Paraguay: Voldsomme protester mot grunnlovsreform

0

Det var kraftige demonstrasjoner 31. mars 2017 i Paraguays hovedstad Asuncion da et flertall på 25 senatorer behandlet en grunnlovsendring som tillater presidenten å stille til gjenvalg.
Noen av demonstrantene ødela en del av interiøret og samme fyr på deler av kongressbygningen. Politiet stilte med pansrede kjøretøyer, ridende politi og vannkanoner. Det ble skutt med gummikuler mot demonstrantene. Minst 30 demonstranter og politifolk ble skadet, skriver mundiario.com. Minst en person ble drept, ifølge BBC.

Mange i Paraguay frykter at landet er på vei tilbake til det autoritære regimet landet opplevde fra 1954 til 1989 under general Alfredo Stroessner, skriver Wall Street Journal.

Paraguays naboland oppfordret landets politikere til ikke å innføre en slik grunnlovsendring. Opposisjonen kaller forslaget et statskupp.

Paraguay er et land som i stor grad er kontrollert av multinasjonale selskaper. Jorda eies av fire-fem korporasjoner som ikke betaler skatt og som gjør som de vil.

Jord og vann er helt sentralt i Paraguays økonomi. Grunnvannsreservoaret Guarani er et av de største i verden. En av de store eierne av disse ressursene er Bush-dynastiet i USA. I 2005–2006, mens George W. Bush satt ved makta, sikret denne familien seg 121.407 hektar land her.

Det nyliberale regimet i Asuncion har sikret en liberalisering av lovverket som gjør Paraguay til et paradis for utenlandske investorer.

Nå vil altså det regjerende høyrepartiet Colorado sikre grepet sitt ved å forlenge funksjonstida til president Horacio Cartes.

Forrige artikkelFrankrike: Sosialistpartiets kandidat taper mot Jean-Luc Mélenchon
Neste artikkelUSA går djupere inn i Syriakrigen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).