Hvordan USA har lagt til rette for IS i Deir Ezzor

0

Byen Deir Ezzor i det østlige Syria er i umiddelbar fare for å havne i hendene på de ekstreme jihadistene i Daesh eller IS. Mer enn 100.000 innbyggere frykter for at de brutale IS-krigerne skal erobre byen deres og innføre et terrorregime.

Denne situasjonen er oppstått ikke minst takket være det USA har gjort og ikke gjort. Deir Ezzor har vært beleiret av IS siden september 2015. Men byen var godt forsvart av den syriske armeen. Forsyninger kom inn via byens flyplass gjennom slipp fra det syriske og russiske flyvåpenet. Avisa The Independent meldte våren 2016 at IS brukte sennepsgass mot de syriske styrkene i Deir Ezzor.

13. januar 2017 innledet IS et angrep på byen fra alle kanter. Dårlig vær gjør det vanskelig for det syriske flyvåpenet å gripe inn. Flyplassen kan falle når som helst. USA har i høyeste grad bidratt til at denne situasjonen har oppstått.

I september 2016 satte USA inn et voldsomt angrep på den syriske hærens stillinger i Deir Ezzor. Dette gjorde det mulig for IS å forbedre sine posisjoner og kutte forsyningene til den syriske hærens stillinger. USA hevdet at dette angrepet var en feiltakelse, men fakta viser at det var et planlagt og bevisst angrep på den syriske hæren. Over 100 syriske soldater ble drept.

I januar 2017 har USA angrepet den kraftstasjonen som forsyner byen med elektrisitet.

De USA-støttede kurdiske styrkene i Mosul åpnet bevisst en korridor for å la IS-styrkene unnslippe til Deir Ezzor.

Faller Deir Ezzor, vil IS ha kommet langt i retning av å etablere sitt kalifat i grenseområdene mellom Syria og Irak, slik CIA allerede i 2012 forutså at de ville gjøre. CIA så den gangen dette som fordelaktig.

Den siste utviklinga i området viser at USAs «krig mot IS» en en bløff og at man i virkeligheten aktivt har lagt til rette for at jihadistene skal få konsolidere seg foran den neste fasen i krigen mot Syria.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.