Kampanjen for #calexit

0

Det pågår en kampanje i USA-delstaten California for å løsrive staten fra føderasjonen. Denne ideen har eksistert lenge, men den har fått økt oppslutning etter presidentvalget. Hillary Clinton fikk 61,5% av stemmene i California, mens Donald Trump fikk 33,2%.

Historisk har det vært oppe mer enn 200 forslag om å løsrve California fra USA. USAs høyesterett har slått fast at staten ikke uten videre kan løsrive seg, men at det krever godkjenning av 2/3 av kongressen.

Like fullt holder kampanjen på og prøver å samle de nesten 600.000 underskriftene som trengs for å oppnå retten til en prøveavstemning. Kampanjen YesCalifornia ønsker at det skal holdes folkeavstemning i 2019 over et forslag om løsrivelse.

Kampanjens nettside argumenterer med at California er verdens sjette største økonomi og er mektigere enn Frankrike. Staten har en befolkning som er større enn Polens og har betydelig industri og landbruk.

Gallupundersøkelser levner ikke kampanjen store sjanser, men om den mot formodning skulle lykkes, behøver man jo ikke skifte flagg. Det hvite flagget med rød stjerne og bilde av ev brunbjørn har teksten  California Republic.

Det pågår en tilsvarende kampanje i Texas, #Texit, og der har enkelte meningsmålinger vist opp til 40% oppslutning for løsrivelse. Heller ikke det regnes som videre sannsynlig.

Forrige artikkelEU vil innføre restriksjoner mot kontanter
Neste artikkelStrategisk samarbeid i målstyringshelvete
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).