Henry Kissinger om USA, Russland og Kina

12
Kissinger og Brzezinski har ikke alltid vært på bølgelengde. I 2012 sa Kissinger: ”Brzezinski is a total whore. He’s been on every side of every argument." Brzezinski svarte: “Henry is a friend of mine — he must have meant ‘bore.’”

Den gamle ringreven og krigsforbryteren Henry Kissinger gir deg ikke. Etter å ha vært støttespiller for Hillary Clinton har han nå begynt å gi råd til Donald Trump.

Siden Kissinger er en av de mektigste personene i USA gjennom sine mange posisjoner i tenketanker og strategiske utvalg, er det grunn til å merke seg hva han sier om USAs framtidige utenrikspolitikk. USA er åpenbart ikke lenger en enerådende supermakt. Landet er utfordret av Kina og Russland og står overfor en multipolar verden. Hvordan vil USA håndtere dette?

Da G20-landa møttes i Hangzhou i Kina i 2016 var USA redusert til en statist, mens Kina, Russland og India dominerte møtet. Barack Obama lanserte tidligere sin «pivot to Asia» for å demme opp mot Kina, og da først og fremst militært. Donald Trump har markert seg negativt mot Kina, både ved å snakke med Taiwans president på telefon og ved å signalisere handelskrig mot Kina.

Vil USA fortsette konfrontasjonspolitikken til Barack Obama, også med fare for å utløse en ny storkrig? Vil USA prøve å splitte Russland og Kina?

Kissinger var den som på vegne av Richard Nixon åpnet veien for avspenning mellom USA og Kina og han førte en politikk for å sette Kina og Sovjetunionen opp mot hverandre. Hva sier han i dag?

Noen nøkler finner vi i en samtale Henry Kissinger hadde med Cheng Li, direktør for Brookings Institutions John L. Thornton China Center. Da Kissinger ble spurt om Trumps samtale med Taiwans president vil bety et brudd med ett-Kina politikken, svarte han:

“Every president of both parties since 1971 has accepted this framework, and once that framework is studied, I do not expect it to be overturned…To make Taiwan the key issue at the beginning of this dialogue, is in my view unwise and not the most efficient way of proceeding.”

Cheng Li fikk støtte fra Kissinger da han uttalte:

“If the Trump administration, in the first year or so, can really engage with China strategically in a constructive and comprehensive way, President Trump and President Xi will find that the incentives for cooperation are much greater than for confrontation.”

Li sa også at den nye USA-regjeringa nå har en mulighet til å fremme det Kissinger foreslo for noen år siden og så historikeren Niall Ferguson har kalt the new American-Chinese-Russian tripartite arrangement.

Kissinger er såvisst ingen fredsdue, så når han foreslår appeasement overfor Kina og Russland så er det fordi han mener at dette er den beste måten å sikre USAs imperialisme på.

Nå er det imidlertid sånn at motsetningene mellom USA og rivalene handler om råvarer, energi, markeder, militær og politisk kontroll og at alle tidligere forsøk på å skape en «ultraimperialisme» for å bygge bruer over slike kløfter har slått feil. Det er vanskelig også å forestille seg hvordan USA skulle kunne nedskalere sin globale militærmaskin uten at det vil slå voldsomt tilbake på den amerikanske kapitalismen.

KampanjeStøtt oss

12 KOMMENTARER

 1. Her ligg det løynd ein historisk ironi med tanke på AKPs posisjon i synet på Maos Kina andsynes Sovjetunionen. Partiet kom uforvarande til å stå på same line som USA, etter det eg har lese meg til. Det førte sjølvsagt til eit hardt brot med gamle NKP, som var beinharde Sovjet-tilhengjarar….

 2. Kissinger svever over vannene/ verdenshavene, og det har han gjort i femti år. En av det 20. århundrets viktigste politiske skikkelser, i all sin kyniske gru.

  Trump er fullstendig uten politisk erfaring på dette nivået, ja nærmest uten noen politisk erfaring overhodet. Valgresultatet slo antakelig, tross Trumps egen tilsynelatende vulgært selvsikre opptreden under valgkampen, ned som en middels bombe også i hans hode. Uansett er han dønn avhengig av å høre på andre, for ham vil det å navigere som president vil antakelig i enda større grad enn for tidligere presidenter mest innebære å bestemme hvem man hører mest på.

  Hvilke miljøer han har sterkest bånd til, og hvem Team Trump ser ut til å være/ bli, har vært påpekt en del allerede, og det ser nå svært lite lovende ut hvis man håpet på en strukturell endring i Washington. Palass-intriger og mild forskyving av tyngdepunktet er ingen revolusjon. Spenningen ligger mer på det geopolitiske planet.

  Men når Heinz Alfred «Power is the ultimate aphrodisiac» Kissinger i tillegg dukker opp som troll i eske rett ved siden av Trump som rådgiver, da må jeg gni meg i øynene. HAN IGJEN? Da er tanken nærliggende at det er nok jaggu gamle onkel Henry som egentlig er ny president. Det var som …

  • Det har nok med de gode forbindelsene han har hatt med Russland å gjøre, og siden eliten ikke tenker i bokser, men internasjonalt som Rockefeller,og de handler helt uavhengig av det nedre nivået med USA- Russland .Disse folkene hadde forbindelser under den kalde krigen.Se også David Rockefeller «memoirs» side 502. Many of my friends and close associates made themselves available for lenghty interviews……..Henry Kissinger.
   «Vi gjør som vi vil der over skyene, dere maur der nede.»
   http://www.reformed-theology.org/html/books/best_enemy/chapter_09.htm#working both sides

  • Ja den mannen er en ‘surviver’ som har en fantastisk evne til å skjule for USA og verden hva det egentlig er han holder på med og ellers står for. Hvis han har vært premissleverandør for Clinton/Obama når det gjelder Libyakrigen så er det fare på ferde hvis han nå får innflytelse hos Trump. Han er en ‘Rasputin’ i kulissene som kan gjøre mye skade. Mange har akkurat i dag et håp om at den nye mannen i Washington vil få penset det tunge lokomotivet inn på et spor som løfter middelklassen, trekkdyrene, opp et hakk, samt får erstattet ‘Obamacare’ med et trygdesystem som kan avhjelpe situasjonen til de 40 millioner fattige som er helt utenfor systemet. I utenrikspolitikken har onkel Henry vært den grå eminense helt siden Nixon. Han vokter seg vel for å uttale seg i klartekst, så også i ovennevnte sitat. Men hvis han får påvirke negativt Trumps oppgitte ønske om et godt og gjensidig forhold til Russland så har han enda en gang klart å gjøre skade.

 3. Organisk med Kissinger. Mange her på kommentarfeltet – bortsett fra KZ – sliter med å forstå at Team Trump er et lag av zionistiske bankers og neo-con apparatsjiks. Det er et krigskabinett av første rang.
  Kissinger er selve godfather for den zionistiske neo-con bevegelsen i USA. Folk fra Knesset og fra Settlerbevegelsen på Vestbredden er invitert som æresgjester til Trumps innvielsesdag den 20 januar.
  Som Times of Israel redegjorde for 11 januar og som ikke ser ut til å interessere noen i norske media:
  både familien Kushner (Jared styrt Foundation) og Trump Foundation har donert store summer til den mest ekstreme av alle religiøse zionistiske organisasjoner: CHABAD.
  Om man sjalter ut slike fakta,vil jo alt med Trump-teams finter og driblerier ble komplett uforståelig.
  Da kan jo US Marines okkupasjon av Stjørdal også i noens øyne fortone seg som fredssikring. Protestaktivismen er jo minimal.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.