De flesta av USA:s stridande soldater är legosoldater

3
Anders Romelsjö

Genom att insatser av legosoldater i USA:s krig knappast rapporteras sker en underrapportering av krigsinsatser och av dödade i USA:s tjänst. Detta är huvudbudskapet i den artikel i Foreign Policy som Anders Romelsjö översatt, förkortat och nu publicerar.

I mitten av maj 2016 publicerade New York Times summering av president Barack Obamas insatser som överbefälhavare. Att klämma in sju år av olika militära operationer i en sammanhängande ”doktrin” är omöjligt, men dussintals artiklar kommer snart att försöka göra det. Det finns en viktig aspekt som dock som sällan nämns av media och aldrig av Obama: den exempellösa användning av privata entreprenörer för utländska militära operationer.Obama godkände en fortsättning av två av de mest entreprenör-beroende krigen i USA:s historia. Det finns ungefär tre gånger så många entreprenörer (privatsoldater) (28 626 man) som amerikanska soldater (9 800 man) i Afghanistan, långt över andelen uniformerade militärer i genomsnitt i USA:s tidigare krig. I Irak idag finns 7 773 privata och 4 087 reguljära amerikanska militärer. Dessa siffror inkluderar inte entreprenörer som stödjer CIA eller andra underrättelseaktiviteter utomlands eller i USA. Den 5 april uppgav admiral Michael Rogers, befälhavare för USA Cyber Command, under en senatsförhör att entreprenörerna utgjorde 25 procent av hans personal.

Under Obama har fler legosoldater (”privata militära entreprenörer, private military Contractors) dött i Irak och Afghanistan än alla reguljära amerikanska militärer i dessa länder. Mellan 1/1 2009 och 31/3 2016 dödades 1 540 legosoldater i Irak och Afghanistan (176 i Irak och 1364 i Afghanistan), medan 1 301 amerikanska soldater dödats i Afghanistan och Irak (289 i Irak och 1012 i Afghanistan). Förra året dog 58 legosoldater i Afghanistan eller Irak, jämfört med 27 amerikanska soldater gjorde det, inklusive i Syrien.

Det är inte enkelt att studera legosoldaternas roll i USA:s militära operationer. Den amerikanska regeringen ger bra överblick, särskilt inte eter 9/11. US Central Command (CENTCOM) började släppa uppgifter först under andra hälften av 2007 – ingen annan geografisk stridande kommandot tillhandahåller sådana uppgifter för sitt verksamhetsområde. Under 2011 fann Government Accountability Office att även om uppgifter från UD, USAID och Försvarsdepartementet krävs för att spåra antalet anställda dödade eller sårade så har Försvarsdepartementet fortfarande inte en system som på ett tillförlitligt sätt spårar döda och sårade entreprenörens legosoldater.

Dessutom nämns aldrig rollen, omfattningen och storleken av legosoldater (militära entreprenörer) när man informerar om amerikanska trupper i Irak eller Syrien. Journalister frågar sällan om detta. Vid de sällsynta tillfällen de frågar så har talespersoner för militären aldrig några uppskattningar tillgängliga.

Det är inte bara omöjligt att få tillförlitliga uppgifter om hur många legosoldater som tjänstgör eller dödas, man saknar uppgifter om hur många av dessa som är amerikanska medborgare. Enligt en uppskattning från Professional Services var endast cirka 32 procent av de döda legosoldaterna mellan 2001 och 2010 medborgare i USA.

Bara när amerikanska medborgare dör i tjänst för sitt land utomlands så publicerar Pentagon ett detaljerat pressmeddelande som beskriver den insats den döde deltog i, och om de dödades i strid eller på annat sätt.
När legosoldater dör ska det företag där de är anställda rapportera händelsen till Labor Department inom 10 dagar. Alternativt kan en familjemedlem lämna in en begäran om ersättning om försäkring finns. Då hamnar fallet i databasen varifrån uppgifter publiceras varje kvartal. År 2011 uppskattades att 68 procent av arbetsgivarna i legosoldaterna inte anmälde skador i tid. Sålunda är uppgifter om dödsoffer bland legosoldater nästan säkert för lågt.
Kongressen har begränsad kunskap om legosoldater, utom när en utländsk anställd av misstag dödar en amerikansk militär och vid flagranta fall av bedrägeri och missbruk med skattebetalarnas medel. Under 2011 fann en kongress kommission att åtminstone 31 miljarder och kanske så mycket som 60 miljarder dollar hade betalats i onödan pga slöseri eller bedrägeri med kontrakt. Men under ett decennium har det inte skett någon enda utfrågning i kongressen med fokus på det övergripande ansvaret för och av legosoldater i amerikansk militär verksamhet.

 

KampanjeStøtt oss

3 KOMMENTARER

  1. I tidligere tider var nesten alle soldater leiesoldater. I vår tid har vi derimot den forestilling om at de fleste soldater innehar en slags følelse av plikt eller av moralsk overbevisning som motivasjon/drivkraft for å bli soldater. Og de som er opprørere og terrorister har en lignende overbevisning som drivkraft menes det. Dette er i stor grad en falsk forestilling som trolig går tilbake til kampene i WW2 og frigjøringskrigene. Vervede/frivillige soldater kan i høy grad være drevet av helt andre motiver slik som feks penger, prestisje og spenning. Og når vi snakker om soldater fra fattigere land eller fra land i krig så kan motivasjonen i enda større grad være motivert utifra penger (verving kan rett og slett være et spørmål om å overleve økonomisk for soldatene og deres familier).

    Hvis man kan klare å bryte ned en slik rosenrød forestilling og heller få folk flest til å innse at tilnærmet alle soldater og opprørere/terrorister i vår tid egentlig er leisoldater, har vi kommet langt. Og at terrorister i hovedsak ikke dreier seg om personer som har forlest seg på koranen.

    IS og Al-Qaida bruker leiesoldater som de betaler for med penger fra bla oljeproduksjonen i Midt-Østen og som er utstyrt med med våpen kjøpt eller gitt av stormaktene (men likevel med en viss grad av jihadistisk motivasjon). I USA er vel den store andelen av befolkningen lut lei av USAs mange kriger i utlandet, trolig pga stort offentlig pengebruk og pga antall døde/skadete amerikanske soldater. I Saudi Arabia bruker man ikke landets egen ungdom som fotsoldater (da blir det vel opprør), isteden bruker man leiesoldater som de styrtrike oljediktaturene betaler for og som de ustyrer med vestlige våpe. (Disse landene er jo notorisk kjent for å bruke utlendinger nærmest som slavearbeidere til å utføre jobber for seg internt i landene, noe tilsvarende gjelder også for deres fotsoldater).

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.