LO-tillitsvalgt tror på «noxit»

0

Fellesforbund-veteran Boye Ullmann tror britenes brexit kan få sin norske variant.

– Det kommer til å bli kamp til siste stemme på LO-kongressen om utmelding av EØS. Det kan ende med «noxit», sier Ullmann. Det er avisa VG som skriver dette.

Ullmann sitter i Rødts faglige utvalg, er faglig leder i Nei til EU og er en rød klut for ledelsen både i LO og sitt eget forbund, Fellesforbundet, hvor han er organisasjonsarbeider i Rørleggernes Fagforening.

– LOs forutsetning og Aps ja til EØS i 1992 var nulltoleranse mot sosial dumping. Arbeidsrelaterte spørsmål var utenfor EØS-avtalen. Men alle ser i dag at norsk arbeidsliv er blitt dramatisk endret av to politiske hendelser, sier Ullmann:

– Frislipp av vikarbyråer kombinert med fri flyt av arbeidskraft fra Øst-Europa siden 2004. Da ser virkeligheten helt annerledes ut.

– Hvordan da?

– Norsk ungdom og arbeidere blir fullstendig fortrengt fra arbeidsplassene, spesielt innen maling, mur, betong. Det finnes knapt norsk malere og den norske jernbinderen dør ut. Dette går i et voldsomt tempo, sier han.

– På få år har organisasjonsgraden falt fra 30 til nå 14 prosent innen bygg og anlegg i Oslo. Det betyr at LO og de andre organisasjonene er i ferd med å miste sin innflytelse på den enkelte arbeidsplass. Når vi ser hvor mye ulovlig og ureglementert som skjer, så er det alvorlig. For å sitere Kripos: Dette fører til arbeidsmarkedskriminalitet.

Det er så sjelden at arbeiderklassens synspunkter kommer fram i offentligheten at VG spør:

– Du kan bli anklaget for ikke å like innvandring og østeuropeere?

Og Ullmann svarer:

– Jeg har vært solidarisk i hele mitt liv. Den frie flyt gjør at mange østeuropeiske land mister fagkompetanse og ungdommen blir taperne også der. Nå ser jeg hvordan det norske arbeidslivsmodellen forvitres – da må jeg si ifra.

Og som VG sier innledningsvis:

Få andre i fagbevegelsen er mer ute på arbeidsplasser og følger snekkere, rørleggere og murere tettere enn Ullmann.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.