Kinesiske lønninger er nå høyere enn i Brasil, Argentina og Mexico

0

Den tida da Kina kunne tilby svært lave lønninger til en eksportrettet industri er over. Timelønna i kinesisk industri har gått forbi lønningene i Brasil, Argentina og Mexico og nærmer seg lønnsnivået i Hellas og Portugal. Det er Financial Times som skriver dette.

Opplysningene skriver seg fra en rapport fra Euromonitor International. De har samlet data fra ILO, Eurostat og nasjonale statistikkbyråer.

“It’s remarkable how well China has done compared to everybody else,” said Charles Robertson, global chief economist at Renaissance Capital, an investment bank focused on emerging markets. “It’s converging with the west when so many other emerging markets haven’t.”
Average hourly wages in China’s manufacturing sector trebled between 2005 and 2016 to $3.60, according to Euromonitor, while during the same period manufacturing wages fell from $2.90 an hour to $2.70 in Brazil, from $2.20 to $2.10 in Mexico, and from $4.30 to $3.60 in South Africa.

China Daily skriver at gjennomsnittslønna i Kina vil øke med 7% i 2017. Skulle denne veksten fortsette, vil lønningene bli doblet igjen på ti år.

Forskjellene mellom rik og fattig i Kina har økt, men samtidig har inntektene til de fattigste økt, slik blant annet denne statistikken viser. Dette betyr også at det innenlandske markedet for kinesisk industri øker tilsvarende. Det er offisiell politikk i Kina å dreie økonomien vekk fra en eksportrettet lavkostøkonomi til det som kalles «Made in China 2025».

Denne strategien handler om å gjøre Kinas økonomi innovasjonsdrevet og å innta den mest avanserte delen av den globale produksjonskjeden.

Flere utenlandske observatører har vært skeptiske til om Kina vil klare spranget fra ekstrem eksportrettet økonomi til en kvalitetsorientert økonomi med et stort innenlandsk marked. Men slik det ser ut nå, er denne skepsisen i ferd med å bli gjort til skamme.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.