En morsom og lærerik historie om ei tøff dame og medier som bruker «fake news»

29

I en artikkel på steigan.no skriver Lars Birkelund om hvordan NRK måtte beklage at de gjorde feil på et innslag i Dagsrevyen 21 om Syria. Det var skribenten, og etter dette må vi si frilansjournalisten, Kari Jaquesson, som drev dem til det, fordi hun hadde gjort en klokkeklar avsløring av det vi her har kalt en dobbelt-fake 16. mai 2017.

All ære til Jaquesson, etter at hun kom tilbake fra Syria med veska full av interessant stoff om situasjonen der nå, har hun vært utsatt for en mobbing av en annen verden fra glisende hoder i aviser, TV og på sosiale medier. Hun har fått mye tyn fra folk som aldri risikerer noe ved å dra til kampsoner, men alltid vet best hvordan verden ser ut fra sine kafébord og trygge kontorer. Men Jaquesson lot mobbing være mobbing, og tok statskanalen i denne dobbeltfeilen, slik vi skrev her 19.05.2017 i artikkelen Dobbelt-fake i Dagsrevyen 21.

Det hører til sjeldenhetene at NRK går tilbake så krystallklart som her, og det skyldes at særlig Jaquesson, men også vi som har støttet henne, har vært offensive, tatt saka mens den er blodfersk, og gått rett på ansvarshavende.

Det ligger noen morsomme lærdommer i dette. For et par dager publiserte vi her en artikkel under tittelen Hvordan kjempe mot propagandamaskinen og vinne?  Den inneholder noen forslag og råd om hvordan det faktisk går an å ta kampen mot systemmediene – og vinne. Og Jaquesson har gjort akkurat som vi anbefalte: gå i klinsj med dem, ikke la dem få rast eller ro, flerre opp fortellingene deres, ikke en gang, men om igjen og om igjen.

Nettavisa Journalisten har også sett vårt veggspill med Jaquesson og skriver:

Feilen er også omtalt på Pål Steigans blogg med tittelen «Dobbelt-fake i Dagsrevyen 21».

Den lille saka vi gjorde, som styrket Jaquessons offensiv, var å finne ut hvem som var vaktsjef for innslaget og skrive til redaksjonen og klage på sendinga. Det var reporter Dag Bredvei som sto for innslaget og Joakim Niklas Reigstad, som var vaktsjef. Og det er tydelig at henvendelsen ble lagt merke til.

Det er også en lærdom. Mediene er riktignok en mangehodet balrog av et monster, men de som står fram på skjermen og i spaltene, er personer. Og vi vil faktisk gi honnør til NRKs utenrikssjef Knut Magnus Berge som så soleklart innrømmer feilen overfor Journalisten.

Han sier riktignok også:

– Dette har ingenting med fake news å gjøre. Fake news er en bevisst manipulering. Her har vi gjort en feil. Vi kan ikke annet enn å beklage.

Dette kan vi diskutere. Det er ikke vi som har lansert begrepet «fake news». Vi har tvert om kalt det et «hjernedødt» begrep.

Problemet, Berge, er at NRK i årevis har brakt usannheter om Syria, usannheter som er produsert for å drive bevisst manipulering. Helt kritikkløst har dere formidlet rein krigspropaganda som har kommet fra al-Qaida-fillialen White Helmets eller som er snytt ut av en eller annen krigshissende «psyop»-kampanje i Washington. Dere har formidlet narrativene, fortellingene, til krigshisserne. Ikke én gang, men vegg-til-vegg, morgen, middag, kveld.

Denne saka på Dagsrevyen 16. mai er langt fra det verste dere har gjort. Kan dere ikke snart våkne opp og innse at dere blir brukt? I det innslaget du beklager, er hele den underliggende tonen at «opprørssoldatene» beklager at de må evakuere Homs, men at de drømmer om å komme tilbake. Disse dere kaller «opprørssoldater» er ingen andre enn terrorister, jihadister, som har stått bak og står bak, de grusomste terrorhandlinger mot folket i Syria. Og dere markedsfører dem som «opprørssoldater». Det er det som er den store skandalen her.

Og så er det en skandale, om enn ikke så stor, Knut Magnus Berge, at dere ikke har gjort et intervju med Kari Jaquesson. I motsetning til dere, som klipper byråstoff dere tydeligvis ikke har skjønt, har Jaquesson vært der og kommet hjem med interessant stoff. Dere rydder jo studio for kjendiser som har gjort langt mindre bragder enn dette, så hvorfor ikke?

Og så enda en lærdom til slutt, slik nettjournalisten Caitlin Johnstone (CJ) skriver i artikkelen How To Fight The Establishment Propaganda Machine And Win:

8. Have Fun.

Det er gøy å slåss mot systemmediene, la oss fortsette med det: have fun!

