EU har tapt 400.000 arbeidsplasser på sanksjonene mot Russland

7

De sanksjonene mot Russland som USA i 2014 tvang EU til å innføre har kostet medlemslanda nær 400.000 arbeidsplasser. Tallet er beregnet av Österreichisches Institut für Wirtschaftsforschung. (pdf)

De 27 medlemslanda i EU taper om lag 20 milliarder euro i året på grunn av sanksjonene. For Tysklands del er tapet på 6 milliarder euro og 97.000 arbeidsplasser ifølge beregningene til det østerrikske instituttet.

For USAs del har eksporten til Russland falt fra 11,1 milliarder dollar i 2013 til 5,4 milliarder dollar i 2016. USA har altså tapt vesentlig mindre enn EU og for USA var handelen med Russland i utgangspunktet mye mindre viktig enn den er for mange EU-land. Tallenes tale er klar: det er EU og europeiske arbeidere som bærer hovedbyrden av de sanksjonene USA har bestemt mot Russland.

EU har nylig vedtatt å forlenge sanksjonene. Russland har også tapt på sanksjonene, men Russland har dels funnet seg nye markeder og dels inngått satrategiske samarbeidsavtaler, ikke minst med Kina, som ikke bare kompenserer for tapet, men som gjør Russland langt mindre sårbar for denne typen økonomisk krigføring.  Så fra Russlands side har det ingen hast med å avslutte sanksjonene.

Det var i 2014 den amerikanske visepresidenten Jo Biden talte til studentene ved Harvard, og ifølge Det hvite hus sa han blant annet følgende:

Hele tida har vi gitt Putin et enkelt valg: Respekter Ukrainas suverenitet eller ta imot de stigende konsekvensene av å ikke gjøre det. Dette har gjort at vi kunne samle verdens viktigste utviklede land til å påføre Russland kostnader.

Det er sant at de ikke ønsket å gjøre det. Men igjen var det USAs ledelse, og det at USAs president insisterte, og noen ganger måtte vi nærmest gjøre dem forlegne for å få dem til å stå opp og ta økonomiske tap for å påføre kostnader. Og resultatet er at det har vært en massiv kapitalflukt fra Russland og bokstavelig talt en frysing av utenlandske investeringer der – rubelen er på sitt svakeste mot dollar og russisk økonomi vakler på kanten av resesjon.

Her sa altså Biden i klartekst at EU-lederne ikke ønsket sanksjoner, men at de ble presset og tvunget til det av Barack Obama.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

  1. Johan Galtung har vel sagt at Norges utenrikspolitikk er en blåkopi av den amerikanske. Det stemmer nok en gang,

  2. At EU/Norge ville tape mer på sanksjonene overfor Russland, enn det russerne selv ville gjøre, burde være åpenbart før sanksjonregimet ble innført. Jeg vil faktisk gå så langt å mene at russerne kommer styrket ut, iallefall på sikt. Særlig motsanksjonene som Russland innførte har hatt en positiv virkning. Mye av importvarene russerne hadde gjort seg avhengig av, produseres nå i Russland, noe som gjør samfunnet mer robust og selvberget. Ikke rart russerne ikke har hast med å oppheve dagens sanksjoner. EU/vesten derimot synes å ha pådratt seg et «banesår». Ikke rart vi ser fremveksten av alternative politiske system i konkurranse med de vestlige «demokratiene».

  3. «De sanksjonene mot Russland som USA i 2014 tvang EU til å innføre….»

    Tvang og tvang fru Blom. De fleste EU-landene var vel ganske lettbedte. Tyskland har jo til og med sagt at de ønsker å fortsette sanksjonene selv om USA med Trump skulle avvikle! (Tyskernes stadige hang til å skade seg selv og resten av Europa synes å være ustanselig) Også er det vel slik at ikke-EU-medlem Norge, som frivillige er med på sanksjoner er det landet som taper mest på galskapen, grunnet vår lakseeksport.

  4. Så lenge det er EU som taper på sanksjonene mot Russland og ikke USA, så kommer USA til å presse på at sanksjonene fortsetter.
    EU er mest opptatt av å forsvare amerikanske interesser i stedet for å ivareta sine egne.

    USA finner nok alltids ett eller andre de skal klandre Putin for, så de kommer til å presse EU på et eller annet vis. Amerikansk diplomati er stort sett redusert til å trusler og maktbruk.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.