Kraftige sammenstøt over hele Frankrike i kampen mot den nye arbeidsloven

Arbeidere og studenter demonstrerte over hele Frankrike 31. mar mot “arbeidslivsreformene” til François Hollande. France 24 skriver:

Det var sammenstøt i gatene i Frankrime på torsdag under de nye demonstrasjonene mot arbeidslivsreformene da arbeidere og studenter protesterte mot de planlagte endringene i lovene for arbeidslivet.

Opprørspoliti brukte tåregass mot steinkastende demonstranter i Nantes og Rennes, mens rundt 30 studenter ble arrestert etter sammnstøt i Paris. Det var kaos på motoveiene med køer på opptil 400 kilometer rundt Paris.

Ifølge fagforeningene deltok rundt 1,2 millioner mennesker i protestene og 160.000 i demonstrasjonene i Paris. Politiet oppgir langt lavere tall.

Den nye loven øker «arbeidsgivernes» makt i fransk arbeidsliv. De kan utvide arbeidstida, splitte opp pausene, innføre 60 timers uke og innføre en rekke andre forverringer i arbeidslivet. Den nasjonale landsorganisasjonen CGT har gjennomført en analyse av loven her.

En delegasjon fra samtlige franske fagforeninger (CGT, FO, FSU, Solidaires, UNEF, UNL og FIDL) har oppfordret medlemmene av nasjonalforsamlinga til å avvise loven, skriver Le Monde.

Da Hollande ble valgt til president i 2012 skrev Klassekampen på lederplass:
En sosialistseier i Frankrike representerer likevel et lite lysglimt av håp, et håp om at sosialdemokratene i Europa en eller annen gang velger å stille seg i spissen for en visjon for Europa som utgjør et reelt alternativ til dagens nyliberale og høyrekonservative konsensus.
Jeg tillot meg å ha en annen oppfatning. Les artikkelen Illusjonene om Hollande.
Frankrike sliter med svært høy arbeidsløshet, store tap for eksportindustrien, ikke minst på grunn av sanksjonene mot Russland og økonomiske tap i konkurransen med Tyskland på grunn av euroen. Hollande prøver å løse dette ved å velte byrdene over på arbeiderklassen.

  3 kommentarer til “Kraftige sammenstøt over hele Frankrike i kampen mot den nye arbeidsloven

 1. Eivind Reitan
  3. april 2016 klokka 12:34

  Og i flg.Aftenposten,på lederplass 3.4.-gav Holland opp.Skuffende-for Aftenposten.
  Det er bare å lese siste avsnitt-“Masseledighet og manglende fremtidstro gir grobunn for høyrepopulistisk protest.Men sosiale innstramninger og økonomisk liberalisering utløser også fremgang for ytre høyre.”
  Sentrum høyre/venstre “famler etter en løsning,” er konklusjonen.
  Sannt nok.For Aftenposten er det en naturlig refleks.Men for den selvutnevnte venstreside er det vel(?)ikke like lett å ta inn over seg,at slagene som fagforeningene vinner-skal slås i hardtkorn med “høyrepopulistisk” aksjonisme.Gøss og gru-om “nasjonalister,proteksjonister,anti-globalister og andre fremmedfiendtlige krefter” skulle vinne fram.Da er det muligens bedre med litt overstatlig EU-styring-så ellendighetene kan fordeles rettferdig.

Legg inn en kommentar