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


29 KOMMENTARER

 1. Mediemakta kjem ikkje til å slutte med mobbing av den som har avslørt dei. Stormen mot Kari jaquesson kan dermed auke i omfang – dette har hendt før, med tilvising til EU-kampen i 1994, då etablissementet «straffa» Anne Enger Lahnstein hardt og nådelaust for å ha «vunne» kampen mot EU.

 2. Det paradoksale her er at mediene selv påstår at det som skiller dem fra alternative media er deres førsteklasses kildeverifisering og faktasjekk. Det er derfor vi kan og må stole på dem. Det er her man må ta dem. Påvise løgnene. Som når VG og NRK gjentar og gjentar at Julian Assange har lekket informasjon, og med det vil skape en illusjon om at Assange eller Wikileaks har gjort noe straffbart. Julian Assange har publisert lekket informasjon. For meg virker det absurd at journalister tilsynelatende ikke vet forskjellen. Etter denne logikken skulle Woodward og Bernsteins journalistikk, som bidro til å felle Nixon i Watergate, vært straffeforfulgt fordi den baserte seg på lekkasjer av gradert informasjon. Det er ikke straffbart å publisere lekket informasjon. Ikke etter norsk rett, og ikke engang etter amerikansk rett. Likevel gjentas og gjentas at Assange og Wikileaks lekker informasjon. Hvorfor?

 3. «Disse dere kaller «opprørssoldater» er ingen andre enn terrorister, jihadister, som har stått bak og står bak, de grusomste terrorhandlinger mot folket i Syria. Og dere markedsfører dem som «opprørssoldater». Det er det som er den store skandalen her.»

  Fryktelig at vi betaler kringkastingsavgift for å støtte dette her!

  • Vil bare bemerke at det å betale kringkastingsavgift fortsatt er en frivillig sak. Jeg kan høre radio og se nrk på nett-tv helt gratis fordi jeg har kvittet meg med fjernsynsapparatet.

   • Når immunforsvaret svikter så er besluttningen om å sette pasienten på diett edel som en politisk markering, men å kaste ut TV’en, for å benytte krigskastingsavgift som et økonomisk virkemiddel, er desverre fånyttes. Den dagen avgifta ikke lenger dekker behovet vil finansieringa automatisk flyttes over til skatteseddelen.

 4. NRK har fra første dag ukritisk hoppet på vinklingen der Assad er den store stygge ulven og «opprørerne» er Rødhette. Erfaringene fra Libya, som forteller noe helt annet, har prellet av på NRK som vann på gåsa.

  NRK har ikke engang forsøkt å se på konflikten i Syria med objektive journalistiske øyne. De kunne sendt en korrespondent til landet, snakket med og intervjuet folk som støtter Assad. Fått frem hele bildet. Funnet ut om det virkelig var noe i påstandene om brutale planmessige overgrep mot befolkningen.

  Når det gjelder Syria har NRK lukket øynene for at krig genererer og skaper grusomheter. Spesielt når krigen utkjempes i byer, der bomber, granater og prosjektiler fyker alle veier og dreper sivile. Det er grusomt, men helt normalt. Spør de overlevende fra Stalingrad, Leningrad, Berlin, osv.

  Isteden har NRK formidlet et bilde der disse grusomhetene kan knyttes til en enkelt person: Assad. At NRK ikke forstår at det er noe som ikke rimer i dette endimensjonale bildet er mer enn påfallende, det står ikke til troende. Dersom det var hold i denne fremstillingen ville Assad vært en temmelig ensom mann i Syria, men det er han ikke. Den syriske hær har støttet ham hele veien og det samme har store deler av det syriske folk gjort.

  Min påstand er at krigen og grusomhetene i Syria kunne vært unngått, men Hans Moralske Høyhet, Nobel fredsprisvinner Obama, ville det annerledes. Han ville ikke sette seg ned med Assad og kompromisse frem en løsning for å støtte ham mot terroristene.

  Obama valgte isteden å være sprellemann for Saudi-Arabia og de sunni-muslimske kreftene som ønsket å erobre Syria. Men denne virkeligheten vil ikke NRK gå inn på. En realitetsorientering koster for mye. Bordet fanger. Og derfor bygges det videre på et bilde som NRK må vite inneholder manipuleringer og forfalskninger.

  Nei, jeg hevder ikke Assad er Syrias engel. Han er leder i krig og må belastes med kritiske innvendinger. I krig er ikke alt tillatt, heller ikke når fienden gir seg selv alle friheter, slik som det er tilfellet i Syria. Det jeg etterlyser er balanse, nøkternhet, kritisk omgang med motpartens påstander og ikke minst et forsøk på å se situasjonen også fra den siden av konflikten hvor Assad befinner seg, for der er han slett ikke alene.

