Gapet i forventet levealder i USA mellom rik og fattig øker markant

8

En studie som er publisert i JAMA Internal Medicine viser at forskjellen i forventet levealder øker markant i USA. For det meste øker den forventede levealderen, men i noen områder synker den. Det finnes lommer der levealderen er 20 år lavere enn i de bedrestilte områdene. Dette er vist i en rapport fra University of Washington’s Institute for Health Metrics and Evaluation.

Det er Washington Post som omtaler rapporten.

“Life expectancy in many places in this country is declining. It’s going backward instead of forward,” said Ali Mokdad, a co-author of the report and a professor at the university. “These disparities are widening, so this gap is increasing.”
People are less likely to live longer if they are poor, get little exercise and lack access to health care, the researchers found.

Den nyere forskninga viser at USA faller igjennom i forhold til land det er naturlig å sammenlikne med. En rapport fra National Research Council and Institute of Medicine (NRC/IOM)  i 2013 sammenliknet USA med Australia, Østerrike, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Italy, Japan, Norge, Portugal, Spania, Sverige, Sveits, Nederland og Storbritannia og kunne slå fast at

The scope of the US health disadvantage is pervasive and involves more than life expectancy: the United States ranks at or near the bottom in both prevalence and mortality for multiple diseases, risk factors, and injuries.

US newborns begin life with a health disadvantage: they have a shorter life expectancy than newborns in other wealthy countries, and not just because of the diseases of aging. For decades, US infants have been less likely to reach their first birthday than infants born in peer countries.

Åtte av de ti fylkene der forventet levealder har falt mest siden 1980 finnes i Kentucky. En annen undersøkelse viser at dødsraten for hvite kvinner i USA overraskende nok har økt siden århundreskiftet. Washington Post skriver:

White women have been dying prematurely at higher rates since the turn of this century, passing away in their 30s, 40s and 50s in a slow-motion crisis driven by decaying health in small-town America.

Dette rammer særlig hvite kvinner i 40-åra på landsbygda. Hvite kvinner lever fortsatt lenger enn hvite menn eller afroamerikanere av begge kjønn, men forskjellen minker tydelig. Eksperter på offentlig helse sier at økninga av dødsraten gjenspeiler ei djupere krise i helsesystemet i USA der landet nå er det minst sunne blant de rike landa.

En annen studie viser at det som kalles «fortvilelsens sjukdommer» særlig rammer den hvite arbeiderklassen. Studien snakker om «et hav av håpløshet» og beskriver hvordan dårlige sosiale forhold og elendige framtidsutsikter rammer hvite arbeidere spesielt hardt.

I den andre enden av skalaen finner vi folk som David Rockefeller som nylig døde i en alder av 101 år.

Nok en gang får vi altså bekreftet at det er bedre å være rik og frisk enn sjuk og fattig. Og spesielt gjelder dette tydeligvis i USA.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Jeg har kommentert det på mange Facebook artikler- spesielt der LO er i artiklene levealderen er forskjell selv her i Norge derfor blir også pansjons alderen urettferdig!

 2. Dette er vel bare et tegn på at USA er for nedadgående å regne og har sett sine beste dager. Nyliberalisme og globalisering har konsekvenser. Mon tro om tilhengerne av nyliberalismen feirer slike nyheter som dette om at levestandard og levealder for store folkegrupper i USA synker? Det betyr jo lavere lønninger og mer fleksible arbeidstidsordninger for næringslivet og større profitt til kapitalistene. Samtidig viser landet tegn til oppløsning og til synkende etterspørsel. Nyliberalismen krever vel fascisme for å overleve i det lange løp? (Og er dette noe som Hayek regnet med ville skje?)

  I Frankrike får man revolusjoner når slikt skjer. I USA har det tidligere vært borgerkrig mellom nordstater og sydstater bla i spørsmålet om innføring av tollmurer i USA (og hvor tilhengerne av tollmur vant). Historien kan gjenta seg også i USA.

 3. Heldigvis har arbeiderklassehelten Trump klart å snu denne trenden. Han har egenhendig tatt makten bort fra pengefolket og resten av eliten, og gitt den tilbake til de fattige arbeiderne som stemte på ham.

  Så nå kan arbeiderne forvente en kraftig økning i levealderen sin, mens eliten kan forvente et tilsvarende fall. Det er ikke tilfeldig at David Rockefeller døde kort tid etter at Trump ble innsatt.

  • Det mest sørgelige er at han nesten har gjort mere for arbeiderklassen på noen få måneder, enn tidligere administrasjoner har utrettet igjennom de siste 20 år. Så sett fra en Amerikansk synsvinkel er han allerede det du definerer ham som, selv om det foreløpig handler om peanøtter.

 4. Skal jeg gjøre en kvalifisert gjetning er dette et sammensatt problem, der vaksiner, GMO, lettprodukter, halvfabrikata, ferdigprossesert mat, næringsløs mat, fluor i (drikke-)vann, medisinering, stråling og nedslipp fra værmanipulering er de viktigste årsakene.

 5. Rundt ruinene av domkirkekatedralen i Hamar har de undersøkt levningene. De som ligger nærmest kirka har sunne, store skjelletter, omtrent som dagens nordmenn. Mens dess lenger unna kirka man kommer, dess mindre og mer forslitt blir skjellettene.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.