Hevder USAs kampfly krenket territorialgrense

0

Samtidig med at amerikanske, tyske og norske ubåter og maritime overvåkingsfly trener sammen i Barentshavet, er amerikanske kampfly observert i meget lav høyde nord for Svalbard. Flyene beveget seg «helt inntil fjæresteinen» før de bøyde av og fulgte kysten sørover. De krenket dermed norsk territorialgrense. Dette skriver Kjetil Stormark på nettstedet Aldrimer.no. Stormark, som viser til lokale kilder, skriver videre:

To amerikanske kampfly med doble halefinner, trolig F/A-18 Super Hornet eller F-15 Eagle, ble sett i kystområdet rett over Verlegenhuken. Dette er en odde utenfor Mosellhalvøya på Ny-Friesland på Svalbard. Verlegenhuken er det nordligste punktet på hovedøya Spitsbergen.

Flyene fløy taktisk og i formasjon, ifølge øyenvitner. Vitnene beskriver grå fly der begge hadde symbolet til det amerikanske forsvaret, den umiskjennelige femtakkede stjernen, i dette tilfellet i grå farge på grå bakgrunn.

Observasjonen ble gjort ved 03.30-tiden natt til fredag 5. mai. 

Øyenvitnene skal ikke ha greidd å typebestemme nøyaktig hvilken type fly det var snakk om. Men flyene hadde doble halefinner samt tre missiler eller «pod-er» montert under flyskroget.

Stormark har kontaktet Forsvaret, som sier at det ikke er gitt klarering til slik flygning.

Hvis observasjonene er korrekte, og Forsvaret ikke har gitt noen klarering, er det en opplagt krenking av norsk territorialgrense fra USAs vedkommende.

Dette inngår i et mønster der USA trekker Norge stadig tettere inn i sine forberedelser til krig mot Russland, det være seg gjennom aggressive militærøvelser, gjennom å etablere en base for US Marines på Værnes eller det være seg gjennom Norges strategisk viktige rolle i USAs romkrigsprogram.

Nylig avholdt NATO en parlamentarikerforsamling på Svalbard. Russland oppfattet dette som en provokasjon, fordi Svalbard etter traktaten skal være demilitarisert sone. Norske myndigheter viste til at møtet var sivilt. Men hvor sivilt er et politisk toppmøte i en militærallianse?

Det spillet USA driver i nordområdene er ødeleggende og farlig for Norge, men hvor finnes de norske politikerne som tar dette på alvor og vil stille seg i spissen for protester mot dette?

Forrige artikkelEn morsom og lærerik historie om ei tøff dame og medier som bruker «fake news»
Neste artikkelJames Hansen on irreversible climate change
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).