Agenda-rådgiver håper på frelse fra Macron

0
Klassekampen 9. mars 2017

Tankesmia Agenda er et aksjeselskap som eies av Landsorganisasjonen og Trond Moen. Den hevdes å ha tilknytning til sentrum-venstre i norsk politikk, hva nå det måtte bety. Daglig leder for Agenda er Marte Gerhardsen.

En av deres rådgivere er tidligere KrFU-leder Emil André Erstad. Han har engasjert seg i den franske valgkampen og har fått spalteplass til et innlegg over to sider i avisa Klassekampen med tittelen Kan Macron frelse Europa?

Nå burde jo en tidligere KrFU-leder kanskje bli ansett som ekspertkommentator på dette med frelse, men han skulle nok ha holdt seg til det åndelige. Den frelseren Erstad har valgt seg denne gangen, monsieur Emmanuel Macron, er så uhyre dårlig egnet til oppgaven.

Klassekampen 9. mars 2017

Men det er interessant å se hva en Agenda-rådgiver og Klassekampen-spaltist ser på som frelsertakter. Macron er nemlig «villig til å ta det beste både frå høgre- og venstresida», skal vi tro Erstad. Og han gir oss lista over Macrons forslag for Frankrikes (og Europas?) frelse, og den begynner slik:

■ Kutte offentlege utgifter med 60 milliardar euro innan 2022.

■ 120.000 offentlege arbeidsplassar skal kuttast, ved å ikkje erstatte naturleg avgang og pensjonistar.

■ Underskottet på statsbudsjettet skal under tre prosent av BNP – slik EU krev.

Kort sagt: en dramatisk nedskjæringspolitikk av nyliberal høyrevariant.  Dette suppleres med økte tiltak for arbeidsløse, men det hjelper jo lite når så mange arbeidsplasser skal kuttes. Et felles pensjonssystem kan høres ut som en god idé, men det er garantert et felles, dårlig pensjonssystem. Og så tror Macron tydeligvis at «betre kollektivløysingar, meir fritidstilbod og betre jobbmoglegheiter» er det som skal til for å løse problemene i forstedene, når problemene åpenbart stikker så mye djupere.

Om denne politikken sier Erstad:

«Dersom Macron går sigrande ut av presidentvalkampen, vil han kunne bruke denne politikken til å forandre ikkje berre Frankrike, men også heile Europa.»

En politikk som ligger markant til høyre for Erna Solberg og Siv Jensen skal altså ifølge Agendas rådgiver forandre Frankrike og Europa til det bedre?

Det er jo litt pinlig at der Marine Le Pen går inn for å forsvare 35 timers arbeidsuke og forkaste den forhatte arbeidslivsloven «loi El Khomri», så vil Macron løse opp arbeidsuka fullstendig og «gå mye lenger enn El Khomri.» Fransk fagbevegelse og franske studenter har demonstrert i hundretusentall mot denne loven.

Hele Frankrike demonstrerte mot arbeidslivsloven. Her demonstrasjonen i Nice.

LOs tankesmie holder seg altså med en rådgiver som hyller den mest høyreliberalistiske politikken i dagens Europa.

Det skjer gang på gang når norske medier skal skrive om valg i andre land, så velger de seg, gjerne på svært tynt grunnlag, sine favoritter, og i Frankrike er det altså Emmanuel Macron. Det er ham eliten satser på for å slå Marine Le Pen. (Her om dagen var det Martin Schulz i Tyskland.) Hadde det ikke vært mer interessant for en avis å gjøre en analyse av de underliggende problemene i fransk økonomi og samfunnsliv, og holde de ulike kandidatenes politikk opp mot det?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelMilliarder av EUs landbruksstøtte går rett til danske banker
Neste artikkelPolen: – EU er nå en union under Berlins diktat
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).