Hvordan USA har lagt til rette for IS i Deir Ezzor

0

Byen Deir Ezzor i det østlige Syria er i umiddelbar fare for å havne i hendene på de ekstreme jihadistene i Daesh eller IS. Mer enn 100.000 innbyggere frykter for at de brutale IS-krigerne skal erobre byen deres og innføre et terrorregime.

Denne situasjonen er oppstått ikke minst takket være det USA har gjort og ikke gjort. Deir Ezzor har vært beleiret av IS siden september 2015. Men byen var godt forsvart av den syriske armeen. Forsyninger kom inn via byens flyplass gjennom slipp fra det syriske og russiske flyvåpenet. Avisa The Independent meldte våren 2016 at IS brukte sennepsgass mot de syriske styrkene i Deir Ezzor.

13. januar 2017 innledet IS et angrep på byen fra alle kanter. Dårlig vær gjør det vanskelig for det syriske flyvåpenet å gripe inn. Flyplassen kan falle når som helst. USA har i høyeste grad bidratt til at denne situasjonen har oppstått.

I september 2016 satte USA inn et voldsomt angrep på den syriske hærens stillinger i Deir Ezzor. Dette gjorde det mulig for IS å forbedre sine posisjoner og kutte forsyningene til den syriske hærens stillinger. USA hevdet at dette angrepet var en feiltakelse, men fakta viser at det var et planlagt og bevisst angrep på den syriske hæren. Over 100 syriske soldater ble drept.

I januar 2017 har USA angrepet den kraftstasjonen som forsyner byen med elektrisitet.

De USA-støttede kurdiske styrkene i Mosul åpnet bevisst en korridor for å la IS-styrkene unnslippe til Deir Ezzor.

Faller Deir Ezzor, vil IS ha kommet langt i retning av å etablere sitt kalifat i grenseområdene mellom Syria og Irak, slik CIA allerede i 2012 forutså at de ville gjøre. CIA så den gangen dette som fordelaktig.

Den siste utviklinga i området viser at USAs «krig mot IS» en en bløff og at man i virkeligheten aktivt har lagt til rette for at jihadistene skal få konsolidere seg foran den neste fasen i krigen mot Syria.

Forrige artikkelEnnå lukkes øynene i Norge
Neste artikkelHenry Kissinger om USA, Russland og Kina
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).