Donald Trump og Norges krig i Syria

0

Av Erling Borgen, filmskaper og journalist

(Leserinnlegg i Aftenposten)

President Donald Trump, USAs og NATOs toppsjef, har fått Saudi Arabias høyeste utmerkelse som er en æresmedalje for å skape fred.

Samtidig har USA og Saudi Arabia inngått en våpenavtale til en verdi av 930 milliarder kroner.

Det betyr at krigen i Syria blir trappet opp. Norske soldater skal i følge flere nyhetsmedia ha gått inn i Syria sist helg og er i så fall aktiv deltaker i krigen sammen med USA og Saudi Arabia. En krig som hittil har kostet minst 350 000 menneskeliv og skapt elleve millioner flyktninger.

I Syria-krigen er  frontlinjene klare: Assad, Russland og Iran på den ene siden. USA, Saudi Arabia, Norge og resten av vestens koalisjon på den andre siden. Man kan bli vettskremt av mindre.

Det verden fikk se, da Trump kom til Riyadh, var som hentet ut av historien om Ali Baba og de 40 røverne. Under valgkampen i fjor, ble Saudi Arabia skjelt ut av presidentkandidat Trump. Han  sa det var Saudi Arabia som sto bak 9/11 og at landet var et tyrannistisk terroristland.

Nå har han inngått en våpenavtale der  Saudi Arabia får artilleri, tanks, helikoptre, krigsskip, avanserte radarsystemer og mye annet. I følge New York Times har Trumps svigersønn vært sentral under forhandlingene. Da noen av sjeikene kom til Det hvite hus for å forberede Trumps besøk, tok han opp telefonen, ringte til Lockheed Martin og sa: – CAN YOU REDUCE THE PRICE?

Verdens menneskerettighetsorganisasjoner fordømmer Saudi Arabia. Det er et land som bruker Sharia-lover med halshugging, ekstrem kvinneundertrykkelse og pisking. Ni millioner fremmedarbeidere mishandles på det groveste.

Siden 2015 har Saudi Arabia drevet krig i Jemen. 10 000 er drept – og tre millioner drevet på flukt. Våpenhandelen vil gjøre sjeikene enda mer dødelige og slagkraftige.

Inne i Syria har den vestlige koalisjonen, ledet av USA og Saudi Arabia, bombet nesten ni tusen ganger. 76 649 bomber har de sluppet over land og folk.

Samtidig er det ingen tvil om at Syria-krigen handler om gass-ressurser. Sammen med Iran eier Qatar verdens største gass-ressurser. (South Pars/North DomeI) Vesten og EU og Saudi-Arabia ønsker å bygge en rørledning fra Qatar til Tyrkia. Saudi-Arabia, Jordan og Tyrkia har sagt ja til rørledningen. Syria har sagt NEI. Nå skal Syria tvinges.

Norge er med på ferden og krigen i Syria. På den norske nasjonaldagen, 17. mai, besøkte forsvarsminister, Ine Marie Eriksen Søreide, sin amerikanske kollega, James (Mad Dog) Mattis i Washington. Dette er generalen som i en beryktet tale til amerikanske soldater fikk seg til å si:  – It´s fun to shoot some people”

Under møtet sa Norges forsvarsminister at Norge og USA gikk inn ”i et samarbeid som vil bli stadig dypere i årene som kommer.”Finnes det knapt noen nedre grense for det militære samarbeidet mellom USA og Norge? I dag er de norske soldatene Trumps soldater. Norske myndigheter har nektet å fortelle hva slags ”opprørsgrupper” Norge har trent opp i Jordan. Nå har Los Angeles Times opplyst at Norge har trent opp  ”Army of the Revolutions Commandos” hvem nå det måtte være.

Norges forsvarsminister  vil verken bekrefte eller avkrefte om norske soldater nå har gått inn i Syria. I så fall er dette det fjerde landet Norge kriger i siden 2001. Afghanistan, Irak, Libya og nå Syria.  Krig er alvor og alvorlig. Men Norges deltakelse i  Syria-krigen skaper knapt debatt i vårt land. Det er forstemmende.
 

Forrige artikkelLøse tråder fra Human Rights Watch
Neste artikkelDjupstaten i USA leser steigan.no