Milliarder av EUs landbruksstøtte går rett til danske banker

4

Storbøndene i Danmark er nå så forgjeldet, at over 2 milliarder av EU-støtten de skulle fått, går rett til utlånerne. Dette skriver ABC Nyheter, og fortsetter:

Danske banker suger milliarder i landbruksstøtte, skriver avisa Jyllands-Posten onsdag (bak betalingsmur).

Saken er at dansk landbruk, som følger oppskriften fra den norske regjeringen med å bli svært store og effektive, har blitt dypt forgjeldet.

Så forgjeldet at bankene ikke lenger finner tilstrekkelig sikkerhet i sine utlån ved pant i bruket. De forlanger også at bøndene må signere på papirer som gjør at landbruksstøtten fra EU blir sendt direkte til kreditorene.

I 2016 nådde slike direkte overførsler et rekordnivå på 2,1 milliarder danske kroner (2,5 milliarder norsk kroner), ifølge tall Jyllands-Posten har fått fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.

Det utgjør 36,5 prosent av landbruksstøtten, som i EU ivaretas av EU og ikke de enkelte medlemslandene.

Mange banker forlanger nå også å få pant i kommende avlinger, og i bøndenes andeler i samvirkeselskapene, forteller landbruksrådgiver Morten Dahl Thomsen til avisa.

Ifølge ham må stort sett alle nyetablerte, unge bønder gi bankene sikkerhet i utbetalingene fra EUs landbrukskasse.

Den danske Landbrugsavisen skriver:

»Mere end 80 pct. af den landbrugsstøtte, der udbetales via transporterklæringer, bliver udbetalt til bankerne. Ofte har landmændene indgået flerårige aftaler om, at hele deres landbrugsstøtte skal overføres direkte til deres bank. Vi modtager også en del transporterklæringer om landbrugsstøtte, der skal udbetales direkte til eksempelvis foderstofselskaber,« oplyser Jan Overgaard, kontorfuldmægtig i Landbrugs og Fiskeristyrelsen.

Den samlede gjelden til dansk landbruk var i 2015 på 379 milliarder kroner, og den bare fortsetter å vokse.

Jan Holm Ingemann, som er landbruksøkonom ved Aalborg universitet sa til Information i 2015 at dansk landbruk er inne i en dødsspiral:

»Det industrialiserede landbrug har spillet fallit i Danmark. Siden 1960’erne har der været den ene krise efter den anden, og alligevel holder landbruget fast i, at den eneste vej fremad er større og større produktion.«

Den danske modellen er vel ikke så ulik det FrP ønsker seg i Norge, bortsett fra at vilkårene for en slik politikk er enda dårligere her enn i Danmark.

KampanjeStøtt oss

4 KOMMENTARER

  1. Dette kan vel minne om situasjonen i Norge i mellomkrigstiden hvor bøndene hadde stor gjeld. Dette skjedde under forrige bølge med globalisering/frihandel av jordbruket. Under WW1 var det feks matmangel i Oslo pga mangelfull matproduksjon i Norge. Siste ut er situasjonen i Venezuela: landet hadde en matimport på ca 70% før oljeprisen fallt. Pga sviktende oljeinntekter klarte ikke Venezuela lenger å finansiere sin matimport mm og det oppstod matmangel i landet. Det kan se ut som Venezuela førte en jordbrukspolitikk (som til tross for jordreformer) minner om en nyliberalistisk politikk: importer alt som er billigere i utlandet enn i hjemlandet, lån maksimalt av penger i utlandet som det er mulig å få til. Det ser ut som dagens regjering ikke lar seg skremme av historiske erfaringer. Klarer man ikke å se at overskuddet på norsk handelsbalanse stuper pga lavere oljeinntekter? I en slik situasjon kan man ikke legge opp til økt matimport til Norge. Men det er vel slik som under Thatcher: den indre fiende er alle som mottar subsidier.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.