IS/Da’esh tar ansvaret for terrorangrepet i London

0

Nyhetsbyrået til Den islamske staten/Da’esh, Aamaq news agency, melder at det var «en soldat for den islamske staten» som gjennomførte terrorangrepet utenfor det britiske parlamentet i London. Dette melder Associated Press, og det er gjengitt i en rekke nyhetsmedier. The Hill skriver:

The alleged attacker in London was a «solider» of the Islamic State in Iraq and Syria (ISIS), the terror group claimed Thursday.

Through its Aamaq news agency, ISIS said the assailant who carried out the «attack in front of the British parliament in London was a soldier of the Islamic State,» the Associated Press reported.

The person «carried out the operation in response to calls for targeting citizens of the coalition,» ISIS claimed.

NRK oppsummerer det som er kjent om angrepet så langt:

To sivile, en politimann og en gjerningsperson er drept etter et angrep ved parlamentsbygningen i London. Gjerningspersonen skal ha blitt skutt og drept av politiet etter at vedkommende gikk til angrep på dem.

En politibetjent, identifisert som Keith Palmer (48), døde av knivskadene. En kvinne og en mann døde som følge av å ha blitt påkjørt.

Like før knivangrepet kjørte gjerningspersonen i bil over Westminster Bridge og meide ned flere personer, inkludert tre politibetjenter. Deretter krasjet bilen inn i et gjerde ved parlamentet, og gjerningsmannen fortsatte til fots bevæpnet med kniv.

29 mennesker har fått behandling på sykehus. Tilstanden er kritisk for sju av dem. Ifølge statsminister Theresa May er ofrene fra en rekke land: Storbritannia, Romania, Sør-Korea, Tyskland, Polen, Kina, USA og Hellas.

To timer etter hendelsen erklærte Metropolitan Police angrepet for å være en terrorhandling og tror gjerningsmannen var inspirert av islamistisk ekstremisme. Gjerningsmannen er født i Storbritannia og har tidligere vært etterforsket i sammenheng med voldelig ekstremisme.

Politiet har gått til aksjon mot flere adresser og pågrepet åtte personer.

Strategien og metodene til IS

Terroren i London følger modus operandi fra terroraksjoner som den i Nice og den i Berlin. Og den svarer til hva talsmenn fra IS har sagt om sine metoder og sine hensikter.

Etter terrorangrepene i Paris i november 2015 skrev jeg:

Den islamske staten fører assymetrisk krig. Den kan ikke stå seg mot russiske bombefly. Men den kan sende krigere til å drepe hundrevis eller tusenvis av ubeskyttede sivile i vestlige byer. Det de ønsker er både å terrorisere oss vantro og å hogge ei branngate mellom vanlige muslimer i vest og resten av befolkninga. De ønsker å skape hat og utestenging av det muslimske mindretallet, fordi det vil øke deres eget rekrutteringsgrunnlag. De har neppe noen tro på at denne strategien vil vinne over noe flertall av muslimene på deres side. men for dem spiller det ingen rolle. De muslimene som ikke godtar deres salafisme, er etter deres syn like vantro som oss andre, og kanskje verre, siden de regner dem som frafalne. I likhet med oss kuffar fortjener de også å dø. Paris-massakrene rammet også muslimer.

Derimot kalkulerer de med at en konfrontasjon vil skape tilstrekkelig mange fanatiske rekrutter til at IS får oppfylt sitt behov.

IS har sagt at de vil terrorisere våre byer og drepe for fote. De har begynt. De har sagt at dette bare er første trinn i en stor storm. Vi bør gå ut fra at de vil fortsette.

IS har sagt at de vil gjenreise kalifatet. De har begynt. De har sikret seg store områder i Irak, Syria og Libya. (I Libya opptrådte jo som kjent Norge som deres flyvåpen og de som vårt infanteri.) Vi bør gå ut fra at de tenker å fortsette slik de har sagt.

Dette virker som fortsatt å holde stikk.

Jihadistlederen Sheikh Abu Mohammad al-Adnani kom med følgende trussel i 2014:

O America, O allies of America…know that the matter is more dangerous than you have imagined and greater than you have envisioned,” … “You will pay the price as you walk on your streets, turning right and left, fearing the Muslims,” … “You will not feel secure even in your bedrooms.”

… “Single out the disbelieving American, Frenchman, or any of their allies. Smash his head with a rock, or slaughter him with a knife, or run him over with your car, or throw him down from a high place, or choke him, or poison him.” … “Kill him in any manner or way however it may be.”

IS har ikke gjort noen hemmelighet av at de ønsker å ramme enhver «vantro» i islams navn. De har også gjort det helt klart at de ønsker å føre sin jihad på europeiske gater og i europeiske byer. Det er ingen grunn til å tvile på at de mener alvor. 

IS er en fremmedlegion som er finansiert og væpnet av arabiske oljediktaturer. USA har vært fullstendig på det rene med at intervensjonskrigen i Syria ville føre til opprettelsen av et jihadist-kalifat og Tyrkia har vært det fremste baklandet for jihadistene og deres viktigste kilde til inntekter via illegalt oljesalg. 

På toppen av det hele har «vår allierte» Recep Tayyip Erdoğan truet europeerne med at

«…ingen europeer eller vestlig person vil bli i stand til å gå trygt og i fred på gata noe sted i verden…»  

Hvor mange eksempler trenger vi for å forstå at de ekstreme islamistene mener nøyaktig det de sier?

 

Forrige artikkelNye trusler mot Europa fra sultan Erdoğan
Neste artikkelItalias kjærlighet til EU falmer
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).