Agenda-rådgiver håper på frelse fra Macron

18
Klassekampen 9. mars 2017

Tankesmia Agenda er et aksjeselskap som eies av Landsorganisasjonen og Trond Moen. Den hevdes å ha tilknytning til sentrum-venstre i norsk politikk, hva nå det måtte bety. Daglig leder for Agenda er Marte Gerhardsen.

En av deres rådgivere er tidligere KrFU-leder Emil André Erstad. Han har engasjert seg i den franske valgkampen og har fått spalteplass til et innlegg over to sider i avisa Klassekampen med tittelen Kan Macron frelse Europa?

Nå burde jo en tidligere KrFU-leder kanskje bli ansett som ekspertkommentator på dette med frelse, men han skulle nok ha holdt seg til det åndelige. Den frelseren Erstad har valgt seg denne gangen, monsieur Emmanuel Macron, er så uhyre dårlig egnet til oppgaven.

Klassekampen 9. mars 2017

Men det er interessant å se hva en Agenda-rådgiver og Klassekampen-spaltist ser på som frelsertakter. Macron er nemlig «villig til å ta det beste både frå høgre- og venstresida», skal vi tro Erstad. Og han gir oss lista over Macrons forslag for Frankrikes (og Europas?) frelse, og den begynner slik:

■ Kutte offentlege utgifter med 60 milliardar euro innan 2022.

■ 120.000 offentlege arbeidsplassar skal kuttast, ved å ikkje erstatte naturleg avgang og pensjonistar.

■ Underskottet på statsbudsjettet skal under tre prosent av BNP – slik EU krev.

Kort sagt: en dramatisk nedskjæringspolitikk av nyliberal høyrevariant.  Dette suppleres med økte tiltak for arbeidsløse, men det hjelper jo lite når så mange arbeidsplasser skal kuttes. Et felles pensjonssystem kan høres ut som en god idé, men det er garantert et felles, dårlig pensjonssystem. Og så tror Macron tydeligvis at «betre kollektivløysingar, meir fritidstilbod og betre jobbmoglegheiter» er det som skal til for å løse problemene i forstedene, når problemene åpenbart stikker så mye djupere.

Om denne politikken sier Erstad:

«Dersom Macron går sigrande ut av presidentvalkampen, vil han kunne bruke denne politikken til å forandre ikkje berre Frankrike, men også heile Europa.»

En politikk som ligger markant til høyre for Erna Solberg og Siv Jensen skal altså ifølge Agendas rådgiver forandre Frankrike og Europa til det bedre?

Det er jo litt pinlig at der Marine Le Pen går inn for å forsvare 35 timers arbeidsuke og forkaste den forhatte arbeidslivsloven «loi El Khomri», så vil Macron løse opp arbeidsuka fullstendig og «gå mye lenger enn El Khomri.» Fransk fagbevegelse og franske studenter har demonstrert i hundretusentall mot denne loven.

Hele Frankrike demonstrerte mot arbeidslivsloven. Her demonstrasjonen i Nice.

LOs tankesmie holder seg altså med en rådgiver som hyller den mest høyreliberalistiske politikken i dagens Europa.

Det skjer gang på gang når norske medier skal skrive om valg i andre land, så velger de seg, gjerne på svært tynt grunnlag, sine favoritter, og i Frankrike er det altså Emmanuel Macron. Det er ham eliten satser på for å slå Marine Le Pen. (Her om dagen var det Martin Schulz i Tyskland.) Hadde det ikke vært mer interessant for en avis å gjøre en analyse av de underliggende problemene i fransk økonomi og samfunnsliv, og holde de ulike kandidatenes politikk opp mot det?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


18 KOMMENTARER

 1. Det er jo litt pinlig som det låter på norska. Ganska pinsamt, oerhört pinsamt, skulle jag vilja säga. När Sverigedemokraterna, AfD, Nationella fronten och Orbans parti, bland andra, är bättre företrädare för den arbetande befolkningen – arbetarklassen är faktiskt ett förlegat uttryck – än de partier som innehar regeringsmakten. Förhoppningsvis inte länge till.

 2. Ja, det er pinlig at LO bruker titalls millioner kroner på å finansiere Agendas ambisjon om å orientere det norske sosialdemokratiet ytterligere i retning høyre mot sentrum og en sosialliberalistisk ideologi som kan forsvare EØS og målstyringsvanviddet.

  Og ja, jeg synes det er pinlig at KK prioriterer å trykke slike umodne yplingers kunnskapsløse skvip.

