Israel vil kvele all kritikk

0
Jøder demonstrerte mot Israels ulovlige okkupasjon av palestinsk land mange steder i USA. Her fra en demonstrasjon i Portland. Utenfor Demonstrasjonen utenfor AIPAC-kongressen var den største jødiskledete demonstrasjonen av denne typen noensinne.

Fra den danske avisa Arbejderen

På et møde i FN’s hovedkvarter kalder Israel til krig for at kvæle dets kritikere en gang for alle. Israel stod bag et lignende møde i EU-parlamentet i januar.

I FN’s hovedkvarter har politiske ledere i 70 år truffet beslutninger om verdens fælles fremtid. I de samme lokaler holdt Israels FN-delegation i sidste uge et møde, hvor 2000 politikere, forretningsfolk, aktivister og studerende manede til kamp for at kvæle kritik af Israel.

Jøder demonstrerte mot Israels ulovlige okkupasjon av palestinsk land mange steder i USA. Her fra en demonstrasjon i Portland. Utenfor Demonstrasjonen utenfor AIPAC-kongressen var den største jødiskledete demonstrasjonen av denne typen noensinne.

Ifølge mødets initiativtager Danny Danon, Israels ambassadør til FN, er Israel truet af «snæversynede løgnere» og «rene antisemitter» i både FN og BDS-bevægelsen – der arbejder for boykot, deinvesteringer og sanktioner. Med reference til Nazityskland minder Israels kritikere ham om «historiens mørkeste side,» rasede han fra talerstolen, viser videooptagelser fra koncerencen, som kan ses på Youtube.

Indsatsen for at delegetimere Israel på universiteter og i FN er én og samme ting.
Nikki Haley, USA i FN

For selv om forårssolen stråler udenfor, har det stormet kraftig omkring Israel i FN-systemet i de sidste to uger. Først publicerede et FN-organ for økonomisk og social udvikling en rapport, der kalder Israel et ‘apartheid-regime’.

Dernæst vedtog FN’s Menneskerettighedsråd fem resolutioner, der alle kritiserer Israels behandling af palæstinenserne. Forinden, i december 2016, vedtog FN’s Sikkerhedsråd resolution om Israels bosættelser.

FN’s specialrapportør i Mellemøsten slog fast, at Israel ignorerer Sikkerhedsrådets resolution fra december, der pålægger Israel at stoppe al udbygning af ulovlige bosættelser i de besatte palæstinensiske områder.

En loyal partner

I Danons kamp mod FN’s «anti-israelske holdninger», har han fundet en loyal partner i USA’s FN-ambassadør Nikki Haley.

De to fik sammen presset FN’s generalsekretær til at trække rapporten om israelsk apartheid tilbage. USA boykottede i år FN’s Menneskerettighedsråd på grund af dets «sygelige optagethed af Israel», ifølge Haley.

Hun mener, at BDS-bevægelsens aktiviteter på USA’s universiteter og kritikken af Israel i FN er identisk.

– Indsatsen for at delegitimere Israel på universiteter og i FN er én og samme ting, sagde Haley, da hun talte til den pro-israelske forsamling i FN’s hovedkvarter efter Danon.

Som tidligere guvernør i delstaten South Carolina fik Haley i 2015 indført USA’s første anti-BDS-lov. I South Carolina kan selskaber og personer blive straffet af delstaten, hvis de går ind for en boykot af Israel.

Senere har lignende love blevet indført i 17 delstater i USA, til trods for at retten til politisk boykot er beskyttet af landets forfatning. Det er et «bekymrende angreb på ytringsfriheden», mener Harvard Law Review.

Lignende love er også vedtaget enkelte steder i Frankrige, England, Schweiz og Canada.

Ændrer strategi

Israels øgede opmærksomhed på dets kritikere er udtryk for BDS-bevægelsens sejre. Det mener i hvert fald BDS-bevægelsen selv, som i de senere år er vokset stort.

En FN-rapport giver BDS æren for et fald i udenlandske investeringer i Israel på 46 procent fra 2013 til 2014. Over 50 kommuner i Europa har indført boykot af israelske bosættervarer. Det viser en opgørelse, som juraprofessor Marjorie Cohn har lavet for det undersøgende medie Consortium News.

Israel ignorerer ikke længere bevægelsen, men bruger op mod en milliard danske kroner årligt på at bekæmpe den, skrev den israelske avis Haaretz for nylig.

En central del af strategien, er at diskreditere BDS som antisemittisk.

– Nogle siger, at voldelige angreb på jøder stammer fra højrefløjen, og at BDS er en del af venstrefløjen. Men højre- og venstrefløjen er legitime politiske bevægelser. BDS tilhører ikke venstrefløjen, for jeg nægter at kalde bevægelsen legitim, sagde Danon til årets og historiens andet anti-BDS-møde i FN.

Et lignende anti-BDS-møde blev i januar afholdt for første gang i EU-parlamentet i Bruxelles, med Israels delegation ved EU og European Jewish Association som arrangører.

Israel har også nylig indført et indrejseforbud for personer, der går ind for en boykot af landet.

For to uger siden blev BDS-grundlægger Omar Barghouti, der er bosat i Israel, anholdt af israelske myndigheder for påstået skattesvindel. Kort efter hans anholdelse, skulle Barghouti rejse til USA for at modtage Ghandi Peace Award sammen med USA’s tidligere præsidentkandidat Ralph Nader, skriver Haaretz.

Det sker nøjagtig et år efter, at Israels transportminister Yisrael Katz til et anti-BDS-møde i Jerusalem udtalte, at Israel «burde snigmyrde» BDS-ledere, ifølge det israelske medie +972.

Jødiske protester

I USA har mange pro-israelske grupper taget Danny Danons opfordring til kamp til sig. Den jødiske gruppe AMCHA har for eksempel lavet et interaktivt kort over BDS-aktivister og akademikere.

Men meget tyder på, at lighedstegnet mellem kritik af Israel og antisemitisme har lidt nederlag.

I sidste uge holdt USA’s største pro-israelske lobbyistgruppe AIPAC årsmøde. Udenfor blev de mødt af den største anti-AIPAC demonstration nogen sinde. Og den blev ledet af jødiske organisationer.

Sidst lørdag gik også tusindvis af israelere på gaden i Tel Aviv og Jerusalem for at demonstrere mod den israelske besættelse.

Til AIPAC’s årsmøde sagde Israels premierminister Benjamin Netanyahu, at Israels krig mod dets modstandere foregår på en «moralsk slagmark».

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTidligere CIA-offiser: – Etterretning bekrefter den russiske versjonen i Syria
Neste artikkelHvor blir det av faktasjekken, Morten Strand?