Kampanjen for #calexit

10

Det pågår en kampanje i USA-delstaten California for å løsrive staten fra føderasjonen. Denne ideen har eksistert lenge, men den har fått økt oppslutning etter presidentvalget. Hillary Clinton fikk 61,5% av stemmene i California, mens Donald Trump fikk 33,2%.

Historisk har det vært oppe mer enn 200 forslag om å løsrve California fra USA. USAs høyesterett har slått fast at staten ikke uten videre kan løsrive seg, men at det krever godkjenning av 2/3 av kongressen.

Like fullt holder kampanjen på og prøver å samle de nesten 600.000 underskriftene som trengs for å oppnå retten til en prøveavstemning. Kampanjen YesCalifornia ønsker at det skal holdes folkeavstemning i 2019 over et forslag om løsrivelse.

Kampanjens nettside argumenterer med at California er verdens sjette største økonomi og er mektigere enn Frankrike. Staten har en befolkning som er større enn Polens og har betydelig industri og landbruk.

Gallupundersøkelser levner ikke kampanjen store sjanser, men om den mot formodning skulle lykkes, behøver man jo ikke skifte flagg. Det hvite flagget med rød stjerne og bilde av ev brunbjørn har teksten  California Republic.

Det pågår en tilsvarende kampanje i Texas, #Texit, og der har enkelte meningsmålinger vist opp til 40% oppslutning for løsrivelse. Heller ikke det regnes som videre sannsynlig.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. Det er altså ikke bare eurosonen som risikerer å gå i oppløsning nå for tiden, det samme kan også skje med dollarsonen. Underliggende årsak kan være at slike store sammenslutninger slik som USA og dollarsonen bare fungerer så lenge det er økonomisk vekst og ikke langvarig økonomisk stagnasjon. Hadde det fremdeles vært sterke fagforeninger i USA kunne man kanskje ha klart å få til bedre økonomisk utjevning mellom delstatene, men nå kan det isteden bli race-to-the-bottom for alle pænga. California er kanskje som en parallell til Tyskland hvis man sammenligner USA og EU. Neste kan bli at Tyskland melder seg ut av euro og EU?

 2. De har ressurser og tilgang til sjøtransport, men det kan bli verre med vann, noe jo landbruket i staten er ekstremt avhengige av og som for en stor del kommer fra stater nordøst for dem (husker ikke akkurat hvilke(n) stat(er)).

 3. Lite nytt her, for 20 år siden starta jeg ei diskusjonsgruppe (mailgruppe) for samlere, S&W revolver og slikt.
  Da støtte jeg på konservative amerikanere, som blant annet jobba for å kaste ut California av føderasjonen…..
  Det var en lang rekke gode argumenter…….

  Californias økonomi kommer ikke til å være mye verdt etter den første konfrontasjonen med resten av USA….
  Og husk USAF, US Navy, US Army kommer til å blir trukket ut, National Guard kommer til å bli avvæpnet og god tid før sesjesjonen, samt at minst halvparten av politifolkene kommer til å si opp og flytte til Arizona, hvor det nå er 5000 ledig jobber i Border patrol….

  Derimot vil en løsrivelse av California føre til at alle argumenter for at Texas skal løsrive seg er døde og maktesløse:
  Det er California som er problemet, ikke USA…..

 4. «Og husk USAF, US Navy, US Army kommer til å blir trukket ut, National Guard kommer til å bli avvæpnet og god tid før sesjesjonen, samt at minst halvparten av politifolkene kommer til å si opp og flytte til Arizona, hvor det nå er 5000 ledig jobber i Border patrol….»

  Dette betyr i klartspråk at California vil ligge vidåpent for de mexikanske kartellene, som allerede har stor makt i staten, både økonomisk og politisk.
  California the first failed state……… men de fortjener jo såpass i Hollywood, slik de oppfører seg i disse dager.

 5. California er økonomisk et svart hull, for eksempel er pensjonsgjelden i California på 1 (amerikansk) trillion, eller $ 93 000 per husstand. Dette er det nest høyeste i USA (etter Alaska som har en gjeld på $ 110 000 per husstand).

  http://www.kersteninstitute.org/blog/stanford-universitys-pension-tracker-pegs-total-california-pension-debt-at-1-trillion-or-93000-per-california-household-in-2015-up-19-from-2014

  En av grunnene til de økonomiske problemene er at California dekker helseutgifter for illegale innvandrere, som har samme tilgang til helsevesenet som personer som oppholder seg lovlig i California.