 3. Agenda har har en agenda.Den er ikke deres egen-alene.
  DN videreformidler det samme d.d.Macron vinner,muligens også i 1.e valgomgang.
  Hva er det vi leser om? Fortvilelesen i MSM,og i KK.
  De forvirrende meningsmålinger handler om det samme ,i hele Vest-Europa.:Hvem kan forhindre «høyrepopulistene» fra å innta maktposisjonene.
  I Tyskland er det SPDs nykronede kanslerkandidat som skal redde «oss.» Og før riksdagsvalget er det delstatsvalg i Saarland. Der,og i andre delstater skal det lages koalisjoner,for å forhinde AfDs inntreden eller makt.Det er de samme koalisjoner som forsøker å frata G.Wilders makt i Holland.Klart vist i Urix i går.Edruelig nok fikk vi se og høre,at han alt har makt.Han setter Agendaen.
  Der er klart for lesekyndige,at enhver motkandidat mot «populisten» er salgbar.I Frankrike er forrige helt nå ute.

  Hvem ryker etter valgene?Svar.:Alle de som vil ha mere EU-integrering,åpnere grenser og dertil hørende dårligere sosialsystemer og lavere arbeidsmarkedsstandarder.

  Forskjellen på KK,DN og Aftenposten er (bare) at KK nå her inntatt et klarere Nei til EØS standpunkt-for Norge.
  Og i dagens leder betviler EUs forhandlingsvilje overfor Storbritania.Men de har felles fiende ,alle 3 nevnte -organer.

  DN forsvarer den frihandelstyrte Vestlige -orden.KK forsvarer en global orden,der framgang måles etter hvor god integreringen er.Begge -fløyer ser helst at lønnsmottakerne i Vesten betaler regningene ,uten å mokke.

  «»Hovedmotsigelsen» er altså moderert -til å være mellom lønnsmottakere i alle land,og den morlaske og kosmopolitiske middelklasse.»
  Lykke til med statsstøtten.Den kommer de ti lå trenge.

 4. En ting er å informere leserne om Macrons solide EU-konservative politikk, men er det ei avis som Klassekampen sin oppgave å gi stort oppslått spalteplass til en propagandist for denne politikken? Det eneste måtte da være om de har noe på «lager» som kan kontre denne Agenda-flausen, og stimulere analyse og debatt om en arbeidervennlig strategi for Europa.

  • Avisa har tidligere hatt på trykk langt mere kritiske syn på Macron. Både innlegg på debattsidene og på redaksjonel plass. Den som har grep på fransk poitikk får prøve seg med et motinnlegg.
   Som LO-medlem er det jo litt trist å være med å betale for Agenda og deres » sentrumvenstre-agenda». Både » sentrum» og «venstre» fortjener nok anførselstegn.

 5. Jeg synes det er rart at det er nødvendig å bare blåse av og hetse en som sjølsagt ikke helt står på «vår» side, men som har skrevet en helt grei omtale av hva den – antakelig – beste presidentkandidaten i Frankrike tenker og ønsker. For hva er alternativet, slik situasjonen er? Dere veit det – og jeg veit det: Det er Marine le Pen – som nok i minst like stor grad vil bruke en presidentmakt til å få det i sin retning. Akkurat det var helt nytt for meg – at presidenten i Frankrike har så stor makt. Men alle dere andre (minus Eivind Reitan) visste sjølsagt det og synes det er helt greit med Le Pen som president? eller skulle KK la være å trykke noen artikkel om mulige alternativer til damen?

 6. Det er jo sånn de er. I motsetning til mange her reagerte jeg overhodet ikke på dagens Klassekampen med håp om Macron som frelser av Europa.
  En stund drev avisa på med å markedsføre neo-con kriger celebritet Francis Fukuyama, han med den berømte teorien om nyliberalismen som «end of history».
  Så fikk Rune Slagstad nær to sider til å markedsføre naziJurist Carl Schmidt.
  Jeg samler ikke på alt det rare de klarer å grave opp fra internasjonal debatt,men poenget er jo å unngå en «analyse av de underliggende problemene i fransk økonomi og samfunnsliv».(Steigan)
  Gjorde man det,var det fare for at man havnet i marxisme og det ville jo være en katastrofe.Ask håper på en «arbeidervennlig strategi for Europa»,hva nå det er for noe? En hybrid mellom hva da?
  Det som er interessant med hvordan globalist-Europa har tenkt å knuse folkeoppstander er opphevelsen av forskjellen mellom Politi og Hær og i Tyskland driver man Gemeinsame Terrorismusabwehr-Exercise.
  Så er man iferd med å bygge en militær øvingsplass for bykrig i Schnöbbersburg til 140 millioner Euro som skal være ferdig i 2018. Her er det da – i denne kopi av en typisk europeisk by – meningen å øve i hus til hus type krig.Europeiske forhold.

