Tyrkia bryter NATO-pakten – uten at noen bryr seg

0
Erdogan under talen 19. mars 2017

Den tyrkiske presidenten og utenriksministeren  har i det siste framsatt grove trusler mot Europa og europeiske innbyggere. Det har gått på trusler om en kommende religionskrig. Det har gått på trusler mot innbyggernes liv og helse på gate. Det har handlet om å bruke flyktningene som «weapons of mass migration» og dårlig skjulte trusler om å bruke den tyrkiske diasporaen som en brekkstang mot europeiske stater.

Dette er svært alvorlig. Ingen andre land i hele verden har kommet med slike trusler mot EU og Europa. Og dette kommer altså fra et medlemsland i NATO, et land Norge har forpliktet seg til å gå til krig for, dersom landet blir angrepet. Dette står i NATO-paktens artikkel 5.

Men Tyrkia bryter sjøl NATO-paktens artikkel 2 og 3 gjennom sin opptreden og sine trusler:

Artikkel 1
Partene forplikter seg til, som fastslått i De forente nasjoners pakt, å bilegge enhver mellomfolkelig tvist som de måtte bli innblandet i, ved fredelige midler på en slik måte at mellomfolkelig fred og sikkerhet og rettferd ikke blir satt i fare, og i sine mellomfolkelige forhold å avholde seg fra trussel om eller bruk av makt på noen måte som ikke er i samsvar med formålene for De forente nasjoner.
Artikkel 2
Partene vil bidra til den videre utvikling av fredelige og vennskapelige mellomfolkelige forhold ved å styrke sine frie institusjoner, ved å skape enda bedre forståelse av de grunnsetninger som disse institusjoner bygger på, og ved å fremme vilkårene for stabilitet og velferd. De vil søke å fjerne konfliktstoff i sin mellomfolkelige, økonomiske politikk, og vil oppmuntre økonomisk samarbeid seg imellom.

Man kan si hva man vil om uttalelsene fra Recep Tayyip Erdoğan og hans folk, men videre preget av «fredelige og vennskapelige mellomfolkelige forhold» er de ikke.

I et intervju med al Jazeera 11. november 2016 sier han at dersom ikke EU innfrir forplikelsene vil tre millioner flyktninger bli sendt til Europa. – De kan gå til fots, sa presidenten, og EU vil ikke vite hva de skal gjøre med dem.

Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu følger opp krangelen med Nederland med følgende uttalelse ifølge euronews:

Where are you dragging Europe to? You are collapsing Europe, you are dragging Europe to a cliff. Soon there will be religious wars in Europe.

Uttalelsen falt etter valget i Nederland, og Çavuşoğlu sa at «det ikke er noen forskjell på tenkemåtene til Wilders og sosialdemokratene i Nederland. De er alle like».

Både Tyrkias utenriksminister og president har kalt Nederland «fascismens hovedstad».

I en tale til lokale journalister i Ankara sa Erdoğan, ifølge Hurriyet Daily News.

I am calling out to Europeans who are shaking their fingers at us: Turkey is not a country to be hustled around; it is not a country whose honor is to be played with, whose ministers are to be kicked out and whose citizens are to be jostled on the streets,” Erdoğan said at an event for local journalists in Ankara on March 22.
“If you keep up with this attitude, tomorrow no European or Western people will be able to walk in the streets with peace and safety in any place in the world

Enhver rimelig tolkning av disse uttalelsene vil si at de bryter med NATOS egne vedtekter. Men stiller NATO Tyrkia til ansvar for dette? Kaller Solberg inn den tyrkiske ambassadøren på teppet? Krever Stoltenberg at NATO-landet Tyrkia blir ekskludert for trusler mot andre medlemsland? Leserne vet svarene.

Men hvis NATO ikke tar sine egne vedtekter alvorlig, hvorfor skal da artikkel 5 være bindende for noen?

 

Forrige artikkelVestlige liberale og Midtøsten: Hvordan avvisning av arabisk sekularitet førte til omfavnelse av wahhabi-terrorisme
Neste artikkelKina og Russland dropper dollar i samhandel
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).