En morsom og lærerik historie om ei tøff dame og medier som bruker «fake news»

0

I en artikkel på steigan.no skriver Lars Birkelund om hvordan NRK måtte beklage at de gjorde feil på et innslag i Dagsrevyen 21 om Syria. Det var skribenten, og etter dette må vi si frilansjournalisten, Kari Jaquesson, som drev dem til det, fordi hun hadde gjort en klokkeklar avsløring av det vi her har kalt en dobbelt-fake 16. mai 2017.

All ære til Jaquesson, etter at hun kom tilbake fra Syria med veska full av interessant stoff om situasjonen der nå, har hun vært utsatt for en mobbing av en annen verden fra glisende hoder i aviser, TV og på sosiale medier. Hun har fått mye tyn fra folk som aldri risikerer noe ved å dra til kampsoner, men alltid vet best hvordan verden ser ut fra sine kafébord og trygge kontorer. Men Jaquesson lot mobbing være mobbing, og tok statskanalen i denne dobbeltfeilen, slik vi skrev her 19.05.2017 i artikkelen Dobbelt-fake i Dagsrevyen 21.

Det hører til sjeldenhetene at NRK går tilbake så krystallklart som her, og det skyldes at særlig Jaquesson, men også vi som har støttet henne, har vært offensive, tatt saka mens den er blodfersk, og gått rett på ansvarshavende.

Det ligger noen morsomme lærdommer i dette. For et par dager publiserte vi her en artikkel under tittelen Hvordan kjempe mot propagandamaskinen og vinne?  Den inneholder noen forslag og råd om hvordan det faktisk går an å ta kampen mot systemmediene – og vinne. Og Jaquesson har gjort akkurat som vi anbefalte: gå i klinsj med dem, ikke la dem få rast eller ro, flerre opp fortellingene deres, ikke en gang, men om igjen og om igjen.

Nettavisa Journalisten har også sett vårt veggspill med Jaquesson og skriver:

Feilen er også omtalt på Pål Steigans blogg med tittelen «Dobbelt-fake i Dagsrevyen 21».

Den lille saka vi gjorde, som styrket Jaquessons offensiv, var å finne ut hvem som var vaktsjef for innslaget og skrive til redaksjonen og klage på sendinga. Det var reporter Dag Bredvei som sto for innslaget og Joakim Niklas Reigstad, som var vaktsjef. Og det er tydelig at henvendelsen ble lagt merke til.

Det er også en lærdom. Mediene er riktignok en mangehodet balrog av et monster, men de som står fram på skjermen og i spaltene, er personer. Og vi vil faktisk gi honnør til NRKs utenrikssjef Knut Magnus Berge som så soleklart innrømmer feilen overfor Journalisten.

Han sier riktignok også:

– Dette har ingenting med fake news å gjøre. Fake news er en bevisst manipulering. Her har vi gjort en feil. Vi kan ikke annet enn å beklage.

Dette kan vi diskutere. Det er ikke vi som har lansert begrepet «fake news». Vi har tvert om kalt det et «hjernedødt» begrep.

Problemet, Berge, er at NRK i årevis har brakt usannheter om Syria, usannheter som er produsert for å drive bevisst manipulering. Helt kritikkløst har dere formidlet rein krigspropaganda som har kommet fra al-Qaida-fillialen White Helmets eller som er snytt ut av en eller annen krigshissende «psyop»-kampanje i Washington. Dere har formidlet narrativene, fortellingene, til krigshisserne. Ikke én gang, men vegg-til-vegg, morgen, middag, kveld.

Denne saka på Dagsrevyen 16. mai er langt fra det verste dere har gjort. Kan dere ikke snart våkne opp og innse at dere blir brukt? I det innslaget du beklager, er hele den underliggende tonen at «opprørssoldatene» beklager at de må evakuere Homs, men at de drømmer om å komme tilbake. Disse dere kaller «opprørssoldater» er ingen andre enn terrorister, jihadister, som har stått bak og står bak, de grusomste terrorhandlinger mot folket i Syria. Og dere markedsfører dem som «opprørssoldater». Det er det som er den store skandalen her.

Og så er det en skandale, om enn ikke så stor, Knut Magnus Berge, at dere ikke har gjort et intervju med Kari Jaquesson. I motsetning til dere, som klipper byråstoff dere tydeligvis ikke har skjønt, har Jaquesson vært der og kommet hjem med interessant stoff. Dere rydder jo studio for kjendiser som har gjort langt mindre bragder enn dette, så hvorfor ikke?

Og så enda en lærdom til slutt, slik nettjournalisten Caitlin Johnstone (CJ) skriver i artikkelen How To Fight The Establishment Propaganda Machine And Win:

8. Have Fun.

Det er gøy å slåss mot systemmediene, la oss fortsette med det: have fun!

 

Forrige artikkelUnder over alle undere: NRK innrømmer feil, om Syria.
Neste artikkelHevder USAs kampfly krenket territorialgrense
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).