Omgruppering og vedvarende fare for mer krig i Syria

6

Terrormilitsenes nederlag i Øst-Aleppo var et hardt tilbakeslag for USA og deres allierte, men det var et slag, og ikke slutten på krigen. Det pågår nå omgruppering blant de antisyriske kreftene.
Den syriske armeen fortsetter å oppnå framgang mot terroristene på ulike fronter, både ved Al-Bab i retning Tyrkia og mot Palmyra i øst. Syria vinner også terreng på fronten i sør ved Daraa på grensa til Jordan.

Amerikanske Stratfor melder om at jihadistene har slåss seg i mellom:

Fighters from rival Islamist groups clashed in northwestern Syria on Feb. 13, as infighting among anti-government forces continues to degrade opposition capabilities in conflict, Reuters reported. The latest clashes took place between Hayyat Tahrir al-Sham, a newly formed conglomeration of factions including Jabhat Fatah al-Sham, and the hardline Jund al-Aqsa group. Fighting took place in the countryside north of Hama and in southern Idlib province, according to activists and fighters not involved in the clashes. Rebel infighting has increased in parts of the country under opposition control since the fall of Aleppo late in 2016, enabling the Syrian government to bide its time and to focus its resources on the Islamic State.

Men de statene som står bak intervensjonskrigen har ikke gitt seg. Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan har vært på en rundreise til Saudi-Arabia, Bahrain og Qatar og det sentrale temaet for samtalene var å skape en fastere allianse mot Iran.

CIAs nye sjef, Mike Pompeo, har også engasjert seg for en slik strategi, skriver den tyrkiske avisa Hürriyet. I Ankara sa Pompeo at Trumps regjering vil utvikle en ny strategi, som vil bli gjort kjent i april.

Washington Times melder at Trump har godkjent et våpensalg til Bahrain som Obama hadde blokkert.

While the White House declined to discuss its plans, one U.S. official directly involved in the transfers told The Washington Times that a roughly $300 million precision-guided missile technology package for Riyadh and a multibillion-dollar F-16 deal for Bahrain are now in the pipeline ready for clearance from the new administration. …
“These are significant sales for key allies in the Gulf who are facing the threat from Iran and who can contribute to the fight against the Islamic State,” said the official, who spoke on condition of anonymity. “Whereas the Obama administration held back on these, they’re now in the new administration’s court for a decision — and I would anticipate the decision will be to move forward.”

Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal møte Donald Trump og diskutere strategien mot Iran. Han vil opplagt presse på for en mer aggressiv linje fra USAs side og han møter en administrasjon som er svekket etter at Trumps sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, ble nødt til å trekke seg.

Flynn ble felt fordi han ønsket å forbedre forholdet til Russland, og det er grunn til å regne med at krigshauker som John McCain vil få blod på tann og fortsette kampanjen for en mest mulig fiendtlig holdning til Russland.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. Man må regne med at en krig mot Iran veldig lett vil kunne utvikle seg til en verdenskrig/atomkrig.
  Men det finnes en slags joker her: militsgrupper i Jemen kan utgjøre en alvorlig fare for Saudi Arabias flyvåpen hvis disse grupper skulle få kraftigere luftskyts feks fra Iran.

 2. Elevene av Telemarksbataljonen? Israelske etterretningsweb debka skrev den 14 februar at en ny runde med det som på norsk blir kalt moderate Jihadister har startet en offensiv mot SyriaHæren ved Deraa. Den er ledet av Jordans Special Forces.
  Det første som slo meg da jeg leste dette var at her kommer de norsk-trente Jihadistene i den første fase av Israel-Trumpkrigen for å rense Syria med tanke på storkrigen mot Iran.
  Vi må framskaffe mer fakta om hvem det er Norge trener dernede.

 3. Hvordan skal vi klare det? Norge er jo blitt som Nord-Korea. De gjør som de vil. De svarer på det de vil. De har media med seg.

 4. Fleire former for omgruppering er på gang i området nordaust for Aleppo.

  Tyrkia – med støtte frå FSA (såkalla frie syriske hæren) og ulike jihadistgrupper – har gradvis utvida det tyrkisk-okkuperte området så langt sør som til byen Al Bab. Samtidig har syriske regjeringsstyrkar rykka fram frå Aleppo by og nordaustover i Aleppo-provinsen. Frå ca. 24. januar har syriske regjeringsstyrkar kontroll over eit område som grensar mot den tyrkiske okkupasjonssona. Denne grensa blir no oppgitt å vere mellom 10 og 15 km. http://syria.liveuamap.com/en/time/17.02.2017

  Muntlege kjelder, som er kjende i området, men som eg ikkje kan vurdere nærmare, fortel at Russland for få dagar sida tok eit initiativ for å unngå at det blir kampar mellom syriske regjeringsstyrkar og dei tyrkiske okkupasjonsstyrkane.

  I Bahrain heldt den tyrkiske presidenten for eit par dagar sia ein tale der han gjentok det tyrkiske ønskjet om å (gjen)erobre storbyen Manbij og vere med på frigjeringa av IS-hovudstaden Raqqa. Kurdisk-arabiske SDF (Syrian Democratic Forces) frigjorde Manbij frå IS 12. august 2016. Den tyrkiske invasjonen i Syria knapt to veker seinare var president Erdogan sitt svar.

  Både Assad og Erdogan ser på det nye folkestyret i det sjølvstyrte området lengst nord i Syria som eit trugsmål mot eigen maktposisjon. Dette område, som i starten i 2012 var avgrensa til tre område der det er kurdisk fleirtal, har seinare vorti kraftig utvida. Dette kan vere starten på ein åpen eller skjult allianse Damaskus-Ankara for å nedkjempe det nye styringssystemet i Føderasjonen Nord-Syria. Dette er det utvida området som i 2012 starta i dei tre kurdiske områda.

 5. Vil det si at Assad de facto har godtatt den tyrkiske okkupasjonen av deler av Syria?? Det innebærer i så fall ei drastisk omlegging av den politikken han tidligere har stått for!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.