Pentagon og Trumps generaler

0
War on the Rocks er en del av Pentagons utredningsarbeid for den nye kursen til USAs krigføring

Senatet i USA har godkjent Donald Trumps nominerte til hans nye regjering, deriblant generalene James “Mad Dog” Mattis til forsvarsdepartementet og John Kelly til Department of Homeland Security.

I Senatet stemte 98 for Mattis og 1 imot. De liberale senatorene Bernie Sanders og Elisabeth Warren stemte begge for Mattis. Sanders stemte også for Kelly.

Mattis er en krigsforbryter, som var ansvarlig for angrepet på Fallujah i Irak i 2004, da byen ble redusert til en ruinhaug og tusenvis av sivile ble drept. Han ga også ordre til å bombe et bryllupsselskap nær den syriske grensa da 41 menn, kvinner og barn ble drept. Kelly har gjort seg bemerket ved å være motstander av å legge ned Guantanamo.

Jeg har tidligere pekt på at Pentagon via sin uoffisielle nettside War On the Rocks (WOTR) har gått i spissen for en revurdering av USAs militærstrategi. Den samme WOTR har nå gått ut med en appell til de militære om å slutte lojalt opp om Trump. I artikkelen The Role of the Pentagon in the Trump Administration går  David Barno og Nora Bensahel sterkt inn for at:

Pentagon civilian and military officials at all levels should set an example for the rest of government on proper and loyal public service. Members of the military and the civil service have a duty to do their level best to support their bosses, regardless of any personal policy disagreements.

Trump’s inauguration will almost certainly usher in a new era of U.S. foreign and domestic policies. Many of the administration’s key national security policy directions remain unknown and will be shaped by vigorous debates in the coming weeks, months, and even years. During this period, the Pentagon and its civilian and military leadership will provide a vital anchor point of continuity and experience in an administration that will often lack both, especially in the domain of foreign and defense policy. They must do their utmost to ensure that decisions to use force are made carefully, responsibly, ethically, and legally.

Via sin «sivile» nettside gir altså Pentagon klar melding til det militære apparatet i USA: Slutt lojalt opp om presidenten! (Og sørg for at beslutningene hans går vår vei.)

Forrige artikkelTyske Handelsblatt: – Det var ikke en tale, det var en krigserklæring
Neste artikkelEt systemorientert økonomifag
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).