Klassekampen: Martin Schulz «flytter sentrum til venstre»

18

I en større artikkel 4. mars 2017 om det tyske valget skriver avisa Klassekampen» om SPDs kandidat Martin Schulz at han «Flytter sentrum til venstre». Og avisa spør:

Kan den tidligere EU- presidenten være mannen som redder Europas sosialdemokrati?

Det har sannelig gått inflasjon i begrepene når høyresosialdemokraten og nyliberalisten Martin Schulz presenteres som en «venstre»-kandidat. Martin Schulz har mer enn noen annen politiker representert EUs linje i alle store politiske spørsmål.

Martin Schulz har vært helt på linje med Troikaens tyning av grekerne. Det er ingenting venstre med den nedskjæringspolitikken som Schulz har stått for i Hellas.

Schulz har støttet de såkalte «reformene» i Hellas, som har ødelagt framtida for millioner av grekere. Han var riktignok ikke den mest ytterliggående av nedskjæringspolitikerne, men det er også det eneste.

Schulz har personifisert EU så lenge at han blir kalt «Mr. Europe», skriver Financial Times. Schulz er føderalist, en fast forsvarer av den stadig tettere integrasjonen i EU og av euroen.

Det var Schulz som sikret Jean-Claude Junckers kandidatur som EU-president. På den måten har han videreført den tyske storkoalisjonen til EU-nivå.

Martin Schulz var en av de fem EU-presidentene som la fram planen om å avskaffe de nasjonale parlamentenes makt i EU innen 2025.

ABC-Nyheter oppsummerer konklusjonen i rapporten slik:

I dag er det EU-landenes parlamenter som vedtar sine statsbudsjetter. Innen 2025 skal overnasjonale EU-organer gjøre det. De nasjonale parlamentene skal få lov å bli «involvert» i prosessen.

Planen består av tre ledd:

 • Innføring av en bankunion, som i realiteten gjør Den europeiske sentralbanken overordnet de nasjonale statsbankene. Det første skrittet blir tatt 1. januar 2016.
 • Opprettelsen av et reelt europeisk finansmarked. Man skal fjerne det som er igjen av nasjonale særhindringer for den frie flyten av kapital.
 • Opprettelsen av en fiskalunion. Dette betyr at de nasjonale budsjettene ikke lenger vil bli vedtatt av de nasjonale parlamentene, men av EU, mens de nasjonale parlamentene vil bli tatt med på råd. Dette skal fullføres i 2025.

Dette er der virkelighetens Martin Schulz står, som en av prosjektlederne for å skape en europeisk føderal superstat og den endelige avskaffelsen av det nasjonale demokratiet i Europa. Det er ikke Schulz som har beveget seg mot venstre, det er Klassekampen som har tappet begrepet venstre for alt fornuftig meningsinnhold når avisa velger å bruke det på EU-parlamentets president.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


18 KOMMENTARER

 1. Den egentliga vänsterns galjonsfigurer i Tyskland är Sahra Wagenknecht och Oskar Lafontaine. Det är överraskande hur stora sympatier dessa två har även bland folk som av ideologiska skäl inte kan tänka sig välja Die Linke. Man behöver bara kolla läsarkommentarer i ex vis Die Welt och FAZ. Hur Martin Schulz kan attrahera tyska väljare med vänstersympatier är mig obegripligt.

 2. Dette er en urimelig kritikk av en journalistisk rapportering, Pål. Dette var ikke noen kommentarartikkel, men et oppslag hvor flere stemmer slipper til, og hvor det refereres til flere mulige tolkninger av hva som skjer. Cas Mudde, som i oppslaget presenteres som ekspert på europeisk politikk, sier for eksempel at han ikke oppfatter Schultz som venstreorientert, og tviler på at Schulzs fremgang vil kunne opprettholdes etterhvert som han eksponeres for tyske velgere – slik du Pål bidrar til å eksponere ham for dine lesere her.

  • PS: I samme utgave skriver samme journalist, Eirik Grasaas-Stavenes, en kommentar under vignetten kommentar om «Den store russerjakten». Det er en politisk kommentar som jeg vil tro samsvarer med din oppfatning av situasjonen, Pål.

