Knusende rapport om Ukraina – EU vurderer for første gang å trekke støtten

10

En ledende tenketank i Brussel har gjort en analyse av Ukraina og råder EU til å forberede seg på å trekke støtten til landet hvis ikke situasjonen forbedres dramatisk. Centre for European Policy Studies (CEPS) har sett på situasjonen i ukrainsk økonomi snaue tre år etter den såkalte «Euromaidan revolusjonen», og beskrivelsen er heller dyster.

CEPS skriver:

Almost three years after the Euromaidan revolution, Ukraine’s leadership has fallen woefully short in delivering on its promises to fight against corruption within the judiciary, clean up political party financing and decentralise government functions. The customs service has yet to be reformed, property rights are far from being ensured and state-owned enterprises have not been privatised. Major reforms aimed at combating corruption have consistently been resisted, delayed, manipulated or appear on paper only. The country’s elite must produce more tangible results in order to earn the trust of the citizens and ease the growing fatigue among Ukraine’s international partners.

Brende møter oligarkpresident Porosjenko i Oslo

Den ukrainske ledselsen har lovt å bekjempe korrupsjon, men har etter CEPS’ vurdering ikke klart å levere på noen måte. Tiltak som skulle bekjempe korrupsjonen er systematisk blitt bekjempet, forsinket og manipulert eller de er bare blitt utført på papiret. CEPS mener at Ukrainas elite må sørge for håndfaste resultater for å oppnå tillit blant ukrainske borgere og «dempe den økende trøttheten til Ukrainas internasjonale partnere».

Angivelig var Euromaiden et opprør mot oligarkene og korrupsjonen, og det førte fram til statskuppet 22. februar 2014. Men det er oligarkene som sitter minst like fast i salen og de behandler staten som sin egen eiendom.

Den USA-lojale Mikheil Saakashvili, som en kort periode var guvernør i Odessa-regionen sa til den maidan-vennlige nettavisa Kyiv Post at

«Det vi har er en form for parallell skyggeregjering. Du kan beskrive Ukraina som et aksjeselskap eid av oligarkene. Hver oligark eier sine egne dommere, aktorer og paramilitære styrker.»

Den tidligere paralmentarikeren Alexander Onishenko, som sjøl er under kriminaletterforskning, har oversendt papirer til Kyiv Post som angivelig skal sette oligarken og presidenten Petro Porosjenko i et svært lite gunstig lys.

De dokumentene Onishchenko har publisert sies å vise at Porosjenko har gjort personlig profitt på den såkalte «antiterroroperasjonen» eller krigen mot sine landsmenn i Øst-Ukraina. Selskaper som er eid av presidenten skal ha fått militærkontrakter. Det vil si at lån fra IMF i praksis har gått via Kiev til krig i Øst-Ukraina for så å havne på presidentens konti.

Onyshchenko sier også at han sjøl har hjulpet Porosjenko med å bestikke parlamentarikere. Ifølge ham koster en parlamentarikers stemme mellom 20.000 og 100.000 dollar. Onishchenko sier også at han har overlatt sin dokumentasjon til FBI i USA. Hva som har skjedd med den saka, er ikke klart, men CEPS er klar i sin anbefaling:

The EU must firmly insist that the Ukrainian elite engages in genuine state-building by tackling the corruption that has consistently undermined the country’s foundations. And if the authorities do not respond appropriately, the EU should be ready to withdraw its support from Ukraine and at an earlier stage than was done in the case of Moldova.

Altså: Hvis ikke myndighetene i Kiev sørger for en markant forbedring av situasjonen, bør EU gjøre seg klar til å trekke støtten til Ukraina.

Utenriksminister Børge Brende, derimot, har fortsatt å gi uforbeholden norsk støtte til Kiev-regimet. Til tross for at korrupsjonen er så grov og så velkjent har han og Erna Solberg gitt hundrevis av millioner norske skattekroner i gave til Porosjenkos regjering.

Det er klart at Riksrevisjonen burde undersøke om Brende har vist grov uforstand i tjenesten.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. Børge Brende og Erna Solberg kommer nok til å være tilhengere av både EU og NATO til og med etter at EU og NATO har blitt lagt ned. Siste dagers hellige.

 2. De lever i sin egen boble med skylappene mot virkeligheten kirurgisk festet.

  Nok et illustrerende foto fra Steigan: Brende hilser med et bukk for Porosjenko som står stiv og strunk. Slik hilser man på en konge!

 3. Pervyj Kanals Vremja (nyheterna i Ryssland största statliga TV-kanal) har nu helt
  tappat intresset för Ukraina och Donbass. Tillfälligt kan man gissa.

  Vad som få verkar ha uppmärksammat är att relationerna mellan Ryssland och Vitryssland
  är på en bottennivå. Vitryssland (Belarus) har ännu inte nått en rikstäckande nyhetsbevakning
  i Ryssland i en för Putin viktig kanal som Pervyj, men frågan är vilka kort hans ska
  spela ut mot Vitryssland om det behövs. Vitryssland drabbades hårdare av kriget än
  något annat land och där finns inte «statskupper», Bandera, «språkproblem», USA
  etc. att spela ut. Vitryska hörs bara på järnvägsstationerna och ryska är
  officiellt språk.

  Korruptionen är givetvis ett problem i Ukraina, men jag anser att Ukrainas
  försök till reformering av sitt vetenskapliga samhälle är värt en beundran
  jämfört med Rysslands.

