Hvor blir det av faktasjekken, Morten Strand?

0
Bolivias ambassør under møtet i Sikkerhetsrådet

I en kommentar med tittelen Donald i krig skriver Dagbladets Morten Strand:

Fra et moralsk perspektiv er det all grunn til å reagere på at Assad enda en gang ser ut til å ha brukt kjemiske våpen mot sin egen befolkning.

Han legger ikke fram noen dokumentasjon for denne påstanden, og det er ikke så rart, siden denne dokumentasjonen ikke finnes. Det eneste som foreligger er påstander fra al-Qaidas propagandaenhet White Helmets om at det har foregått et slikt angrep. Ingen uavhengig presse har vært til stede for å undersøke. (Det vil de heller ikke tørre å gjøre siden de vet at deres yndlings»opprørere» antakelig ville kappe hodene av journalister som våget seg inn.) Og framfor alt har ingen internasjonal granskning funnet sted.

Syrias lagre av kjemiske våpen ble fjernet og tilintetgjort i 2014 under overoppsyn av FNs OPCW. Det foreligger ingen dokumentasjon på at Syria har skaffet seg nye kjemiske våpen etter dette.

Derimot er det kjent at de jihadistiske militsene har kjemiske våpen, og at de har brukt dem flere ganger. I 2013 fastslo for eksempel FNs Carla del Ponte at det var sterke indisier på at opprørerne hadde brukt saringass.

Pentagon er fullstendig klar over at Den islamske staten har betydelige arsenaler av kjemiske våpen, og at de er innstilt på å bruke dem. Dette skrev Voice of America i september 2016. VOA er offiselt utenlandsorgan for USAs regjering. VOA skrev:

U.S. military officials fully expect IS militants to unleash their chemical weapons arsenal as Iraqi and Kurdish forces advance on the self-declared caliphate’s Iraqi capital.
“This is real. They’re dead set on it,” Pentagon spokesman, Capt. Jeff Davis told reporters Monday, saying the military has documented at least a couple of dozen instances in which IS has used or tried to used chemical weapons.

Avisa Dagbladet gikk nylig sammen med VG og NRK om å opprette institusjonen Faktisk. Dette gjorde de angivelig for å bekjempe falske nyheter. Men likevel fortsetter de å spre falske nyheter.

Bolivias ambassør under møtet i Sikkerhetsrådet

Dette er historien om Saddams angivelige «weapons of mass destruction» fra 2003. Da godtok også Dagbladet, VG og NRK påstandene fra USAs Colin Powell, Men vi vet i dag at disse våpnene ikke fantes og at hele presentasjonen var en propagandaløgn som vle produsert for å bane vei for krig mot Irak. Denne krigen ødela Irak og har kanskje drept så mange som en million mennesker. Falske nyheter kan altså drepe.

Den tidligere stabssjefen i Pentagon, Lawrence Wilkerson, var en av forfatterne av Colin Powells tale i FN i 2003, der det ble lagt fram falsk informasjon om såkalte masseødeleggelsesvåpen, noe som igjen førte til den katastrofale krigen mot Irak. Wilkerson er klar over forfalskningene som ble begått og sier i dag at «dette var bunnmålet i min karriere». 

I et møte i FNs sikkerhetsråd holdt Bolivias ambassadør opp et bilde av Colin Powells herostratisk berømte presentasjon i FN, og sa at enda en gang opptrer USA som om de har retten til å være etterforskere, advokater, dommere og bødler.

Jeg utfordrer deg, Morten Strand: Legg fram dokumentasjon på at den syriske regjeringa har brukt gass i Idlib, eller trekk påstanden, og innrøm at du ikke har dekning for den.

 

Forrige artikkelIsrael vil kvele all kritikk
Neste artikkelDen falske historien om kuvøsebarna
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).