Kina og Russland dropper dollar i samhandel

0

Kina og Russland tok enda et langt skritt vekk fra dollaren som internasjonal handelsvaluta da Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) 23. mars 2017 åpnet en bank i Moskva for handel med yuan renminbi.

Russland gjorde alt i 2015 yuan til reservevaluta for sin utenrikshandel, men åpningen av en såkalt clearing bank i Moskva viser at fra nå av vil de to landene satse på å handle seg i mellom i sine egne valutaer.

ICBC er verdens største selskap uansett bransje, ifølge Forbes 2000. Blant topp ti finner vi i alt fire kinesiske banker. Det er sannsynlig at de vil følge samme linje, så når noen av verdens største selskaper i stigende grad dumper dollaren, vil det få store virkninger i løpet av kort tid.

Både Kina og Russland kvitter seg med dollarobligasjoner og investerer i gull. Kina er verdens største gullprodusent foran Australia og Russland.

Overgangen fra dollar til lokal valuta og gull vil bli en betydelig utfordring for USAs dominans i verdens økonomiske system.

Noen vestlige politikere har truet med å utelukke Russland fra interbanksystemet SWIFT. Russland svar på dette er å utvikle sitt eget system, og det er nå klart ifølge RT.

Allerede i 2015 hadde Kina sitt alternativ til SWIFT klart i form av Cross-Border Interbank Payments System (CIPS).  

CIPS samhandler sømløst med SWIFT, så dette tiltaket er ingen krigserklæring mot interbanksystemet. Men i likhet med det russiske systemet er det en forsikring mot å bli utsatt for bankblokade.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTyrkia bryter NATO-pakten – uten at noen bryr seg
Neste artikkelPolitisk renselse i Polen. Deler av historien skal bort.
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).