Hundreogett ute

3
Jens Ingvald Olsen

Av Jens Ingvald Olsen

101 milliarder kr netto ble tatt ut av oljefondet, Statens Pensjonsfond Utland(SPU) i 2016. Denne oppsiktsvekkende informasjonen kom frem da årsrapport 2016 for fondet ble lagt frem 28.februar. For første gang i fondets historie tok regjeringa ut mer penger enn det ble satt inn i skatt og andre statlige inntekter fra petroleumsvirksomheten. Sjøl om avkastninga i utlandet var på hele 447 milliarder kr ble det en samlet vekst på markedsverdien av SPU på bare 35 mrd kr. For i tillegg til netto uttak på 101 mrd kr ble verdien redusert med 306 mrd kr på grunn av sterkere kronekurs i 2016. SPU som fra 2005 til 2015 har hatt en nærmest eksponensiell vekst bråstopper i 2016.

Med et fortsatt investeringsnivå i petroleumsvirksomheta på mellom 150 og 200 milliarder kr, kombinert med en oljepris på dagens nivå lav vekst(om noen) i produksjonsvolum, vil skatteinntektene fra petroleumsvirksomheta fortsette å være historisk lav. I 2016 var skatteinntekten, i følge SSB, bare 41,1 milliarder kr. Dette er en nedgang fra 103,7 mrd kr i 2015. I 2012 var skatteinntektene hele 228,7 mrd kr fra petrovirksomheten.

1000 milliarder kr skal de neste 12 årene brukes på investeringer i samferdel, skal vi tro Solberg-regjeringas forslag til nasjonal transportplan(NTP) 2018-2030. Det vil si omlag 83,3 milliarder kr pr år. Dersom dette blir gjennomført, noe mange riktignok trekker i tvil, vil vi oppleve samme kostnadseksplosjon i bygge- og anleggsvirksomheten som vi så i oljeservicenæringa under klondyke-tida fra 2005-2015. Det blir færre meter vei og jernbanelinjer for pengene, men desto flere milliarder kr i lommene på de store nasjonale og internasjonale entreprenørkonsernene og investeringsfondene. Solberg-regjeringa er i ferd med å iverksette en historisk sløsing med den norske nasjonalformuen i et populistisk jippo for bilistpartiet Frp, og sentraliseringspartiene V og Krf, mens de nesten tåredryppende forteller om det grønne skiftet. Høyres venner med kapitalmakta klarer neppe å skjule sine feteste smil.

KampanjeStøtt oss

3 KOMMENTARER

 1. Ønskereprisen ..

  SIV ERNA ERNA
  (Mel. Que Sera Sera)

  Da det var valg i Norge sist
  Da ble jeg lei og lite grann trist:
  – Vil vi ha bolig, mat, medisin?
  Far sang fra segway’en sin:

  Siv Erna Erna
  Det går sikkert bare bra
  Og keiserens nye klær
  går i all slags vær!
  Det som skjer, det skjer
  Siv Erna Erna
  Que Sera Sera

  Nå står jeg jammen her på Star
  Det var jo her han Eriksson var
  Han går i dress han, jeg går på NAV
  Vi seiler på samme hav

  Siv Erna Erna
  Det går sikkert bare bra
  Og keiserens nye klær
  går i all slags vær!
  Det som skjer, det skjer
  Siv Erna Erna
  Que Sera Sera

  Nå kommer vintern til vårt land
  Her sitter frepsen, whiskey & vann
  Noen er brune, noen er blå
  Åssen skal dette gå

  Siv Erna Erna
  Det går sikkert bare bra
  Og keiserens nye klær
  går i all slags vær!
  Det som skjer, det skjer
  Siv Erna Erna
  Que Sera Sera
  .

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.