Kinesiske lønninger er nå høyere enn i Brasil, Argentina og Mexico

5

Den tida da Kina kunne tilby svært lave lønninger til en eksportrettet industri er over. Timelønna i kinesisk industri har gått forbi lønningene i Brasil, Argentina og Mexico og nærmer seg lønnsnivået i Hellas og Portugal. Det er Financial Times som skriver dette.

Opplysningene skriver seg fra en rapport fra Euromonitor International. De har samlet data fra ILO, Eurostat og nasjonale statistikkbyråer.

“It’s remarkable how well China has done compared to everybody else,” said Charles Robertson, global chief economist at Renaissance Capital, an investment bank focused on emerging markets. “It’s converging with the west when so many other emerging markets haven’t.”
Average hourly wages in China’s manufacturing sector trebled between 2005 and 2016 to $3.60, according to Euromonitor, while during the same period manufacturing wages fell from $2.90 an hour to $2.70 in Brazil, from $2.20 to $2.10 in Mexico, and from $4.30 to $3.60 in South Africa.

China Daily skriver at gjennomsnittslønna i Kina vil øke med 7% i 2017. Skulle denne veksten fortsette, vil lønningene bli doblet igjen på ti år.

Forskjellene mellom rik og fattig i Kina har økt, men samtidig har inntektene til de fattigste økt, slik blant annet denne statistikken viser. Dette betyr også at det innenlandske markedet for kinesisk industri øker tilsvarende. Det er offisiell politikk i Kina å dreie økonomien vekk fra en eksportrettet lavkostøkonomi til det som kalles «Made in China 2025».

Denne strategien handler om å gjøre Kinas økonomi innovasjonsdrevet og å innta den mest avanserte delen av den globale produksjonskjeden.

Flere utenlandske observatører har vært skeptiske til om Kina vil klare spranget fra ekstrem eksportrettet økonomi til en kvalitetsorientert økonomi med et stort innenlandsk marked. Men slik det ser ut nå, er denne skepsisen i ferd med å bli gjort til skamme.

KampanjeStøtt oss

5 KOMMENTARER

  1. Vi får se, vi får se. Husk Kunstlers forsyn for 2017.

    «Finally, there’s China. I’m among those who believe China is running the most farkakta banking system on God’s green earth. We should not be surprised if it implodes in 2017, and does so pretty badly, in a way that might shake the foundations of the entire banking system.»

    • Når man snakker med kineser så er alle jeg har snakket med helt sikre på at kinas bank system er helt ferdig om litt. Så det er nok riktig….

  2. Er det ikke slik at Kinas motivasjon for frihandel egentlig har vært å tilegne seg vestlig teknologi ved å senke lønnsnivået såpass mye i Kina, slik at profittnivået ved å investere i Kina blir helt uimotståelig for vestlige kapitalister?
    Og samme omgang blir vestlige land avindustrialisert i sin jakt på kinesisk superprofitt. Trump kan klage på at at Kina manipulerer vekslingskursen, men dette er jo ganske selvbedragersk, Kina tvinger ingen til å investere i Kina og oppnå superprofitt. Men det er ganske elegant av Kina å underminere USAs makt på dette vis. Det høres ut som en slags økonomisk variant av østlig kampsport: Ikke kjemp i mot, la papirtigeren oppnå sine økonomiske gevinster og la dem ødelegge seg selv og gå til grunne i prossesen.

  3. […] I maj 2015 skrev Arbetet ”Kinas löner stiger snabbt” . Vidare ”Kina har nått vad Financial Times beskriver som ”Lewis Turning Point” som är en etablerad teori som formulerades av ekonomen Arthur Lewis. Han beskrev varför industrilönerna i jordbrukssamhällen under en lång tid kunde hållas på en låg nivå. I början går pengarna till företagen och eventuellt staten. Efter ett tag, när landet blivit mer urbaniserat, kommer en vändpunkt då lönerna stiger snabbt. I Kina har ettbarnspolitiken bidragit till att den vändpunkten kommit fortare.” Arbetet Pål Steigan, expert på bl.a. Kina behandlar detta i ett av dagens bloggartiklar Högre löner i Kina än i Mexiko och Brasilien […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.