EU har tapt 400.000 arbeidsplasser på sanksjonene mot Russland

0

De sanksjonene mot Russland som USA i 2014 tvang EU til å innføre har kostet medlemslanda nær 400.000 arbeidsplasser. Tallet er beregnet av Österreichisches Institut für Wirtschaftsforschung. (pdf)

De 27 medlemslanda i EU taper om lag 20 milliarder euro i året på grunn av sanksjonene. For Tysklands del er tapet på 6 milliarder euro og 97.000 arbeidsplasser ifølge beregningene til det østerrikske instituttet.

For USAs del har eksporten til Russland falt fra 11,1 milliarder dollar i 2013 til 5,4 milliarder dollar i 2016. USA har altså tapt vesentlig mindre enn EU og for USA var handelen med Russland i utgangspunktet mye mindre viktig enn den er for mange EU-land. Tallenes tale er klar: det er EU og europeiske arbeidere som bærer hovedbyrden av de sanksjonene USA har bestemt mot Russland.

EU har nylig vedtatt å forlenge sanksjonene. Russland har også tapt på sanksjonene, men Russland har dels funnet seg nye markeder og dels inngått satrategiske samarbeidsavtaler, ikke minst med Kina, som ikke bare kompenserer for tapet, men som gjør Russland langt mindre sårbar for denne typen økonomisk krigføring.  Så fra Russlands side har det ingen hast med å avslutte sanksjonene.

Det var i 2014 den amerikanske visepresidenten Jo Biden talte til studentene ved Harvard, og ifølge Det hvite hus sa han blant annet følgende:

Hele tida har vi gitt Putin et enkelt valg: Respekter Ukrainas suverenitet eller ta imot de stigende konsekvensene av å ikke gjøre det. Dette har gjort at vi kunne samle verdens viktigste utviklede land til å påføre Russland kostnader.

Det er sant at de ikke ønsket å gjøre det. Men igjen var det USAs ledelse, og det at USAs president insisterte, og noen ganger måtte vi nærmest gjøre dem forlegne for å få dem til å stå opp og ta økonomiske tap for å påføre kostnader. Og resultatet er at det har vært en massiv kapitalflukt fra Russland og bokstavelig talt en frysing av utenlandske investeringer der – rubelen er på sitt svakeste mot dollar og russisk økonomi vakler på kanten av resesjon.

Her sa altså Biden i klartekst at EU-lederne ikke ønsket sanksjoner, men at de ble presset og tvunget til det av Barack Obama.

Forrige artikkelArven etter Obama: krig, undertrykking og ulikhet
Neste artikkelTyske Handelsblatt: – Det var ikke en tale, det var en krigserklæring
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).