Brasil syder av raseri mot regjeringa Temer

0

Michel Temer kom til makta i Brasil gjennom et statskupp i 2016. Han er storfinansens mann og han har nå foreslått en dramatisk reduksjon av pensjonene og et angrep på kollektive avtaler i arbeidslivet. Dette har skapt et voldsomt raseri i landet. Fagbevegelsen har varslet generalstreik 28. april. Det er de sju største faglige sammenslutningene som står bak streikevarselet.

Dette skriver den danske avisa Arbejderen.

Den 15. mars 2017 gikk over en million mennesker i demonstrasjoner i de store byene, skriver Brasil de Fato.

Tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva sa i São Paulo at «istedetfor å innøre en reform som fjerner folks rettigheter, burde regjeringa gjøre noe for å få økonomien til å vokse og skape arbeidsplasser».

Angrepet på pensjonene rammer direkte og indirekte 100 millioner mennesker eller bortimot halvparten av befolkninga i Brasil.

Den nye arbeidslivsloven vil innføre korttidskontrakter framfor fast ansettelse. Blir loven vedtatt vil tallet på dagarbeidere og kontraktansatte øke fra 13 millioner til 52 millioner sier Hugo Melo Filho, som er dommer ved arbeidsretten i byen Recife.

Det er IMF som har levert ammunisjon til Temer og hans nyliberale høyreregjering. I en rapport fra IMF skriver økonomene Alfredo Cuevas og Izabela Karpowicz at det er «bare én vei fram for Brasil, og det er reform av pensjonssystemet».

Dilma Rousseff ble suspendert fra presidentvervet 12. mai 2016 i forbindelse med riksrettssak som ble anlagt mot henne av Brasils nasjonalforsamling. Rousseff representerer Partido dos Trabalhadores (PT), og sjøl om hennes regjering står for ikke noe mer enn en svak venstreorientering i Brasils politikk, har de store landeierne, storkapitalistene og finanseliten lenge murret mot henne og PT.

Vedtaket om riksrett mot Rousseff ble fattet til tross for at ingen har lagt fram noen anklager mot henne om korrupsjon. Slike anklager finnes derimot mot flertallet av de senatorene som vedtok tiltalen, skrev New York Times.

WikiLeaks har avslørte at Michel Temer har vært informant for USA.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.