  • Jeg er litt uenig. Klassekampen kaller seg venstresidas avis. Da blir det viktig hvordan de bruker begrepet «venstre» og hva de legger i det. Jeg har jo argumentert for at begrepet «venstre» langt på vei er ødelagt ved at folk som har ødelagt Libya og støttet kuppet i Ukraina kan få lov å passere som venstre, også i Klassekampen.

   • Begrepet «venstre» i politisk sammenheng er blitt ødelagt av de sosialdemokratiske tilhengerne av det nyliberalistiske EU-prosjektet. Høyre-venstre aksen er i det hele tatt ikke lenger tilstrekkelig når vi skal orientere oss i dagens politiske virkelighet. Og Klassekampen har ganske riktig problemer med avklare sin redaksjonelle linje i dette forvirrende politiske landskapet – og bør utfordres på det. Så langt er vi enig.

    Men i forhold til hva som tradisjonelt regnes som venstrestandpunkter, og til hvilke endringer i retorikken opportunisten Schulz nå finner det hensiktsmessig å gå inn for, var det dekning for bruken av begrepet venstre i dette oppslaget.

    Her hjemme er det altså Støre som liksom skal målbære de europeiske sosialdemokratenes realitetsorientering. Støre fremstår da like lite troverdig som Schulz. Det bidrar bare til at den folkelige forakten for politikerklassen øker. Klassekampen burde i det minste ha en ambisjon om å eksponere Støre og Arbeiderpartiet, men taktiske hensyn til det rødgrønne prosjektet er kanskje det største problemet for den politiske tenkningen der i gården.

 3. Pål jag är helt enig med det du skriver om Martin Schulz. Jag vill bara tillägga att han har varit en av Europas värsta supporters till Obamas och Georges Soros´ Maidankravaller och statskupp i Ukraina.

 4. Det ligger vel an til at sosialdemokratene vinner valget i Tyskland og da blir Schulz kansler. Denne tyske maktbasis kan gjøre at Schulz i neste omgang kan bli EUs diktator hvis reglene i EU endres. I sin tid var det en herre med bart som ble kansler i en tysk regjering, vi får bare håpe at det vil gå bedre denne gang. Men det kan vi altså ikke være sikre på, Hellas har feks blitt kastet til ulvene uten at EU bryr seg noe om det, og dette er heller ikke første gang noe slikt har skjedd med Hellas. En økonomisk krise i Europa og verden kan lett gjøre at EU-kommisjonen (nå underlagt Schulz) kan oppnå diktatoriske fullmakter. Man skal heller ikke glemme krigen i Jugoslavia hvor Tyskland var en av pådriverne for å splitte opp Jugoslavia (og EU ble senere tildelt Nobels fredpris for fredsskapende arbeid). Kan noe lignende som krigen i Jugoslavia gjenta seg på nytt feks i land øst for EU? Tyske tanks er vel allerede blitt satt i bevegelse.

 5. And fourth, Martin Schulz, the president of the European Parliament, is a close friend of mine. On most issues connected to the Israeli-Palestinian conflict we disagree. He is closer to the Israeli mainstream, and his positions resemble those of Labor Party chairman Isaac Herzog. He once told me, during a frank and stern conversation, “For me, the new Germany exists only in order to ensure the existence of the State of Israel and the Jewish people.” Haaretz, 14 February 2014. Say a Big ‘Thank You’ to Martin Schulz.

 6. Johan Nygaards tenkning. En må jo lure på om Nygaard holder seg med et abonnement på Klassekampen i det hele tatt. I hele 10 år -om ikke lenger? – har Støre vært å regne som en kultfigur i den sosialdemokratiske statsstøttede avisa.Det er overhodet ikke snakk om noen «taktiske hensyn» her, men en strategisk linje: Støre som statsminister i Norge har lenge vært målsettingen.
  Det sentrale som Klassekampen har drevet med i 2016 er å ombygge Støre til en slags champion for folk og arbeiderklasse.Om Nygaard orker må han da ta seg inn på UDs arkiv og lese Støres internasjonale innlegg på fransk og engelsk. Vil den virkelige Støre tre fram?
  Støre startet jo sin karriere som assistent hos Gro Harlem Brundtland. Om noen engang vil skrive dokumentarisk om hennes internasjonale rolle, var hun pådriver for å få Sosialist Internasjonalen til å bli tilhenger av «global governance».Landsmoder Gro var – ukjent for de fleste – landets første profesjonelle globalist og Støre brakte fakkelen videre.
  Alle lederartikler i Klassekampen handler om å gi gode råd til verdensimperialismen og til globalistene om å te seg vettig og klokt. Ikke noen tanker om å omstyrte dem. Gud forby. I så henseende er Klassekampen identisk med lederartiklene i Aftenposten som også tror det er mulig å lage siviliserte kriger,hyggelige Nato-øvelser og snille kapitalister.
  På bakgrunn av krigene i verdensøkonomien og opptrapping til de nye storkrigene, er dette nå på grensen til den rene farse. Ikke komedie engang.
  Det begynner å bli groteske saker.

