Hva Hadia Tajik «spøkte» med, brukte Erna Solberg mot fagbevegelsen

0
Halvor Fjermeros

Av Halvor Fjermeros
Skremsler om EØS-opprørere innen LO som fremmedskeptiske populister, siver nå også ut fra statsministerens kontor. Dette er simpel propaganda som tar sikte på å ramme en motstandsfront Høye og Ap er skjønt enige om å bekjempe.

I en kronikk om G20-arbeidet i Aftenposten 31. januar 2017, uttrykte Erna Solberg bekymring for det hun kalte «antiglobaliseringskrefter i flere europeiske land». I et intervju samme sted kommenterer hun også norske forhold.

Angriper venstresida og fagbevegelsen

– Det er også sterke antiglobaliseringskrefter i Frp, frykter du disse?

– Jeg er engstelig for den debatten vi ser på høyresiden. Men jeg er like engstelig for det som skjer på venstresiden og i fagbevegelsen. Det er noen store utfordringer for Norge, men svaret er ikke mindre globalisering, sier Solberg.

– Et lite land som Norge med åpen økonomi og som er avhengig av store eksportinntekter, har lite å tjene på proteksjonisme. Det vil heller bety velferdsnedgang. Noen tror for eksempel også at hvis vi går ut av Schengen, blir det færre flyktninger til Norge. Poenget er at uten Dublin-avtalen ville vi historisk sett fått flere flyktninger til landet, legger hun til.

Her blandes likt og ulikt sammen for å male et bilde av fagbevegelsen motstand mot «globalisering» – les: EØS – som «proteksjonistisk», motstandere av flyktninger og en åpen økonomi, ergo for  «velferdsnedgang».

Den som kun tar spøg for spøg…

Gikk den turbulensen som oppsto i går etter Ap-nestleder Hadia Tajiks utsagn på Trondheimskonferansen om at hun «likte utlendinger», men også var for EØS, er det grunn til å tro at statsminister Solberg fikk vann på mølla i sitt angrep. I en Facebook-tråd som strakte seg godt over Dovrefjell måtte Tajik hive seg inn i debatten og avkrefte at hun hadde noen onde hensikter med sitt utsagn. Fortolkninga har jeg redegjort for i denne artikkelen.

Men med Piet Hein kan vi si at «den som kun tar spøg for spøg, og alvor kun alvorligt,  han og hun har faktisk fattet begge dele dårligt». Hun, altså Erna Solberg, har ikke snev av spøk i den breisida hun leverer med adresse til EØS-motstanderne i fagbevegelsen, anført av hundrevis av LO-tillitsvalgte. Hun burde spare de skarpeste torpedoene for helt andre politiske formål i disse tider. Eller som Andreas C. Halse skriver i sin faste spalte i Aftensposten 1. februar 2017: «Det finnes nok av bekymringer å ta tak i for alle som vil jobbe mot fremmedfrykt og rasisme. Venstresiden i norsk LO er ikke en del av det problemet.» 

Norsk – som øvrig europeisk – arbeidsliv er under dramatisk omdanning og angrep fra en kapitalistisk økonomi i permanent krise. Det er de tillitsvalgte kvinner og menn i fagbevegelsen som har skoen på og kjenner hvor gnagsårene kommer. Så hvis dette skal bli standarden på ordskiftet om arbeidsliv, bemanningsbransje og EØS fram til valget, er det grunn til å skalke lukene. Det burde både Hadia og Erna fundere litt over.


 

Først publisert på bloggen til Halvor Fjermeros

Forrige artikkelDagen før Daraa – Korleis krigen braut laus i Syria
Neste artikkelKina ser en økt fare for krig med USA