 4. Kreftene som styrer Trump vurderer å «bekjempe» ISIS ved å få «boots on the ground». Rart hvordan ISIS bare blir sterkere og sterkere jo mer USA «kjemper» mot dem, gitt … Og pussig hvordan de alltid ender opp med å få tak i store mengder amerikanske våpen, ammo, biler, pansrede kjøretøyer, MANPADs, osv … Hmm …

  Heldigvis er Trump «anti establishment», så det blir sikkert annerledes når HAN skal «bekjempe» IS … LOL.

  http://www.dagbladet.no/nyheter/cnnnbspdet-amerikanske-forsvaret-vurderer-a-sende-soldater-inn-pa-bakken-i-syria/67041499

 5. […] Något om läget idag. * Enligt Minsk 2, en överenskommelse som förhandlats fram i februari 2015, för 2 år sedan, skulle ökad självständighet, fedralisering ske för områden i östra Ukraina. Detta har inte skett. Strider pågår då och då. Nyligen har Ukrainas armé inlett en offensiv mot östra Ukraina i stället. * Tystnaden kring kriget i Östra Ukraina och dess följder för civilbefolkningen måste brytas. 2.5 miljoner beräknas vara flyktingar. En övervägande majoritet bor kvar i de självutnämnda folkrepublikerna Donetsk och Lugansk. För de som flytt landet är Ryssland det enskilt största mottagarlandet. I år beräknas 2,3 miljoner vara i akut behov av humanitära insatser i folkrepublikerna och lika många är hotade p.g.a. vattenbrist med medföljande risk för utbrott av vattenrelaterade sjukdomar. 70 procent är äldre, kvinnor och barn. Tillgång till mat är osäker. Sjukhus, skolor, bostäder och andra byggnader är förstörda. Detsamma gäller vital infrastruktur. SvD 19/2 * En tolerans och till och med rehabilitering sker av nazister. Stepan Banderas trupper mördade åttiotusen polacker. Regimen i Kiev har infört lagar som förbjuder all kritik av ”nationalhjälten” Bandera och hans handlingar och har enrollerat den fascistiska Azov-bataljonen i den reguljära armén. Nazistledaren Bandera hyllas efter kuppen * Centre for European Policy Studies (CEPS) beskriver en dyster situation: ”Almost three years after the Euromaidan revolution, Ukraine’s leadership has fallen woefully short in delivering on its promises to fight against corruption within the judiciary, clean up political party financing and decentralise government functions. The customs service has yet to be reformed, property rights are far from being ensured and state-owned enterprises have not been privatised. Major reforms aimed at combating corruption have consistently been resisted, delayed, manipulated or appear on paper only. The country’s elite must produce more tangible results in order to earn the trust of the citizens and ease the growing fatigue among Ukraine’s international partners.” ”The EU must firmly insist that the Ukrainian elite engages in genuine state-building by tackling the corruption that has consistently undermined the country’s foundations. And if the authorities do not respond appropriately, the EU should be ready to withdraw its support from Ukraine and at an earlier stage than was done in the case of Moldova.” CEPSSka EU dra tillbaka stödet till Ukraina? […]

 6. […] Något om läget idag. * Enligt Minsk 2, en överenskommelse som förhandlats fram i februari 2015, för 2 år sedan, skulle ökad självständighet, fedralisering ske för områden i östra Ukraina. Detta har inte skett. Strider pågår då och då. Nyligen har Ukrainas armé inlett en offensiv mot östra Ukraina i stället. * Tystnaden kring kriget i Östra Ukraina och dess följder för civilbefolkningen måste brytas. 2.5 miljoner beräknas vara flyktingar. En övervägande majoritet bor kvar i de självutnämnda folkrepublikerna Donetsk och Lugansk. För de som flytt landet är Ryssland det enskilt största mottagarlandet. I år beräknas 2,3 miljoner vara i akut behov av humanitära insatser i folkrepublikerna och lika många är hotade p.g.a. vattenbrist med medföljande risk för utbrott av vattenrelaterade sjukdomar. 70 procent är äldre, kvinnor och barn. Tillgång till mat är osäker. Sjukhus, skolor, bostäder och andra byggnader är förstörda. Detsamma gäller vital infrastruktur. SvD 19/2 * En tolerans och till och med rehabilitering sker av nazister. Stepan Banderas trupper mördade åttiotusen polacker. Regimen i Kiev har infört lagar som förbjuder all kritik av ”nationalhjälten” Bandera och hans handlingar och har enrollerat den fascistiska Azov-bataljonen i den reguljära armén. Nazistledaren Bandera hyllas efter kuppen * Centre for European Policy Studies (CEPS) beskriver en dyster situation: ”Almost three years after the Euromaidan revolution, Ukraine’s leadership has fallen woefully short in delivering on its promises to fight against corruption within the judiciary, clean up political party financing and decentralise government functions. The customs service has yet to be reformed, property rights are far from being ensured and state-owned enterprises have not been privatised. Major reforms aimed at combating corruption have consistently been resisted, delayed, manipulated or appear on paper only. The country’s elite must produce more tangible results in order to earn the trust of the citizens and ease the growing fatigue among Ukraine’s international partners.” ”The EU must firmly insist that the Ukrainian elite engages in genuine state-building by tackling the corruption that has consistently undermined the country’s foundations. And if the authorities do not respond appropriately, the EU should be ready to withdraw its support from Ukraine and at an earlier stage than was done in the case of Moldova.” CEPSSka EU dra tillbaka stödet till Ukraina? […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.