg om mafiavirksomhet.

Det er Fagforbundet 3F som har anlagt sak for å få tatt et oppgjør med den kriminelle virksomheten. Den danske avisa Arbejderen skrev om dette i januar 2017:

3F har gennem længere tid konstateret problemer med social dumping og omgåelse af dansk lovgivning på letbaneprojektet i Aarhus.

Der er tale om et offentligt milliardprojekt med en bestyrelse hvor både Aarhus Kommune og Region Midtjylland har repræsentanter og mulighed for at følge projektet.

Hovedentreprisen på over en milliard kroner er gået til et italiensk firma, ASAL-konsortiet, som anvender nogle italienske underentreprenører, som dokumenteret gennem medieresearch har mafia-relationer i Italien. Senest har Weekendavisen i artiklen «Hvor sporene ender» (9. december 2016) omtalt, at ledende medarbejdere hos en af de anvendte underentreprenører er blevet arresteret i Italien.

Endvidere er der problemer med at overholde gældende overenskomster, og 3F har i den forbindelse rejst et tocifret millionkrav for manglende udbetalt løn til italienske arbejdere.

Jyllands-Posten skrev om denne virksomheten i september 2017:

Ifølge næstformand Palle Bisgaard, 3F Byggeri, som står bag politianmeldelsen, har 3F’s folk ikke hørt om narkosalg i Aarhus, men om svindel med skat, EU-regler for udstationering, hvidvask af penge samt trusler og hjemsendelser.

»Vi har ikke en rygende revolver, men vi har bare så mange af hinanden uafhængige kilder, som fortæller den samme historie om hvidvask og omgåelse af reglerne. Der er mange ting, de ikke må fortælle, og i det hele taget er der en masse urimelige vilkår, som er fremmede for det danske arbejdsmarked,« fortæller næstformanden, som er overbevist om, at den italienske mafia huserer i Aarhus.

Fagbladet 3F skriver også:

Som Fagbladet 3F fortalte i går, har politiet indtil videre ikke pågrebet nogen eller beslaglagt narkotika på byggepladserne i forbindelse med deres arbejde. Politiet i København beskriver da også selv sagen som “svær” at løfte.

Det skyldes blandt andet, at vidnerne til narkosmuglingen ikke tør tale med politiet af frygt for, hvad der kunne ske med dem og deres familier.

På grunn av at vitnene ikke turte å møte i retten, har saka endt i forlik, og vi får anta at den kriminelle virksomheten får fortsette som før.

Det samme har vi sett og ser vi i Norge. I 2015 skrev Nettavisen at mafiaen soper inn norske veimilliarder.

– Skogen av underleverandører fra Polen, Slovenia, Litauen og andre østeuropeiske land, styres i mange tilfeller nemlig av lokal mafia, sier en sentralt plassert kilde hos en av landets største entreprenører til Nettavisen.

Det at de ikke er villige til å betale norske betingelser, fører til et paradoks. Ved å ha lavere utgifter har de mer å gå på når det skal leveres inn anbud.

– Det er en konkurransevridning ut av en annen verden, sier Steinar Myhre, konserndirektør anlegg hos Skanska, til Nettavisen.

Nettavisen får opplyst følgende måter de melker ansatte på:

* De sendes i minibanker for å ta ut betydelige beløp som så gis tilbake til arbeidsgiver
* Feriepengene blir gitt til selskapene
* De jobber gratis for selskapene i hjemlandet i pauseperioden
* De blir tildelt kummerlig bosted, men blir påført losjikostnader langt høyere enn markedspris
* Må betale ekstremt mye i reisekostnader til Norge

Og hvis vi har med mafia å gjøre, og det er svært sannsynlig, så holder det ikke med den naive og tafatte holdninga som Arbeidstilsynet og politiet demonstrerte i tilfellet med de polske arbeiderne og vaskehallen Handz On. Politiet og myndighetene må være mye tøffere og lære seg å kjenne igjen mafiaens metoder. Når for eksempel den kriminelle sjefen «Salih» viser seg å jobbe på International Organisation for Migration og denne organisasjonen er i søkelyset for misligheter i forbindelse med pengeoverføringer til Afghanistan, så må man undersøke om de kriminelle har infiltrert også slike organisasjoner for å bruke dem til sine formål.

Italiensk og annen mafia er allerede tungt inne i migrasjonsbusinessen og gjør gigantiske formuer på menneskesmugling, sier italienske myndigheter. Sjefsanklageren i Siracusa på Sicilia, Paolo Giordano, sier at en eneste båt med 100 migranter kan gi mafiaen en inntekt på 300.000 dollar. Den videre ferden derfra gir ytterligere store inntekstmuligheter.

Italienske myndigheter antar at profitten ligger i milliarddollarklassen. I Italia har til og med mafiaen vært så smart at den har opprettet NGOer som har fått statlige og europeiske midler til å ta imot flyktninger som de sjøl smugler til landet.

Skal man komme noen vei i kampen mot mafiaen, må man ikke se på sakene adskilt fra hverandre, man må innse at vi står overfor organisert kriminalitet med store ressurser og svært raffinerte metoder. Og man må ta inn over seg at det er EØS og den frie flyten av penger og mennesker som har satt porten på vid vegg for mafiaen. 

 

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

6 KOMMENTARER

  • ..eller få dem inn under en offentlig tilskuddsordning og kalle det integrering.. du skal ikke se bort fra at noen av disse «norske» piratfirmaene kommer til å få støtte fra Nav til dette, og vipps så er firmaet legitimt og problemet ute av verden.
   I stedet for å ta problemet ved roten behandler systemet kun symptomene og det virke jo ikke i lengden.
   Altså: NEI TIL EØS/SCHENGEN… det e no mi meining, å det e den rætte.. 😉

 1. Det eneste virkemiddelet mot sosial dumping som vil fungere er å gå ut av EØS/Schengen (og så få vi bare håpe på at det ikke finnes en bakvei inn via WTO/Gats).

  For at Norge skal gå ut av EØS bør det avholdes folkeavstemning om saken.
  Men bare det at Ap skulle foreslå en folkeavstemning om EØS før stortingsvalget, kan føre til at partiet risikerer å miste for mange lilla-velgere til Høyre, slik at det ikke blir noe regjeringskifte til høsten. Kun 4 av 10 nordmen er kritiske til EØS, og veldig mange (inkl LOs medlemmer) er redde for hva en utmeldelse av EØS vil medføre.

  Hadde LO kongressen stemt nei til EØS kan man lure på hva som ville ha skjedd. Hadde LO mistet medlemmer? Hadde Ap mistet stemmer ved valget? (Mange mener at LO har for stor innflytelse over Ap)

  Se på saken om boikott av Israel, vedtaket om å boikotte Israel førte til at LO nå mister medlemmer.
  Selv om vedtaket er riktig, så må man likevel kunne spørre seg om det taktisk sett var et smart vedtak.

  Det LO kan gjøre er å prøve å presse partiene på venstresiden i spørsmålet om sosial dumping, ved å spørre hvilke av LOs forslag partiene Ap, Sp, SV og Rødt (og evt Krf) kan støtte ved valget til høsten. Det er mulig at nei-til-EØS fløyen i LO bør påta seg oppgaven med å stille disse spørsmål. Ap er redd for å tape stemmer til Senterpartiet. Og for SV er det viktig å komme over sperregrensen. Ap bør være redd for å gå samme veien som sosialdemokratene i Nederland og Frankrike.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.