Tyrkia bryter NATO-pakten – uten at noen bryr seg

14
Erdogan under talen 19. mars 2017

Den tyrkiske presidenten og utenriksministeren  har i det siste framsatt grove trusler mot Europa og europeiske innbyggere. Det har gått på trusler om en kommende religionskrig. Det har gått på trusler mot innbyggernes liv og helse på gate. Det har handlet om å bruke flyktningene som «weapons of mass migration» og dårlig skjulte trusler om å bruke den tyrkiske diasporaen som en brekkstang mot europeiske stater.

Dette er svært alvorlig. Ingen andre land i hele verden har kommet med slike trusler mot EU og Europa. Og dette kommer altså fra et medlemsland i NATO, et land Norge har forpliktet seg til å gå til krig for, dersom landet blir angrepet. Dette står i NATO-paktens artikkel 5.

Men Tyrkia bryter sjøl NATO-paktens artikkel 2 og 3 gjennom sin opptreden og sine trusler:

Artikkel 1
Partene forplikter seg til, som fastslått i De forente nasjoners pakt, å bilegge enhver mellomfolkelig tvist som de måtte bli innblandet i, ved fredelige midler på en slik måte at mellomfolkelig fred og sikkerhet og rettferd ikke blir satt i fare, og i sine mellomfolkelige forhold å avholde seg fra trussel om eller bruk av makt på noen måte som ikke er i samsvar med formålene for De forente nasjoner.
Artikkel 2
Partene vil bidra til den videre utvikling av fredelige og vennskapelige mellomfolkelige forhold ved å styrke sine frie institusjoner, ved å skape enda bedre forståelse av de grunnsetninger som disse institusjoner bygger på, og ved å fremme vilkårene for stabilitet og velferd. De vil søke å fjerne konfliktstoff i sin mellomfolkelige, økonomiske politikk, og vil oppmuntre økonomisk samarbeid seg imellom.

Man kan si hva man vil om uttalelsene fra Recep Tayyip Erdoğan og hans folk, men videre preget av «fredelige og vennskapelige mellomfolkelige forhold» er de ikke.

I et intervju med al Jazeera 11. november 2016 sier han at dersom ikke EU innfrir forplikelsene vil tre millioner flyktninger bli sendt til Europa. – De kan gå til fots, sa presidenten, og EU vil ikke vite hva de skal gjøre med dem.

Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu følger opp krangelen med Nederland med følgende uttalelse ifølge euronews:

Where are you dragging Europe to? You are collapsing Europe, you are dragging Europe to a cliff. Soon there will be religious wars in Europe.

Uttalelsen falt etter valget i Nederland, og Çavuşoğlu sa at «det ikke er noen forskjell på tenkemåtene til Wilders og sosialdemokratene i Nederland. De er alle like».

Både Tyrkias utenriksminister og president har kalt Nederland «fascismens hovedstad».

I en tale til lokale journalister i Ankara sa Erdoğan, ifølge Hurriyet Daily News.

I am calling out to Europeans who are shaking their fingers at us: Turkey is not a country to be hustled around; it is not a country whose honor is to be played with, whose ministers are to be kicked out and whose citizens are to be jostled on the streets,” Erdoğan said at an event for local journalists in Ankara on March 22.
“If you keep up with this attitude, tomorrow no European or Western people will be able to walk in the streets with peace and safety in any place in the world

Enhver rimelig tolkning av disse uttalelsene vil si at de bryter med NATOS egne vedtekter. Men stiller NATO Tyrkia til ansvar for dette? Kaller Solberg inn den tyrkiske ambassadøren på teppet? Krever Stoltenberg at NATO-landet Tyrkia blir ekskludert for trusler mot andre medlemsland? Leserne vet svarene.

Men hvis NATO ikke tar sine egne vedtekter alvorlig, hvorfor skal da artikkel 5 være bindende for noen?

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


14 KOMMENTARER

 1. Erdogan uttaler seg ikke fra et sterk forhandlingssted når det gjelder trussler. Vi har råd til å avvente dette.

  Vennlig hilsen Jarl

 2. Samtidig er det ganske åpenbart at USA har brutt NATO-pakten overfor Tyrkia dersom, og det er i høy grad sannsynliggjort, USA var involvert i kuppforsøket i sommer.

  • Det er jo i så fall ikke første gangen USA er involvert i kupp i NATO-land (Hellas 1967 var jo etter en kupplan som eksisterte for alle NATO-land).

   Jeg er imidlertid ikke sikker på hvor aktive USA var i kuppet i Tyrkia i fjor sommer. USA-regisserte kupp bruker jo å vinne fram og noe gikk utvilsomt galt her. Er det noe USA kan er det kupp. At USA ikke var mot kuppet er imidlertid temmelig åpenbart. Har du kilder som viser aktiv USA-deltakelse?

