Paraguay: Voldsomme protester mot grunnlovsreform

0

Det var kraftige demonstrasjoner 31. mars 2017 i Paraguays hovedstad Asuncion da et flertall på 25 senatorer behandlet en grunnlovsendring som tillater presidenten å stille til gjenvalg.
Noen av demonstrantene ødela en del av interiøret og samme fyr på deler av kongressbygningen. Politiet stilte med pansrede kjøretøyer, ridende politi og vannkanoner. Det ble skutt med gummikuler mot demonstrantene. Minst 30 demonstranter og politifolk ble skadet, skriver mundiario.com. Minst en person ble drept, ifølge BBC.

Mange i Paraguay frykter at landet er på vei tilbake til det autoritære regimet landet opplevde fra 1954 til 1989 under general Alfredo Stroessner, skriver Wall Street Journal.

Paraguays naboland oppfordret landets politikere til ikke å innføre en slik grunnlovsendring. Opposisjonen kaller forslaget et statskupp.

Paraguay er et land som i stor grad er kontrollert av multinasjonale selskaper. Jorda eies av fire-fem korporasjoner som ikke betaler skatt og som gjør som de vil.

Jord og vann er helt sentralt i Paraguays økonomi. Grunnvannsreservoaret Guarani er et av de største i verden. En av de store eierne av disse ressursene er Bush-dynastiet i USA. I 2005–2006, mens George W. Bush satt ved makta, sikret denne familien seg 121.407 hektar land her.

Det nyliberale regimet i Asuncion har sikret en liberalisering av lovverket som gjør Paraguay til et paradis for utenlandske investorer.

Nå vil altså det regjerende høyrepartiet Colorado sikre grepet sitt ved å forlenge funksjonstida til president Horacio Cartes.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.