USA går djupere inn i Syriakrigen

0

Pentagon hevder at for å overraske Den islamske staten, ønsker USA å sende flere tropper inn i Irak og Syria uten at dette er politisk behandlet i Kongressen.

Eric Pahon, som er talsmann for Pentagon, sier til LA Times:

In order to maintain tactical surprise, ensure operational security and force protection, the coalition will not routinely announce or confirm information about the capabilities, force numbers, locations, or movement of forces in or out of Iraq and Syria.

Utplasseringa av styrkene ble bekreftet av general Joseph Votel, som er USAs toppkommandant for Midtøsten i en kongresshøring. Votel føyde til at det vil bli sendt flere styrker.

Pahon sier at IS skal først få vite om de nye troppene når de møter dem på slagmarka.

Med IS som påskudd går nå altså USA djupere inn i krigen om å dele opp Syria. Washington har i denne omgangen innsett at de ikke klarer å styrte president Assad. Derfor har også Norge fått lov til å si at vi anerkjenner Assads regjering som legitim.

Nå går USA videre langs en annen strategi. Det handler fortsatt om å dele opp Syria og skape en korridor fra Mosul i Irak via Raqqa i Syria til Tyrkia. Dette handler både om olje og om kampen mot Iran.

22. mars arrangerte USA ved utenriksminister Rex Tillerson et møte av 68 land i den såkalte koalisjonen mot ISIL.

Det er svært typisk at Russland, Iran og Syria ikke ble invitert. Al Jazeeras Patty Culhane skriver:

«What we’re seeing right now is a race to Raqqa. Which forces are going to try to take on ISIL in that pivotal city? Is it going to by Syrian forces backed by Russia and Iran, or is it going to be US forces? Another big question is what role is Turkey going to play in all of this?»

Og en kan også spørre: Hvilken rolle vil Israel spille i alt dette. Israel er en krumtapp i Trump-administrasjonens Midtøstenpolitikk. Israel driver provokasjoner mot Syria i sør, fra de okkuperte Golanhøydene.

Det handler balnt annet om olje:

Genie Energy er et amerikansk olje- og gasselskap som samler noen av verdens største krigsprofitører og imperiebyggere. Blant selskapets strategiske rådgivere finner vi Dick Cheney (tidligere visepresident i USA), Jacob Rothschild, 4th Baron Rothschild, Rupert Murdoch (mediamogul og sjef for News Corp), James Woolsey (tidligere CIA-directør) og Larry Summers (tidligere finansminister i USA).

Genie Energy har et datterselskap i Israel som heter Afek Oil & Gas. Dette selskapet har fått konsesjon av Israel til å bore etter olje og gass på de Israel-okkuperte syriske Golan-høydene.

Men det handler også om Israels kamp mot Iran. Israel vil slå mot Hezbollah og Iran, og denne politikken er diskutert mellom Rex Tillerson og Benjamin Netanyahu.

Det blir garantert ikke fred i denne regionen med det første.

Forrige artikkelParaguay: Voldsomme protester mot grunnlovsreform
Neste artikkelDriftstrøbbel – hilsen Italia
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).