Hevder USAs kampfly krenket territorialgrense

6

Samtidig med at amerikanske, tyske og norske ubåter og maritime overvåkingsfly trener sammen i Barentshavet, er amerikanske kampfly observert i meget lav høyde nord for Svalbard. Flyene beveget seg «helt inntil fjæresteinen» før de bøyde av og fulgte kysten sørover. De krenket dermed norsk territorialgrense. Dette skriver Kjetil Stormark på nettstedet Aldrimer.no. Stormark, som viser til lokale kilder, skriver videre:

To amerikanske kampfly med doble halefinner, trolig F/A-18 Super Hornet eller F-15 Eagle, ble sett i kystområdet rett over Verlegenhuken. Dette er en odde utenfor Mosellhalvøya på Ny-Friesland på Svalbard. Verlegenhuken er det nordligste punktet på hovedøya Spitsbergen.

Flyene fløy taktisk og i formasjon, ifølge øyenvitner. Vitnene beskriver grå fly der begge hadde symbolet til det amerikanske forsvaret, den umiskjennelige femtakkede stjernen, i dette tilfellet i grå farge på grå bakgrunn.

Observasjonen ble gjort ved 03.30-tiden natt til fredag 5. mai. 

Øyenvitnene skal ikke ha greidd å typebestemme nøyaktig hvilken type fly det var snakk om. Men flyene hadde doble halefinner samt tre missiler eller «pod-er» montert under flyskroget.

Stormark har kontaktet Forsvaret, som sier at det ikke er gitt klarering til slik flygning.

Hvis observasjonene er korrekte, og Forsvaret ikke har gitt noen klarering, er det en opplagt krenking av norsk territorialgrense fra USAs vedkommende.

Dette inngår i et mønster der USA trekker Norge stadig tettere inn i sine forberedelser til krig mot Russland, det være seg gjennom aggressive militærøvelser, gjennom å etablere en base for US Marines på Værnes eller det være seg gjennom Norges strategisk viktige rolle i USAs romkrigsprogram.

Nylig avholdt NATO en parlamentarikerforsamling på Svalbard. Russland oppfattet dette som en provokasjon, fordi Svalbard etter traktaten skal være demilitarisert sone. Norske myndigheter viste til at møtet var sivilt. Men hvor sivilt er et politisk toppmøte i en militærallianse?

Det spillet USA driver i nordområdene er ødeleggende og farlig for Norge, men hvor finnes de norske politikerne som tar dette på alvor og vil stille seg i spissen for protester mot dette?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. Dette bekrefter det en får et stadig sterkere opplevelse av: Norge har ikke lenger noen nasjonal politisk ledelse, men en ledelse som har sveket sitt land og folk, og blitt et underbruk av en vestlig elitegruppe som ingen vet hvem er.

 2. Det er miltært sett logisk, sett fra både norsk, Nato og Russisk side:
  Svalbard kommer til å bli et hotspot, akkurat som Island var i 1942.

  Base på Svalbard blir et mektig utgangspunkt for begge parter.

  Om russerne plutselig går inn – og de har nettopp demonstrert sin nye arktiske kommando med bevæpnet tur til Nordpolen, de kan sette seg fast på Svalbard og kontrollere/underminere flyplassen på et par timer, så kontrollerer de ikke bare Svalbard, de har stengt Barentshavet, kontrollerer Norskehavet og flyttet sin perimeter GIUK dvs en linje fra Grønland-Island-UK.

  https://no.wikipedia.org/wiki/GIUK-gapet

  USSR gjorde dette med sin store marine i 1971, da kjørte de flash-øvelser hvor de steamet ut hele marinen og stengte av Nodsjøen og GIUK med overlegne marinestyrker.
  Siden har de hugget opp mer enn halvparten av båtene og trenger fotfeste.
  Dessuten har flystyrkene fått lenger rekkevidde og tankfly, så flyplassen på Svalbard er antakelig verdens mest verdifulle potensielle militærbase akkurat nå.

  For Nato er det enkelt, flyplassen på Svalbard er enda et punkt i innringingen av Russland.
  Den 3. verdenskrig kan meget vel starte her, når som helst

 3. 3. verdenskrig har allerede startet. I Syria. Det er en konflikt som vil spre seg mer og mer. Alt går nå fra vondt til værre. Norge blir ikke okkupert av Russland. Men av vår tidligere erkefiende. Det ligger ennå noen år fram
  i tid. Minst 10 år fram i tid. I følge personer som er synsk. Så får vi se om dette stemmer til slutt.

 4. Mot Dag A/S prosjektet er gledelig og inngir håp. Utviklingen av webben derimot likeså. Men hvis det er slik som det framgår av kommentarene her, at vi enten er i tredje verdenskrig eller står overfor den,må vi ikke da ta ytterligere nye politiske grep?
  Dette at Norge ble «tatt på senga» 9 april 1940 er jo bare tull for mange redegjorde for hva som skulle skje, men det var jo ikke i organiserte former.
  Er det noe å trekke lærdommer av?
  Vi har ikke så mye tid på oss.

  • Det er desperat behov for en massebevegelse mot krigsforberdelsene, men jeg har en oppfatning som går ut på at det ikke lar seg gjøre å skape en bevegelse før det er skapt en opinion. Og det er kampen om opinionen jeg nå vier all tilgjengelig tid til.
   Med opprettelsen av Mot Dag AS er det skapt en organisasjon med opp mot 200 engasjerte medlemmer (eller aksjonærer, som det heter etter loven) og nå blir jobben å få flest mulig av de mer enn 3100 abonnentene til å bli aktive støttespillere til dette prosjektet. Jeg har også et velbegrunnet håp om å knytte mange gode skribenter til denne nettportalen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.