Kina og Russland dropper dollar i samhandel

0

Kina og Russland tok enda et langt skritt vekk fra dollaren som internasjonal handelsvaluta da Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) 23. mars 2017 åpnet en bank i Moskva for handel med yuan renminbi.

Russland gjorde alt i 2015 yuan til reservevaluta for sin utenrikshandel, men åpningen av en såkalt clearing bank i Moskva viser at fra nå av vil de to landene satse på å handle seg i mellom i sine egne valutaer.

ICBC er verdens største selskap uansett bransje, ifølge Forbes 2000. Blant topp ti finner vi i alt fire kinesiske banker. Det er sannsynlig at de vil følge samme linje, så når noen av verdens største selskaper i stigende grad dumper dollaren, vil det få store virkninger i løpet av kort tid.

Både Kina og Russland kvitter seg med dollarobligasjoner og investerer i gull. Kina er verdens største gullprodusent foran Australia og Russland.

Overgangen fra dollar til lokal valuta og gull vil bli en betydelig utfordring for USAs dominans i verdens økonomiske system.

Noen vestlige politikere har truet med å utelukke Russland fra interbanksystemet SWIFT. Russland svar på dette er å utvikle sitt eget system, og det er nå klart ifølge RT.

Allerede i 2015 hadde Kina sitt alternativ til SWIFT klart i form av Cross-Border Interbank Payments System (CIPS).  

CIPS samhandler sømløst med SWIFT, så dette tiltaket er ingen krigserklæring mot interbanksystemet. Men i likhet med det russiske systemet er det en forsikring mot å bli utsatt for bankblokade.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.