  Det kan fortone seg som man er inspirert av det israelske prosjektet i Zeelim hvor man der har bygget en tro kopi av Gaza-bebyggelse for å trene til neste krig mot Hamas . Kommer snart.
  Samtidig ser det ut som om de mektige i EU har tenkt å løse problemene i EU med militære nye ordninger. Dette er det eneste området hvor EU-makten nå legger for dagen dynamiske handlinger.
  Det er Von der Leyen og franske Le Drian som driver og setter opp en EU felles Kommandosentral med Bundeswehr som «Ankerarmee» og sånn som det nå praktiseres både i Frankrike og Tyskland, skal hæren ved innlandskonflikter også settes inn.
  Storborgerskapene ligger lysår foran «venstresidene» i en forståelse av den virkeligheten som pågår og forestår.

 7. Det er meningen at Le Pen skal vinne, så hun kommer til å vinne. At hun ignoreres, demoniseres og svartmales av MSM, er en helt nødvendig del av markedsføringskampanjen. Det gjøres for at hun skal fremstå som «anti establishment». Nøyaktig samme teknikk som ble brukt mot Trump (Brexit 2.0) og mot Brexit 1.0.

  Le Pen skal vinne fordi hun, i likhet med Trump, er en hardcore sionist som nører opp under sivilisasjonskonflikten mellom den kristne og den muslimske verden — uten å ta et oppgjør med de som trekker i trådene.

  • Vet ikke hvor hardcore sionist Trump er?
   Trump har nylig uttalt til den israelske avisa Israel Hayom at Israels utvidelse av bosetninger i de okkuperte palestinske områdene er ikke bra for freden. Trump ber også den israelske statsministeren og hans regjering tenke seg nøye om, og opptre fornuftig i denne saken. Ambassadeflyttinga blir det heller ikke noe av.

   At tankesmien Agenda, LO og Trond Mohn står for en globalistisk(imperialistisk) politikk er vel ingen nyhet!

 8. Trond Moen: Hadde ikke han kjøpt seg inn i en eller annen av disse grådige kredittlånsbankene med 100 mill? Jeg synes å huske jeg så noe sånt her om dagen.

 9. KZ: Att Le Pen skulle vara sionist är befängt. Med samma argument skulle man kunna hävda att de styrande i Iran är sionister. Eller att Hitler var sionist.

 10. Svaret på Klassekampens spørsmål er selvfølgelig NEI. Emmanuel Macron er en Rothschild-zionist. Aldri har noen zionist frelst noe som helst og aldri kommer noen zionist til å gjøre det heller. Det må i så fall være i en gedigen løgn. Grunnen til dette er vel ganske enkel. Zionistene følger et bokverk som kalles Talmud. Boken ble skriblet sammen av en gjeng forsmådde rabbi’er i fangenskap i Babylon som et opprør mot Gud. Hele zionistbevegelsen (som følger denne boka) er med andre ord et opprør mot Gud, de er altså det motsatte av noe som er kapabelt til å frelse noe som helst. Nå skal jeg ikke være for hard med Erstad, men som sagt burde han helt klart velge om han vil være kristen eller zionist siden disse tingene mildt sagt er som dag og natt som Steigan ymter frempå.

  • Da jeg så overskriften skjønte jeg først ikke hva Norges kjipeste rappere (Madcon) hadde med Erstad å gjøre, men det gikk seg til på et vis ved nærmere ettersyn (Macron).

   Vedr. opprøret mot Gud:

   Nå ser jeg på Satan som tilhørende samme begrepskategori som guddommer og åndskrefter flest, altså som metafor, arketyp, overtro eller fantasi, litt etter som konteksten tilsier. Jeg dyrker ikke noen personlig tro utover en viss affinitet for såkalt naturvitenskap som instrumentell kunnskap, og ellers en personlig erkjennelse av alle tings sammenheng som i stor grad ligger utenfor språkets domene.

   Men når det er sagt, er det vel streng talt reinhekla satanisme og det okkulte prinsippet «gjør hva du vil skal være hele loven» som ligger som en ond elefant i det zionistiske rommet. Dette privilegiet, å få lov å følge sin vilje helt til veis ende, gjelder neppe for goyim, men gir en pekepinn om det etiske nivået.

   Om sånt noe passer sammen med kristendom er jeg mer usikker på, jeg driver ikke med noen av delene selv, men mitt inntrykk er at de har mye til felles i sin forestillingsverden. De kristne tror, i motsetning til meg, i hvert fall på Satan, så de er da et stykke på vei i hvert fall.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.