Italia ber Russland om hjelp mot libyisk flyktningestrøm

3
Flyktningekrisa påfører Italia og Hellas uhåndterlige problemer som EU ikke evner å hjelpe sine medlemsland ved Middelhavet med. Her fra en flyktningleir på Victoria-plassen i Aten. (Foto: Halvor Fjermeros)
Halvor Fjermeros
Halvor Fjermeros

Av Halvor Fjermeros

Italias nye statsminister møter sin britiske kollega Theresa May i London i morgen og vil be om at Russland får tre inn i en viktigere rolle for å stabilisere Libya. EU hjemsøkes av to spøkelser: Mordet på Gaddafi som åpnet migrantslusene og Brussels manglende evne til å løse flyktningkrisa.Det er The Times i London som omtaler det italienske utspillet i dag, dagen før landets statsminister Paolo Gentilonis besøk til London.

Mister grepet i Middelhavet

Dette er nok et tegn på at EU er i ferd med å miste grepet om de sørlige medlemsland som blir overlatt til seg sjøl i flyktningkrisa. Det avdekker også Brussels svekkede kontroll over egne medlemslands utenrikspolitiske preferanser, noe som lenge har gjæret omkring den omstridte sanksjonspolitikken mot Russland.  The Times skriver:

Italy is turning to Russia to help combat the immigration crisis, despite warnings from European allies about Vladimir Putin’s motives. “Italy has always had close ties with Russia, and now that we want a peaceful, unified Libya, we will be happy if Russia wants it too,” Mario Giro, the Italian deputy foreign minister, said.

Flyktningekrisa påfører Italia og Hellas uhåndterlige problemer som EU ikke evner å hjelpe sine medlemsland ved Middelhavet med. Her fra en flyktningleir på Victoria-plassen i Aten. (Foto: Halvor Fjermeros)

Situasjonen for EUs to viktigste ankomstland for flyktninger, Hellas og Italia, er desperat. Rundt 9.000 migranter har allerede i vinter lagt ut på den hasardiøse ferden fra Libya der trafikken styres av menneskesmuglere som EU, tross visse forsøk, ikke har evnet å få kontroll over. Et rekordhøyt antall på 181.000 flyktninger og migranter kom med båt til Italias kyster i 2016. Mer enn 4.500 av de som la ut på ferden druknet i forsøket på å nå EU.

Nå er både Italia og Hellas blant de EU-landene som er hardest rammet av gjeldskrisa, Hellas med en fornyet trussel om å bli kastet ut av eurosamarbeidet etter hardt press ikke minst fra den tyske finansminister Wolfgang Schäüble i valgkampstemning. Det er det internasjonale pengefondet IMFs varsel om at de ikke lenger vil være med på å gi lån til Hellas som volder bekymring.

Gaddafis gjenferd og Russlands entre

Det er den kompliserte politiske situasjonen i Libya som ligger bak det italienske framstøtet for å be Russland om hjelp til å stabilisere det nordafrikanske nabolandet.  Mr Libyas statsminister Fayez al-Sarraj sitter i Tripoli, med uten særlig kontroll utenfor hovedstaden. Han sterkeste rival, general Khalifa Hiftar, har sin maktbase i støtte i Tobruk i det østre Libya. I følge The Times har generalen støtte fra nabolandet Egypt, fra De forente arabiske emirater – og nå også fra Russland. Avisa skriver også at det er tegn som tyder på at også Trump-administrasjonen er i ferd med å ville støtte general Hiftar. Dette spekulerte nettstedet Moon of Alabama over før presidentinnsettelsen i januar.

Den økte interessen for stormaktstøtte til general Hiftar er dels motivert av frykt for at statsminister Sarraj er avhengig av islamsk militsia i sin maktutøvelse. Moskva benekter for øvrig, iflg samme The Times, at de har tatt stilling i den interne maktkampen i landet:

The Russian foreign ministry has denied taking sides, claiming last week that the Kremlin was carrying out “consistent work with both centres of power in Libya”. Mr Sarraj is expected to visit Moscow this month.

Utviklinga i Middelhavsområdet de seinere år har på mange måter sitt opphav nettopp i Libya. Etter det brutale NATO-angrepet med påfølgende regimeskiftet i Libya i 2011 – der Stoltenbergs regjering var i fremste rekke med sitt norske F16-bombetokt – har alt gått galt i Libya. Landet ble knust, bokstavelig talt, og et av de umiddelbare resultatene av anarkiet som oppsto var at Gaddafis politikk med å kontrollere menneskesmuglere og de afrikanske migrantstrømmene, ble opphevet. En annen virkning var at Vestens maktspill i Libya-krigen for alvor bidro til å dele ut kortene på ny i den regionale maktkampen i Midt-Østen. Russland (og Kina) nedla ikke veto mot FN-resolusjonen om å innføre «flyforbudssone» i Libya. Men de avsto fra å stemme. 