  California har nå den høyeste beskatningen på innbyggerne av alle statene i USA. Mange velstående personer forlater nå California, blant annet på grunn av de høye skattene, noe som selvfølgelig gjør problemene verre. Politikerne i California forsøker å skattlegge folk som flytter fra California til andre stater, men den amerikanske grunnloven legger begrensninger på hvor langt California kan skattlegge utflyttere til andre stater.

  Enkelte observatører spår at California bare kan klare seg i 4-5 år dersom de går ut av unionen.

 6. Jeg spår en ny borgerkrig i USA innen ti år. Når dollaren kollapser og ingen lenger kjøper nye statsobligasjoner, må statsgjelden betales tilbake til pålydende. Da blir det hyperskatt og hyperinflasjon, mest sannsynlig begge dele, og delstater som California, Texas, Hawaii og Alaska vil bli fattigere enn dagens Haïti om de blir værende i USA. Som selvstendige stater med egne sentralbanker og myntenheter vil de bli langt rikere enn idag, vel og merke om de kan få verdenssamfunnet med på at de ikke er delansvarlige for USAs statsgjeld. Det kan de bare hevde om de gjør militært opprør, med begrunnelse i at statsgjelden har finansiert terrorkrigene, som de ikke vedkjenner seg. Kun en slik argumentasjon vil være folkerettslig spiselig, og det er nettopp denne argumentasjonen Calexit har begitt seg ut på. Dette kan kun ende med borgerkrig. Det er bare ønsketenkning å tro at prosessen mot Calexit vil forbli ikke-voldelig. Hvem som vil vinne, tør jeg ikke spå om, men det vil ikke overraske meg om Den annen nordamerikanske borgerkrig vil bli blodigere enn den første. Under den første ble tre millioner amerikanere drept. Våpenarsenalene som er tilgjengelige nå (på begge sider) er langt kraftigere. Hæravdelinger kommer til å stå mot hæravdelinger.

  Dette er ikke tiden å forbli i USA på. Amerikanere strømmer nå til Europa og Asia, de som kan. Mange er her i Kina og forsøker efter fattig evne å venne seg til sprog, spisepinner og ymist anna.

  Titanic har lagt fra kai og i Atlanterhavet venter isfjellet.

  Men det er ikke sikkert at en ny amerikansk borgerkrig vil bli den neste store krigen. President Trump har uhyggelig kort tid på seg til å lære seg geostrategi:

  1, Iran er alliert med Russland og Kina.
  2, IS er konstruert av Israel
  3, Kina vil faktisk gå til fullskala krig mot USA om USA krenker kinesisk territorialfarvann.

  Med andre ord, et angrep på Iran vil bety en ny verdenskrig.

  Hvis Trump virkelig knuser IS, knuser han også planene om Eretz Israel, fordi det ikke vil bli USA som fyller tomrommet, men Russland. Og om han samtidig vil kutte i pengestøtten til Israel, og det vil han bli tvunget til, da vil Israel på kort tid gå under / bli overrent, og når det skjer, da blir den en ny verdenskrig.

  Og en fullskala krig mellom Kina og USA kan neppe begrenses til Sydkinahavet.

  Mellom nuet og en fremtidig ny amerikansk borgerkrig har verden m.a.o. ytterligere tre meget sannsynlige scenarier for å bli kastet inn i en ny verdenskrig. En eventuell ny amerikansk borgerkrig blir bare det fjerde svært sannsynlige storkrigsscenarioet i det neste tiåret. Faren for at minst ett av disse fire storkrigsscenarioene slår til er overhengende. Det vil altså efter all sannsynlighet komme en ny verdensomspennende krig innen ti år er gått og det vil sannsynligvis bli brukt atomvåpen. Dette er tiden for å finne seg en jordlapp langt fra bombemålene, med tilgang på rent vann og grønnsaker. Så kan vi bare si tvi tvi og se om noen overlever atomvinteren som vil følge.

 7. Takk Ingar Holst for dine analyser som er i tråd med mine. For fire år siden fant jeg jordlappen og skogteigen- og fra og ikke vite noe om verken jordbruk eller skogbruk er jeg nå selvforsynt. Har man vokst opp på verdens mest bombede flekk – Kirkenes med 328 flyangrep på fire år – så har man da lært litt av foreldregenerasjonen

 8. Det rimelige ville vel være at Mexico nå, stilt overfor Trumps kanonbåtdiplomati, krevde å få tilbakelevert California, New Mexico og Texas, som blei frarøva landet for bare litt over hundre år sida!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.