  • Har ikke NRK medarbeidere i Syria??? Det sier i så fall alt. Man ønsker ikke å finne ut noe. Istedet opptrer vår folkelig finansierte mediekanal som mikrofonstativ for… Noen. Politikere drar til Syria, aktivister drar dit, hjelpearbeidere drar dit. Men altså ikke vår nyhetsformidlere.

   • Jeg vet NTB forsøkte å skaffe presseakkreditering til to reportere i 2015, men ble avvist av Syriske myndigheter (det er forbud for utlendinger å operere som journalister i Syria uten statlig godkjenning). Pr i dag fraråder internasjonale presseorganisasjoner journalister fra å jobbe i områder der det er økt risiko for å havne som gisler for IS/Daesh, da disse tidligere bevisst har gått etter journalister og hjelpearbeidere.

    • Dansk TV2 etablerte et kontor i Damaskus i mars 2016. Årsaken var at Danmarks største TV-kanal ønsket å forsikre seg mot å formidle krigspropaganda. Noe myndighetene i landet åpenbart ikke hadde noen innvendinger imot.

 5. NRK ble tilbudt en relativt fersk reportasje fra den første bussingen av «opposisjonssoldatene» dagen etter, direkte fra Syria. Utenriks takket nei, vi, Kari og jeg,var for seint ute. Tre uker senere var det tydeligvis ikke for seint, men denne gangen var vinklingen mer på linje med hva som var akseptabelt.
  Utenrikssjef Knut Magnus Berge hevder det hele var en glipp, at intervjuet med guvernøren ble sendt istedet for intervjuet med opposisjonssoldaten. Finnes det intervjuet, med den soldaten? Hvis det gjør det, så er det en glipp. Hvis ikke er det en bevisst manipulering. Er det ikke noen med tilgang til nyhetsbyråene som kan sjekke dette?

 6. NRK ikke alene. Utmerket å løfte fram NRKs blundere her nå, men når det gjelder krigspropaganda for terror og regimeskifte i Syria var jo hele etablissementet i Norge bak dette. Også Klassekampen med støtte til «opprørerne» av herr Mimir på lederplass, professor Bjørn Olav Utvik med metaforen om Jihadismen som de frivillige til den spanske borgerkrig i 1936-38,Aftenpostens anmodning om å bombe i Syria uten FN-mandat,etc etc
  Men verst av alle uten sammenligning forøvrig var TV 2 ved Pål T. Jørgensen som var Syriakrigens norske Goebbels. Her var det aldri noe snakk om balanse og to sider,kun ren krigspropaganda for Natos leiesoldater.
  Det er å håpe at det dukker opp noe unge studenter som kan skrive en bok om «Norge i Syriakrigen» og dokumentere alt det avsindige som har blitt sagt.
  Men det som skjer nå er jo at denne mentaliteten av Nato-krigspropaganda videreføres direkte på Russland og da drar man Norway rett inn i praktiske krigsforberedelser for storkrig. Også her er det absolutt ingen forskjell på Klassekampen og Aftenposten.

 7. Vi må få vite hvem som har oversatt innslaget til norsk. Det står ikke ‘opprørssoldat’-som skrives her—-det står ‘opposisjonssoldat’….Det uttrykket har jeg aldri før sett brukt som benevnelse på terrorister. Kan det være bevisst? Det kan det og det er det! Derfor er det også viktig å få se råklippet til dette innslaget. Hvordan ser en ‘opposisjonssoldat’ ut

 8. Kari Jaquesson er en vits. En halvstudert røver på de fleste felt som mener og synser uten egentlig å sette seg inn i stoffet hun mener og synser om. Jeg nekter å tro at hu har gjort bedre forarbeid når det gjelder politikk i Midt-Østen enn hun gjorde når hun tidligere har uttalt seg om kosthold, vaksinering, høyere utdanning, reklame, kreft, kosthold, dyrehold, sexarbeidere, feminisme, popmusikk, russ, Norges forhold til EU, kjernekraft, fysikk eller grunnleggende matematikk…

  NRK forholder seg nok til Vær Varsom plakatens påbud om at visse mennesker må beskyttes mot seg selv.

  • Virkeligheten er ikke svart-hvit. Jeg kan heller ikke utstå Kari Jaquesson, men dette er et klassisk tilfelle av blind-høne-som-faktisk-finner-ett-og-annet-korn. Og min dype og vel begrunnede mistro mot statskanalen er selvfølgelig et langt mer alvorlig problem enn privatpersonen og treningsguruen Jaquessons tendens til å forskreve seg.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.