USA går djupere inn i Syriakrigen

6

Pentagon hevder at for å overraske Den islamske staten, ønsker USA å sende flere tropper inn i Irak og Syria uten at dette er politisk behandlet i Kongressen.

Eric Pahon, som er talsmann for Pentagon, sier til LA Times:

In order to maintain tactical surprise, ensure operational security and force protection, the coalition will not routinely announce or confirm information about the capabilities, force numbers, locations, or movement of forces in or out of Iraq and Syria.

Utplasseringa av styrkene ble bekreftet av general Joseph Votel, som er USAs toppkommandant for Midtøsten i en kongresshøring. Votel føyde til at det vil bli sendt flere styrker.

Pahon sier at IS skal først få vite om de nye troppene når de møter dem på slagmarka.

Med IS som påskudd går nå altså USA djupere inn i krigen om å dele opp Syria. Washington har i denne omgangen innsett at de ikke klarer å styrte president Assad. Derfor har også Norge fått lov til å si at vi anerkjenner Assads regjering som legitim.

Nå går USA videre langs en annen strategi. Det handler fortsatt om å dele opp Syria og skape en korridor fra Mosul i Irak via Raqqa i Syria til Tyrkia. Dette handler både om olje og om kampen mot Iran.

22. mars arrangerte USA ved utenriksminister Rex Tillerson et møte av 68 land i den såkalte koalisjonen mot ISIL.

Det er svært typisk at Russland, Iran og Syria ikke ble invitert. Al Jazeeras Patty Culhane skriver:

«What we’re seeing right now is a race to Raqqa. Which forces are going to try to take on ISIL in that pivotal city? Is it going to by Syrian forces backed by Russia and Iran, or is it going to be US forces? Another big question is what role is Turkey going to play in all of this?»

Og en kan også spørre: Hvilken rolle vil Israel spille i alt dette. Israel er en krumtapp i Trump-administrasjonens Midtøstenpolitikk. Israel driver provokasjoner mot Syria i sør, fra de okkuperte Golanhøydene.

Det handler balnt annet om olje:

Genie Energy er et amerikansk olje- og gasselskap som samler noen av verdens største krigsprofitører og imperiebyggere. Blant selskapets strategiske rådgivere finner vi Dick Cheney (tidligere visepresident i USA), Jacob Rothschild, 4th Baron Rothschild, Rupert Murdoch (mediamogul og sjef for News Corp), James Woolsey (tidligere CIA-directør) og Larry Summers (tidligere finansminister i USA).

Genie Energy har et datterselskap i Israel som heter Afek Oil & Gas. Dette selskapet har fått konsesjon av Israel til å bore etter olje og gass på de Israel-okkuperte syriske Golan-høydene.

Men det handler også om Israels kamp mot Iran. Israel vil slå mot Hezbollah og Iran, og denne politikken er diskutert mellom Rex Tillerson og Benjamin Netanyahu.

Det blir garantert ikke fred i denne regionen med det første.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. «Pahon sier at IS skal først få vite om de nye troppene når de møter dem på slagmarka.»

  Ja, for IS har jo ikke internett eller tilgang til medier, sikkert …

  Det vi egentlig kan lese ut av denne «nyheten» er at USA skal øke sin allerede enorme støtte til IS. Mer penger, mer trening, mer etterretning, mer våpen, ammo, biler og annet utstyr, osv. IS kommer til å bli kraftig styrket av dette nye initiativet.

 2. Det som pågår på bakken i Syria nå, med innrykk av tyngre våpen og omgruppering, kan være et forsøk på å omringe IS-styrker.

  At Syria kan bli delt i en kurdisk, sunni og shia part er ikke helt usannsynlig. Slike delinger er jo gjerne sluttresultatet på samfunn allerede splittet i etniske, religiøse og kulturelle enklaver. Skal en slik deling ha den minste sjanse til å lykkes må imidlertid IS først fjernes fra likningen.

  Hvordan Assad-regimet vil stille seg til en deling av landet er et annet spørsmål. Assad har ikke gitt noen signaler i retning av aksept for den typen løsninger.

 3. Man kan lese på riksnyhetene: EU: Ikke varig fred med Assad.EU står fast på at det ikke blir varig fred med dagens regime. Eus utenriksministre vedtok en ny Syria strategi da de møttes i Luxembourg Mandag.
  Utenriksministrene i EU fordømmer utsultingen av sivile som metode i krigen i Syria. De mener utsulting og tvangsfordrivelser kan utgjøre forbrytelser mot menneskeheten.
  Kommentar. Dette sier de altså samtidig som de er med på sanksjoner så kraftige at de er mer en blokade. Disse sanksjonene og proxyene EU støtetr i denne krigen dreper daglig sivile. Kan de være så uinformerte/stokk dumme? Etter å ha sett Nytt på Nytt med bla Snorre Valen tilstede fikk vi satt oss litt inn i hvordan politikerne henter sin kunnskap/ukunnskap i media. Skremmende NB! Jeg pleier ikke se programmet pga slagsiden men var på besøk hos noen.

 4. Sikkerhetsrådet går nå sammen på grunn av en fake news propaganda video. Dette sier mye om hvor dumme våre ledere er og dermed hvor skjørt og sårbart verdenssamfunnet også er. Det er nesten helt uvirkelig å se disse fordømmelsene av Assad fra folk man skulle tro hadde vett.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.