De to stormaktene innså raskt at de var blitt lurt av Vestens renkespill for å styrte Gaddafi, noe som ga et kraftig påskudd for Russland til å tre inn i Syria-konflikten, særlig etter det mislykka amerikanske og britiske forsøket på militær intervensjon i Syria i august 2013. Nå kan Libya-krigen vise seg å være nok en murstein som rives ut fra den stadig skrøpeligere grunnmuren under EU-byggverket.

 

Først publisert på bloggen til Halvor Fjermeros

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

 1. Ryssland har fullt upp med annat. Det vore oklokt av ryssarna att själva blanda sig i det som sker i Nordafrika mer än i säkerhetsrådet när beslut som rör Libyen fattas. Men att Italien vänder sig till Ryssland är ett tecken i skyn hur illa det är beställt med den västliga alliansen. Italien har dessutom varit helt med på noterna när de tillsammans med USA och Nato gick till angrepp mot Gaddafis styre.

 2. INGEN bør blande seg opp i andre lands kriger -la de krige! Ellers får andre land skylden for å ha «drept» ørten tusener, -og må pent ta seg av disse i etterkant!
  Disse skaper krigene selv, og får pent stå i det!!

  Og «flyktningene» i Hellas og Italia har skapt seg selv, men full «tillatelse» og til og med HJELP av politiske idioter som redder opp disse uti havet!
  Disse skulle vært stilt til ansvar personlig -ikke kaste problemene i fanget på sine lands borgere og økonomi!

  Hvis de straks dette begynte, hadde tatt dem pent imot og returnert omg. og sendt dem tilbake til leirer i sine fredelige områder -som finnes i massevis så hadde de tusenvis av bakmenn som tjener seg styrtrike fått en svært BRÅ SLUTT!

  Alle har med seg mobiler (selv de «glemmer/mister» sine papirer -forunderlig nok) -og disse ville ringt hjem og sagt at det er ingen vits å legge ut på havet -for vi returneres!!

  Masse penger og ikke minst liv spart!

  VI kunne brukt våre penger på å sende telt, klær og mat og hjulpet flere millioner -fremfor å ta imot noen få tusen og etablere dem i vestlige land hvor svært få av disse egentlig klarer å omstille seg til, -og det har da også vist seg, -er bare å se til Sverige og flere andre land -Norge inkludert!

  De fleste er ikke interessert i å kaste sine «religiøse plagg» (som ikke ER religiøse, men IDEOLOGISKE) -og vil IKKE omstille seg til vestlige verdier eller kultur, men legger inn KRAV om at VI skal omstille oss til deres kultur!

  Dette koster samfunnet skjorta og vel så det -og til slutt vår egen undergang -men politikere kjører sin agenda videre på tvers av folket!

  Hvorfor griper ikke media fatt i at en politi i Sverge som ble møkk lei og gikk til media og fortalte -nå på 4-5 dager har REKORDMANGE (ca175.000) Støttespillere på Fb?

  Det forteller vel ganske mye om at NOK er NOK -men media skal hyse det NED for folket?! De tenker at om man tier stille, så «glemmes» det?
  Politisk «korrekte» (=ukorrekte) mener fremdeles at alt er ok, -og flyter videre på at det dessverre fremdeles er noen 100.000 hjernevaskede europeere som ikke har forstått en døyt, -og kjører videre som om intet skjer?

  Tror og håper at de patriotiske og nasjonalistiske partier i Frankrike og andre land kommer til å få en boost ved valgene i 2017 -og at det vil vekke opp politikerne i disse «demokratiske» land -som kjører SITT løp, -IKKE FOLKETS beste!
  Heia for Brexit og Trump -media kan prøve å trampe på Trump 24/7 -men hver gang han nevnes -så skjønner de fleste at han ønsker USA -land og folk -det aller beste <3 Just LOVE IT!!

  Slår et slag for ALLIANSEN NORGE som i første omgang vil UT av "Eøs" -NOXIT!! Så får man ta det videre derfra!
  Vi skulle aldri, og hadde aldri vært i Eøs (Eu) om det ikke var for landssvikeren Gro & co med Støre som ivrig medspiller.
  De som har PRØVD å opplyse om det skitne spillet med Gro & co er enten betalt for å holde kjeft, tvangsinnlagt på psykiatrisk eller funnet døde i mystiske "selvmord"!!
  HUSK DET!!!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.