Brasil syder av raseri mot regjeringa Temer

0

Michel Temer kom til makta i Brasil gjennom et statskupp i 2016. Han er storfinansens mann og han har nå foreslått en dramatisk reduksjon av pensjonene og et angrep på kollektive avtaler i arbeidslivet. Dette har skapt et voldsomt raseri i landet. Fagbevegelsen har varslet generalstreik 28. april. Det er de sju største faglige sammenslutningene som står bak streikevarselet.

Dette skriver den danske avisa Arbejderen.

Den 15. mars 2017 gikk over en million mennesker i demonstrasjoner i de store byene, skriver Brasil de Fato.

Tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva sa i São Paulo at «istedetfor å innøre en reform som fjerner folks rettigheter, burde regjeringa gjøre noe for å få økonomien til å vokse og skape arbeidsplasser».

Angrepet på pensjonene rammer direkte og indirekte 100 millioner mennesker eller bortimot halvparten av befolkninga i Brasil.

Den nye arbeidslivsloven vil innføre korttidskontrakter framfor fast ansettelse. Blir loven vedtatt vil tallet på dagarbeidere og kontraktansatte øke fra 13 millioner til 52 millioner sier Hugo Melo Filho, som er dommer ved arbeidsretten i byen Recife.

Det er IMF som har levert ammunisjon til Temer og hans nyliberale høyreregjering. I en rapport fra IMF skriver økonomene Alfredo Cuevas og Izabela Karpowicz at det er «bare én vei fram for Brasil, og det er reform av pensjonssystemet».

Dilma Rousseff ble suspendert fra presidentvervet 12. mai 2016 i forbindelse med riksrettssak som ble anlagt mot henne av Brasils nasjonalforsamling. Rousseff representerer Partido dos Trabalhadores (PT), og sjøl om hennes regjering står for ikke noe mer enn en svak venstreorientering i Brasils politikk, har de store landeierne, storkapitalistene og finanseliten lenge murret mot henne og PT.

Vedtaket om riksrett mot Rousseff ble fattet til tross for at ingen har lagt fram noen anklager mot henne om korrupsjon. Slike anklager finnes derimot mot flertallet av de senatorene som vedtok tiltalen, skrev New York Times.

WikiLeaks har avslørte at Michel Temer har vært informant for USA.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDe fleste skotter er imot løsrivelse – økt skepsis mot EU
Neste artikkelFrankrike: Sosialistpartiets kandidat taper mot Jean-Luc Mélenchon
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).