  • Et søk på nettet (og i KKs arkiv) vil vise at få om noen i norsk offentlighet har kritisert Støre så ofte, skarpere og mer informert og presist enn meg de siste syv åtte årene. Og det har ikke vært lett å slippe til med slik kritikk, så jeg har virkelig stått på. Jeg har også i flere innlegg i KK kritisert redaktør Braanen og politisk avdeling i KK for å ta for lett på Støre og Arbeiderpartiet, for deres støtte til det rødgrønne prosjektet, og tilsvarende manglende støtte til kampen mot EØS i fagbevegelsen.

   Jeg mener altså at det er mye å kritisere KK for – og at særlig de redaksjonelle politiske kommentarene har vært svake under Braanens mangeårige ledelse. Det forhindrer meg ikke fra å ha et nyansert syn på KK, og å anerkjenne hva de gjør bra, og til tider svært godt – og bedre enn noen andre i norsk presse – og å være takknemlig for det. Men – som jeg skriver i kommentaren ovenfor – Klassekampen har ganske riktig problemer med avklare sin redaksjonelle linje i dette forvirrende politiske landskapet – og bør utfordres på det. Så langt er vi enig.

   Ved dette tilfellet kritiserte Pål et journalistisk oppslag som om det var en redaksjonell kommentar, og da ble kritikken urimelig etter min mening. Men jeg forstår jo hva han reagerte på.

 7. Nygaard: enhver som avviker fra Braanens sosialdemokratiske politiske livssyn vil havne i klammeri med hans debattredaksjon. Jeg er ganske sikker på at ikke noen avis i Norge skriver så inngående og godt om intrigene mellom Kristlig Folkeparti og Venstre og det vil de ganske sikkert holde på med helt til III verdenskrig
  Men Natos krigsforberedelser og Joint Viking i Finnmark hører ikke hjemme i den sosialdemokratiske verdensanskuelsen.
  For de som måtte ha litt innsikt i sosialismens teoretiske historie:
  Klassekampen er en reprise på tyske Karl Kautskys tenkning fra 1910-14. En så hvordan det gikk.

  • Jeg har vært i klammeri med debattredaksjonen i KK i snart ti år nå, jeg. Og nyhetssjef Kjell-Erik N Kallsets tåkete omsorg for tåkefyrsten Støre og hans sosialliberale flørting med KrF er nå blitt så pinlig patetisk at redaksjonen ser seg nødt til å føye til en opplysning om at han er gift med en partisekretær i Arbeiderpartiet under noen av hans kommentarer. Jeg har i det minste fått på trykk et par innlegg hvor jeg hevder at det rødgrønne prosjektet ikke bare demoraliserer SV og SP, men også korrumperer den politiske tenkningen i KKs redaksjon. Men som oftest blir mine innlegg avvist. Likevel mener jeg altså at KK er den beste avisen i Norge.

 8. Globalisme light. Tviler ikke på dine erfaringer,Nygaard. Hvis KK er det beste avisen i Norge er det fordi den står for
  globalisme light. LITE som det står på ølboksene på mediahyllene.
  Det eneste håpet som finnes i øyeblikket er om derimot.no og steigan.no kan bli til noe for arbeiderklassen i nær framtid for nå har vi dårlig tid.

  • Johan Nygaard er en viktig støttespiller for steigan.no, og jeg har meget stor respekt både for hans integritet og hans forståelse for de ulike avskygningene av globalismen.

 9. Det er da ingen som er uenig i dette,Pål. Det står ikke i noen motsetning til å lufte synspunkter.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.