Flamsk prest i Syria: – Mediadekningen om Syria er den største medialøgnen i vår tid

0

Den flamske fader Daniël Maes (78) bor i Syria i klosteret Mar Yakub fra 1600-tallet i byen Qara, 90 kilometer nord for hovedstaden Damaskus. Fader Daniel har vært vitne til «borgerkrigen», og ifølge han er vestlige mediers rapporter om krigen i Syria svært misvisende. Kort sagt: «Amerikanerne og deres allierte ønsker å fullstendig ruinere landet»


Intervjuet sto opprinnelig i Algemeen Dagblad, som er en av de største avisene i Nederland: Publisert på norsk av Derimot.no


Daniël Maes

Intervjuer: Du er svært kritisk til mediadekningen i Syria. Hva er det som bekymrer deg?

Fader Daniel: Ideen om en folkelig oppstand mot president Assad er absolutt feil. Jeg har bodd i Qara siden 2010, og jeg har sett med mine egne øyne hvordan agitatorer fra utsiden av Syria har organisert protester mot regjeringen, og har rekruttert unge mennesker. Dette ble filmet og sendt ut på luften av Al Jazeera for å gi inntrykk av at det foregikk et opprør. Det ble begått mord av utenlandske terrorister mot Sunnier og kristne samfunn i et forsøk på å så religiøs og etnisk splid blant det syriske folket. Mens det etter min erfaring er det syriske folket faktisk er svært forent.

Før krigen var dette et harmonisk land; en sekulær stat med forskjellige religiøse samfunn som levde fredelig side ved side. Det var så å si ingen fattigdom, det var gratis undervisning og helsestellet var godt. Det var riktignok ikke mulig å fritt uttrykke sine politiske synspunkter. Men folk flest brydde seg ikke om det.

Intervjuer: Moder Agnes-Mariam i ditt Mar Yakub («St. Jacob») klosteret er anklaget for å ha tatt side med regimet. Hun har venner på høyeste nivå.

Fader Daniel: Moder Agnes-Mariam hjelper befolkningen. Hun har nylig åpnet et suppekjøkken i Aleppo, der det blir delt ut 25 000 måltider fem ganger i uken. Se på det – det er mirakuløst at vi fortsatt er i live. Dette skylder vi hæren til til Assads regjering og til Vladimir Putin, fordi han bestemte seg for å gripe inn da opprørerne truet med å ta makten.

Klosteret Mar Yakub

Da tusener av terrorister slo seg ned i Qara, ble vi redde for livene våre. De kom fra Gulf-statene, Saudi-Arabia, Europa, Tyrkia og Libya, og det var mange tsjetsjenere der også. De dannet en utenlandsk okkupasjonsstyrke som var alliert med al Qaida og andre terrorister. De var væpnet til tennene av Vesten og deres allierte med den hensikten å gå til aksjon mot oss. De sa faktisk «Dette landet tilhører oss nå». Ofte var de ruset, de slåss mot hverandre, og om kveldene skjøt de helt tilfeldig rundt seg. Vi måtte gjemme oss i krypten i klosteret i lang tid. Da den syriske hæren jaget dem vekk, var alle lykkelige – de syriske innbyggerne fordi de hater fremmede opprørere, og vi fordi freden hadde kommet tilbake.

Intervjuer: Du sier at den syriske hæren beskytter sivile. Allikevel er det alle slags rapporter om krigsforbrytelser som er begått av Assads styrker, slik som bombardementet med tønnebomber.

Fader Daniel: Vet du ikke at mediadekningen om Syria er den største medialøgnen i vår tid? De har solgt det rene tøv om Assad. I virkeligheten var det opprørerne som plyndret og drepte. Tror du at det syriske folket er dumme? Tror du disse menneskene ble tvunget til å heie på Assad og Putin? Det er amerikanerne som har en hånd om alt dette – for rørledningene og naturressursene i denne regionen, og for å hindre Putin.

Saudi-Arabia og Qatar ønsker å etablere en sunni-stat i Syria, uten religiøs frihet. Derfor må Assad gå. Vet du – da den syriske hæren forberedte seg til kampene i Aleppo, kom muslimske soldater til meg for å bli velsignet. Mellom vanlige muslimer og kristne er det ikke noen problemer. Det er disse radikale islamistene og vestlig-støttede opprørere som ønsker å massakrere oss. De hører alle til al Qaida og IS. Det finnes ikke moderate soldater lenger.

Intervjuer: Du nevnte en gang Hillary Clinton som «en djevel i hellig vann», fordi hun som utenriksminister med vilje forverret konflikten.

Fader Daniel : Jeg er tilfreds med Trump. Han ser det som enhver normal person forstår: At De Forente Stater bør stanse å undergrave land som har naturressurser. USAs forsøk på å påtvinge oss en unipolar verden er det største problemet. Trump forstår at radikal islam er en mye større trussel enn Russland.

Hva bryr jeg meg om at han av og til tar av seg buksene? Hvis Trump praktiserer geopolitikk på den måten har har lovet å gjøre, da ser framtiden lys ut. Da vil det bli det samme som Putins tilnærming. Og vi får håpe da at det vil bli en løsning for Syria, og at freden vil komme tilbake.

Intervjuer: Du forstår vel at din analyse er kontroversiell og vil få mye kritikk?

Fader Daniel: Jeg snakker ut fra personlige observasjoner. Og ingen behøver å tro på meg, ikke sant? Men jeg vet én ting: Media kan enten ta del i massakrene mot det syriske folket, eller de kan hjelpe det syriske folket, med sin mediadekning. Dessverre er det altfor mange etterapere og kujoner blant journalistene.

 

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forrige artikkelItalia ber Russland om hjelp mot libyisk flyktningestrøm
Neste artikkelNasjonalgarden kan bli streikebrytere