Makedonia – enda en fargerevolusjon?

0

Hva er det Soros og USA holder på med i Makedonia?

Framtredende makedonske politikere og journalister har i lengre tid protestert mot at milliardæren George Soros angivelig blander seg inn i makedonsk politikk via stråmenn i såkalte NGOer. De beskylder milliardæren og hans folk for å undergrave Makedonias sjølstyre og for å prøve å gjennomføre et «regimeskifte».

Bevisene for at Soros driver innblanding i Makedonia var sterke nok til at det ble åpnet en undersøkelse i kongressen i USA for spesielt å se på om og eventuelt hvordan USAs State department gir støtte til Soros-organisasjoner.

Hva er det USAID og Soros holder på med?

Den konservative organisasjonen Judicial Watch har engasjert seg og har levert inn et krav om innsyn etter Freedom of Information Act (FOIA).

På sine nettsider skriver Judicial Watch at de har gåttt til sak mot US department of State og USAID under Freedom of Information Act (FOIA) for å få offentliggjort all dokumentasjon som finnes om USAIDs støtte Soros-stiftelsen Open Society Foundation. Dette skriver Judicial Watch på sine nettsider.

De krever å få på bordet alle kontrakter og kommunikasjoner mellom USAID og OSF og alt analysemateriale som USAID måtte ha om virksomheten til OSF i Makedonia.

At USAID sponsor Soros-stiftelsen i Makedonia kan det ikke herske noen tvil om. Det står å lese på USAIDs egne nettsider. Det går det fram at fra 27. februar 2012 til 31. august 2016 har USAID brukt $4,819,125 på OSF i Makedonia.

Judicial Watch vil ha på bordet alle fakta om hvordan disse midlene er brukt, hvem som har fått dem og egentlig hva det er USAID og Soros holder på med i Makedonia.

De beskylder USAs ambassadør i Skopje, Jess L. Baily, for jobbe i hemmelighet i samarbeid med OSF for å undergrave den makedonske regjeringa og dermed i strid med Wien-konvensjonen om diplomatiske forbindelser.

Samme metode som i Ukraina

Dette likner jo veldig på det som skjedde i forspillet til statskuppet i Kiev 22. februar 2014. Også da drev USAID, State Department, USAs ambassadør og Open Society Foundation et systematisk arbeid via såkalte NGOer for å undergrave den daværende regjeringa i Ukraina og berede grunnen for statskuppet.

I 2016 publiserte DC Leaks 2500 dokumenter fra serverne til stiftelsen til multimilliardæren George Soros, Open Society Foundation (OSF).  Dokumentene viser blant annet hvor djupt og i hvor stor grad George Soros personlig var med på å styre utviklinga i Ukraina i forbindelse med Maidan-kuppet.

Den ukrainske avleggeren av OSF, International Renaissance Foundation (IRF) gikk i spissen for å skape det de kalte «Det nye Ukraina».

I et dokument med tittelen “Breakfast with US Ambassador Geoffrey Pyatt” framgår det hvordan Soros og Pyatt diskuterte hvordan propagandakampanjen mot Russland skulle legges opp fra ukriansk side. Med på møtet var også ledere fra IRF og direktøren for USAID, som osgå spilte en nøkkelrolle i kuppet.

Ambassadør Pyatt trakk opp de generelle linjene for propagandakrigen mot Russland, noe som Soros sa seg mer enn villig til å bistå med. Soros’ stiftelse, Open Society Foundation (OSF), antas å være den største filantropiske organisasjonen i historien med avdelinger i 37 land og et budsjett på 930 millioner dollar eller nesten 8 milliarder kroner.

Soros og hans Open Society Foundation hevder naturligvis at de fremmer de fattiges og de underpriveligertes sak, men i virkeligheten bruker OSF disse sakene som skalkesjul for sin egen agenda. I Makedonia legger OSF spesielt vekt på Roma-folkets altså sigøynernes, rettigheter, men som Tore-Jarl Bielenberg har påvist har Soros tatt fullstendig kontroll over sigøynerens organisasjoner i Europa.

State Department har nektet for at de finansierer organisasjoner i Makedonia, men har innrømt å ha gitt økonomisk støtte til OSF Makedonia. USAID og Soros-organisasjonen Forum Group har også beviselig tilbudt økonomisk støttet til makedonsk ungdom som vil engasjere seg i protester mot regjeringa.

Slåssing i parlamentet

27. april 2017 trengte demonstranter seg inn i parlamentsbygningen i Skopje og det kom til slåssing og angrep på parlamentsmedlemmer. Mer enn 80 mennesker skal ha blitt skadd. Blant de skadde var den sosialdemokratiske lederen Zoran Zaev.

Bakgrunnen for denne episoden er ei langvarig krise i Makedonia som handler om forholdet til EU, NATO og egentlig også om den makedonske statens integritet. Det albanske spørsmålet er svært betent i Makedonia fordi det finnes sterke krefter som ønsker å skape et Stor-Albania og innlemme både Kosovo og albansktalende områder i Makedonia, Serbia, Hellas  og Montenegro. Albania er USAs viktigste inngangsportal til Balkan og Sørøst-Europa. USA brukte blant det albanske spørsmålet til å sprenge republikken Serbia i stykker og skape NATO-protektoratet Kosovo der USA har sin enorme militærbase Camp Bondsteel.

9. mai 2015 at det var væpnede kamper mellom makedonsk politi og «en utenlandsk terrorgruppe» i byen Kumanovo i den nordvestlige delen av landet. På morgenen 10. mai sa man at fem politifolk var drept og over 30 såret, skriver International Business Times.

 Angriperne kom fra den paramilitære organisasjonen UCK. Kumanovo ligger i en region med stor albansk befolkning, og det er ikke første gang det er væpnet kamp i området. I 2001 var det et omfattende væpnet opprør i denne regionen. Da pågikk kampene rundt byen Tetovo, noe lenger vest, og Kumanovo. Det begynte som bakhold der UCK drepte og lemlestet politifolk, men Makedonia svarte med militære styrker og det kom til regulære kamphandlinger.

En farlig konflikt

USA og Soros fisker i rørt vann på Balkan. De ønsker å skape mest mulig kaos for å ta enda sterkere kontroll over regionen. Men når de gjør dette så rører de også ved konflikter som har potensial til å kaste Balkan inn i en ny storkrig. Som kjent har dette skjedd før i historien, og den historiske lærdommen burde være at dette er en svært dårlig idé.

 

PS:

I USA har altså Judicial Watch sørget for at det blir en stor sak når US State Department bevilger  i underkant av fire millioner dollar til Soros-stiftelsen i Makedonia. Her i Norge blir det knapt noen sak når staten skal gi over 800 millioner euro til Soros-stiftelsen i Polen. Det sier litt om norske politikere og norske medier.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelVilse i vänsterpolitiken
Neste artikkelTrump vil dele opp Irak
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).