Milliardærklubben i Davos frykter folket

0

I dagene 17. til 20. januar 2017 har lederne for verdens 1000 rikeste selskaper, noen av verdens mest søkkrike personer og deres lojale politikere og mediefolk satt hverandre stevne i Davos. Mens møtet i 2016 bar preg av at 0,01%-erne følte at de hadde full kontroll og bare kunne pøse på med sine planer om å sikre seg full kontroll bærer 2017-møtet preg av at de frykter det folket de undertrykker og utbytter.

«Davos Elite Seeks Fixes to Defend the System From Populists» skriver Bloomberg. Men det går fram av teksten at det de frykter er hva folket kan komme til å foreta seg. Det at folket i Storbritannia valgte brexit kom tydeligvis som et sjokk for globalistene. Og valget i USA gikk heller ikke som planlagt. Grunnlovsendringene som JP Morgan hadde anbefalt for Italia ble feid til side av folkeavstemninga 4. desember 2016. Og nå frykter finanseliten utfallet av valgene i Frankrike, Nederland og Tyskland.

Bloomberg skriver:

Hedge Fund billionaire Ray Dalio warned on a panel chaired by Bloomberg Television’s Francine Lacqua that “we may be at a point where globalization is ending, and provincialization and nationalization is taking hold.” …

“I want to be loud and clear: populism scares me,” Dalio said. “The No. 1 issue economically as a market participant is how populism manifests itself over the next year or two.”

Milliardærene skjønner at raseriet mot globalismen skyldes at de har tynt folket til bristepunktet, så i Davos diskuterte de om de kunne finne på noe som kunne berolige mange nok.

IMF-sjef Christine Lagarde, som nylig ble dømt for å ha sløst vekk over tre milliarder kroner av franske skattebetaleres penger, bymret seg over uroen i folket:

Lagarde said policy makers “really have to think it through and see what can be done” given the feedback from voters who say «No.” Among measures that could be implemented are fiscal and structural reforms, she added.

“But it needs to be granular, it needs to be regional, it needs to be focused on what will people get out of it and it probably means more redistribution than we have in place at the moment,” Lagarde told the panel entitled “Squeezed and angry: how to fix the middle-class crisis.” Excessive inequalities were a brake on sustainable growth, she said.

To vinner av Den svenske riksbankens minnepris i økonomi (den såkalte nobelprisen i økonomi), Josepg Stiglitz og Angus Deaton ga EU mye av skylden for misnøyen.

Stiglitz said that if the euro can’t be made to work, it should be dropped. Deaton, who has written on inequality in the global economy, said in an interview that the cleft between voters and their elected officials has never been wider. In part, he blamed the European Union.

“Breaking up the European Union would certainly help, even though it would do a lot of other bad stuff,” he said. “There’s a sense of overreach. There’s the sense that people have very little control of what the EU does.”

Italias finansminister Pier Carlo Padoan fortalte rikingene at han og hans kolleger ikke noen form for visjon om hva de skal foreta seg:

we don’t have a vision in Europe, not a vision which is comparable in terms of powerful message, Sorry to be pessimistic, but that is the case.

Betraktet fra grasrota i Italia er det en nokså nøyaktig beskrivelse. De har ikke peiling. De bare klynger seg til makt og privilegier og håper at det skal gå over. Og imens råtner Italia og andre EU-land på rot.

 

Les Monopolkapialens verdenskongress

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelLO-tillitsvalgt tror på «noxit»
Neste artikkelUSA hjälper ISIS inta stora staden Deir Ezzor i Syrien
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).