   • Nei, det er hva de i USA kaller «incidental proofs», knytta til at mange av offiserene som deltok hadde tilknytning til NATO-basen og at tonen i mainstreammedier som CNN og BBC (som selvsagt ikke på noe vis er frie og uavhengige medier) var avventende og nesten forhåpningsfulle, inntil det var tydelig at kuppet ville mislykkes. Der var det en krass kontrast til Al-Jazeera, som tok en krast fordømmende og motmobliserende tone, en tone som også er velkjent for CNN og BBC, når de vil. Her ville de tydeligvis ikke det, og det forteller meg mye. Mye tyder på at Erdogan også trakk sine konklusjoner i lys av dette, og eventuelt mer, som jeg ikke kjenner til.

 3. Det er vel som i et dårlig ekteskap, begge parter ønsker å skille lag, men ingen vil ta initiativ, skyld, ansvar. Så gjør de livet ugreit for hverandre, og til slutt sprekker den ene…

 4. USA vil nok prøve å løse problemet ved å støtte et nytt kuppforsøk i Tyrkia.
  Eller kanskje enda mer ekstremt: ved å støtte kurdiske opprørere militært slik at det bryter ut full borgerkrig i Tyrkia.

 5. Tyrkia utgjør NATOs østflanke. Ryker Tyrkia vil NATO skrumpe betydelig inn i areal og NATO mister viktig fotfeste i en region som er rik på olje og gass. NATO vil derfor strekke seg svært langt for å beholde Tyrkia som NATO-land. Stolteberg & co. vil nok se igjennom fingrene og la være å kommentere den politiske situasjonen i Tyrkia.

  Videre utvikling av forholdet mellom NATO-administrasjonen og Tyrkia kan bli preget av to forhold alene eller i kombinasjon:
  1. NATO som antiterrororganisasjon og
  2. NATO som antirussisk organisasjon.

  Som antiterrororganisasjon synes det ikke nødvendig å ha Tyrkia med da det er andre land i regionen som fremmer fanatisme og jihadisme som det er viktigere å gjøre noe med.
  Som antirussisk organisasjon er det viktig at Tyrkia er med i NATO. Uten Tyrkia vil den russiske innflytelsessfæren komme enda tettere på Europa. Land som Hellas kan da også ryke ut av NATO.

 6. Jeg har vært tilhenger av å «sparke ut» Tyrkia fra Nato, men den siste tids utvikling har fått meg på gli i motsatt retning.

  Årsaken er et generelt hensyn til det tyrkiske folk. Det synes som tyrkere holder på å bevege seg inn i en labyrint der utgangen forsvinner bak dem. Dersom Erdogan får viljen sin vil døren til siste rest av sivilisert samfunn bli slamret igjen.

  I en slik situasjon kan medlemskapet i Nato bli en siste skanse mot barbariet, altså et pressmiddel for å dempe en despots utfoldelse i fri dressur.

  Det som skjer i Tyrkia er en tragedie spilt for åpen scene. Påfallende nok er interessen fra MSM laber, eller fraværende. Takk til steigan.no som holder søkelys på utviklingen!

 7. Eg trur Erdogans siste utspel er meint for opinionen som skal gje han presidentfullmaktene. Målet hans er å sørgje for at den tyrkiske nasjonen beheld makta og kontrollen i heile Tyrkia. Draumen om å få makt i Syria vart knust da Russland gjekk inn på Syrias side og IS begynte å arbeide for kalifatet. Tyrkia vil ikkje inn under noko salafistisk arabisk kalifat. Tyrkarane er trass si sunnitilknytning ikkje arabarar, og har eit heilt anna morsmål. Erdogan fryktar først og fremst dei globaliserte NATO/EU-venlege tyrkarane og gülenistane som står dei nær. Og framfor alt kurderane, som er eit stort folk i Tyrkia. Kuppforsøket var nok eit NATO-kupp, sjølv om det var mislykka (eg trur ikkje på rykta om at det var sjølarrangert). Men dette har fått Erdogan til å forstå at nasjonalstaten Tyrkia ikkje vil få noko støtte i vest. Difor avslutta han konfrontasjonen med Russland. Koalisjonens støtte til kurderane, gjer at han ikkje kan stole på hjelp til å halde kurderane under kontroll. Eg trur eit nytt kupp vil kome ganske fort. For det NATO vil ha i Tyrkia, er ei sterk eining som kan hjelpe dei å kontrollere Midt-Austen, og i neste omgang brukast mot Iran og Russland. NATO har ikkje råd til å miste Nato-medlemet på sørflanken, så NATO vil nok liggje temmeleg lågt heilt til dei har fått kontroll.

 8. Dette er bare tull. Å spå religions kriger i Europa er ikke det samme som å true. For øvrig er det slett ikke usannsynlig

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.