Statskupp i USA – tanker om det utenkelige

0
Drapet på Caesar i Senatet i 44 fvt. En berømt konspirasjon.

Den politiske situasjonen forut for presidentinnsettelsen likner på susjettet til en spenningsroman eller en spekulativ film. De hemmelige tjenestene gjør sitt ytterste for å desavuere sin kommende sjef allerede før han har tatt over embetet. I offentligheten diskuteres åpent hvordan et eventuelt statskupp skal kunne gjennomføres. Det er absurd, det er så vidtrekkende at det er vanskelig å ta inn over seg – og like fullt er det realiteter i dagens USA.

Drapet på Caesar i Senatet i 44 fvt. Det er neppe slik de tenker å kvitte seg med Trump.

CIA, FBI og main stream media samarbeider om «fake news»

Der ble det påstått at president Obama og den kommende president Trump var blitt forelagt en rapport som inneholdt påstander om at de hemmelige tjenestene i Russland sitter på kompromitterende materiale om Trump og at det hadde vært løpende kontakt mellom representanter for den russiske regjeringa og Trump-kampanjen under valgkampen.

Hvis dokumentet hadde vært sant, hadde det vært mer enn nok der til å stille Trump for riksrett og avsette ham. Men det viste seg veldig fort at dokumentet var «fake news». CNN turte heller ikke sitere det, men overlot det til nettstedet Buzzfeed.

Innholdet i kampanjen var jo ganske enkelt å påstå eller insinuere at en agent for Russland er i ferd med å overta Det hvite hus. Kampanjen tok altså sikte på å avsette Trump eller diskreditere ham til det punktet at han ikke vil kunne fungere som president – for så å bli avsatt.

Kort sagt et opplegg for statskupp. Dette kom fra CNN, som også er kalt Clinton News Network på grunn av sin tette forbindelse med Clinton-kampanjen.

Dette var samkjørt med toppene i CIA og FBI. CNN skriver:

Classified documents presented last week to President Obama and President-elect Trump included allegations that Russian operatives claim to have compromising personal and financial information about Mr. Trump, multiple US officials with direct knowledge of the briefings tell CNN.

The classified briefings last week were presented by four of the senior-most US intelligence chiefs — Director of National Intelligence James Clapper, FBI Director James Comey, CIA Director John Brennan, and NSA Director Admiral Mike Rogers.

Diskusjon om «legalt» statskupp

Det pågår også en diskusjon om hvordan man kan gjennomføre et statskupp «legalt». Nettavisa The Hill, som står nær Clinton lanserte dette allerede før valget. Man henviste til det 25. grunnlovstillegget som sier:

“Whenever the Vice President and a majority of either the principal officers of the executive departments or of such other body as Congress may by law provide, transmit to the President pro tempore of the Senate and the Speaker of the House of Representatives their written declaration that the President is unable to discharge the powers and duties of his office, the Vice President shall immediately assume the powers and duties of the office as Acting President.” (Article II Section IV)

Altså: kommende visepresident Mike Pence kan altså i prinsippet gå sammen med et tenkt flertall av Trumps regjeringsmedlemmer og erklære overfor Kongressen at presidenten ikke er skikket til å utføre sine plikter og visepresidenten vil i så fall, etter en prosess beskrevet i tillegget, kunne overta som president. Forfatteren Ben Brenkert skriver ikke bare for The Hill, men også for Politico og Huffington Post, to andre medier som er nært knyttet til Clinton-kampanjen.

Det kan virke ytterliggående eller ekstremt at det for fullt alvor og i full offentlighet diskuteres hvordan man kan gjennomføre statskupp i USA. Men så ekstrem er situasjonen.

Militære provokasjoner

Det finnes også en mulighet for å stille Trump overfor et militært fait accompli som vil gjøre det umulig for ham å forbedre USAs forhold til Russland, slik han har planlagt å gjøre. USA har samlet en stor militæravdeling og betydelige mengder militært materiell ved den russiske grensa i forbindelse med Operation Atlantic Resolve. Det er fullt mulig for mer eller mindre fascistiske grupper i Baltikum eller Ukraina å lage en provokasjon som øker den militære spenningen mellom USA og Russland.

Israels bombing av flyplassen i Damaskus kan også være et forsøk på å provosere fram en konflikt mellom USA og Russland som i realiteten vil sette en dagsorden for presidenten som han ikke vil ha.

Djupstaten er i sving

Donald Trump har provosert djupstaten i USA. Det militær-industrielle komplekset med alle dets forgreininger ser sine interesser truet. Donald Trump er en høyreorientert demagog som kan få seg til å si de mest hårreisende ting. Det er ikke det som har provosert djupstaten. Sånt takler de over tid. Det som maktapparatet fryjter er at Trump skal avblåse krigsforberedelsene mot Russland og innføre avspenning. Trump truer jo med, O skrekk og gru, å slutte fred med Russland!

Dette anser de som så utilgivelig at alle tiltak er legitime. Og Trump har også lagt seg ut direkte med etterretningstjenestene. Dette fikk demokratenes minoritetsleder i Senatet, Charles Schumer til å si at Trump er «virkelig dum», fordi:

“Let me tell you, you take on the intelligence community, they have six ways from Sunday at getting back at you…. He’s being really dumb to do this.”

Altså: en president utfordrer ikke de hemmelige tjenestene, fordi de har så utrolig mange måter å ta hevn på. Stort klarere kan det vel ikke sies.

Og sjøl om de ikke skulle velge noen av de mer ekstreme alternativene som er i omløp, er det så utrolig mange måter å blokkere og sabotere eventuelle fredsinitiativer på. Og så er det spørsmål om hva Trump som president skal gjøre med illojale hemmelige tjenester. Kan keiseren leve med å ha en pretorianergarde som han ikke kan stole på?

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKlargjøringer om krigen i Syria
Neste artikkelAbby Martin & Chris Hedges: War, Propaganda & the Enemy Within
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).