München: – Politikere uten framtid på jakt etter den neste krigen

0

I tre dager har rustningsindustriens lobbyforum vært samlet i München. Formelt kaller de seg Munich Security Conference, og dette er den 53. utgaven. Men det er ikke noe annet enn rustningsindustriens møte med politikerne for å åpne veien for nye profitable kriger. Konferansen er riktignok privat, men den er også betalt av skattepenger. Som den tyske sosialdemokraten og journalisten Albrecht Müller bemerket: Våpenindustrien lar skattebetalerne finansiere sin lobbyvirksomhet. I sin kommentar til konferansen siterer han en artikkel fra Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) som sa:

«NATO står overfor et spørsmål som er alt annet enn ubetydelig for en militær allianse: Hva gjør vi uten krig? Ved utgangen av neste år, ønsker alliansen å ha trukket sine tropper fra Afghanistan, omplassering av tropper er i full gang. Hvis dette ikke kommer en ny storstilt operasjon, og det er sannsynlig på grunn av krigstretthet i Vesten, da alliansen vil for første gang på mer enn ti år være uten en væpnet konflikt. Spesielt blant de militære gir dette hodepine. Hvordan opprettholde evnen til å føre krig når troppene er tilbake i brakkene ? spør ledende offiserer. Et første svar, som for utenforstående kan være noe overraskende er: fordi man øver på slaget mot Russland.»

Altså: NATOs eksistensberettigelse er å føre krig. Hvis man ikke til enhver tid har en krig å øve seg på, hvordan skal man da forberede seg på det store slaget mot Russland?

DWN skriver at konferansen er – Politikere uten framtid på jakt etter den neste krigen.

Fra USA var John McCain kommet for å skjelle ut sin egen president og holde en følelsesladet appell om mer krig for å «redde vår verdensorden».

Til stor bekymring for EU-lederne sa ikke USAs visepresident Mike Pence ett ord om EU i sin tale. DWN skriver:

I mangel av et klart fiendebilde søker alle de sentrale folkene i militærbransjen nye mål: Hardllinerne fra Europa mot Russland, Trump og Israel mot Iran, Europa og USA mot Kina og så videre. …

Den sikkerheten som denne eliten ønsker kan bare sikres av armeer, hemmelig etterretning og villfarne medier.

EU demonstrerte igjen at det slett ikke er en union, men en splittet forsamling av stater. EUs visepresident Frans Timmermans brukte talerstolen til å polemisere mot Polens utenriksminister Witold Waszczykowski som svarte med samme mynt.

USAs forsvarsminister James Mattis forlangte at de europeiske NATO-medlemmene må betale mer for «forsvaret» av Europa, noe det er liten stemning for i de fleste EU-landa.

Men krig vil de ha. For sin «verdensorden», mot hvem er de ikke helt sikre på. Men rustningsindustrien trenger nye kriger og de sørger for at politikerne og deres lojale medier skaffer dem disse krigene. Det er målet med Munich Security Conference.

 

Fra Norge har følgende deltatt (naturligvis): Ine Eriksen Søreide, Børge Brende, Erna Solberg, Jens Stoltenberg og Espen Barth Eide – også de politikere uten framtid på jakt etter den neste krigen.

Forrige artikkelTysk etterretning frikjenner Russland for innblanding
Neste artikkelMünchen-konferansen 2017: Toppmøte blant kamphaner
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).