Brunsverting i Klassekampen

10
Øyvind Andresen
Av Øyvind Andresen

Etter en lengre tur i utlandet ser jeg til min forferdelse at Klassekampen 28. desember 2016 trykker en tekst der mitt navn blir knyttet direkte til fascisme og nazisme. Det er i kronikken «Venstresida og den nye fascismen» av Ronny Kjelsberg som først ble publisert på nettstedet Radikal Portal.
Uten reservasjoner blir mitt politiske ståsted assosiert med «brunskjorter», «historisk fascisme», «nynazisme» og «anti-semittismen».

Kjelsbergs metode for å sverte sine meningsmotstandere, blir avslørt i følgende avsnitt:

Et eksempel, signert Øyvind Andresen og publisert både på hans egen blogg og på steigan.no, viser svært tydelig hvor langt det ideologiske forfallet hos enkelte på venstresida har gått:

«Begreper som «venstreside» og «høyreside» er også nå helt uten mening. Det dreier seg ikke om «venstre» eller «høyre», kampen står mellom globalistene og anti-globalistene.»

Ut fra dette enkeltsitatet fra min blogg utleder Kjelsberg følgende:

Klasseperspektivet er lagt bort. Nasjonalismen står igjen. Det er også greit å merke seg begrepene «globalist» og «globalisme». Disse har ikke vært brukt særlig mye på norsk tidligere, man har i den politiske debatten heller snakket om «globalisering». Det er begreper som brukes i hovedsak av høyreekstreme og konspirasjonsmiljøer. Nazister bruker det f.eks. som kodeord om jøder, inn i de kjente konspirasjonsteoriene om «finansjøder».

Kjelsbergs metode er altså å trekke ut en formulering fra sammenhengen det står i, deretter å klistre dette sitatet til de verste forbryterne i historia!

Det er også Kjelsbergs problem at han ikke forstår at det går an å kombinere klassekamp med kamp for nasjonal sjølråderett, noe som har en stolt tradisjon i norsk historie.

Jeg er også forundret over Klassekampens rolle i denne saken. Det framgår følgende av Kjelsbergs blogg:

Klassekampen ville gjerne trykke en kortversjon av Radikal Portal-teksten min som kronikk, og det fikk de selvsagt lov til.

Det er altså Klassekampen som har tatt initiativ til å trykke denne kronikken, med henvisning på forsida, uten at jeg har blitt varslet på forhånd om de alvorlige anklagene kronikken fremmer.

Dette er en enorm skuffelse å få oppleve dette for en som har vært støttespiller, selger og bidragsyter til avisa gjennom flere tiår.

Redaksjonell kommentar: 

Klassekampen har lagt til følgende under innlegget, med svært små skift: 

"Vi beklager at vi ikke gjennomførte et tilstrekkelig redaksjonelt arbeid med dette innlegget."

(Dette innlegget sto som leserinnlegg i Klassekampen 24. januar 2017.)

 

Se også:

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. «Begreper som «venstreside» og «høyreside» er også nå helt uten mening. Det dreier seg ikke om «venstre» eller «høyre», kampen står mellom globalistene og anti-globalistene.»

  Salingaros sier det samme på en litt annen måte:

  «I discuss two basic polarities: Left versus Right, and P2P (Peer-to-Peer) versus Global-mass-society. Each polarity takes certain distinctions and concerns as key to understanding political life. A self-organizing P2P society is driven by individuality, publicly-shared patterns, and common culture based on shared loves; whereas Global-mass-society is based upon groupthink, expertise, and glitzy consumerism, and is run by a small group of intertwined political, economic, and knowledge elites. These two polarities Left/Right, and P2P/Global-mass-society are split in their basic attitudes towards the past, towards authority, and towards religion. I argue that the concerns that have divided Left from Right are less important now than formerly, and that the P2P/Global-mass-society polarity is a better way to understand many important issues today.»

  Hvorfor klassekampen med Kjelsberg i førersetet frykter allmenningene og p2p-teknologi noe så inst inn i granskauen, er ganske så uforståelig.

  – Peer-to-Peer Themes and Urban Priorities for the Self-organizing Society: http://permaculturenews.org/2012/02/07/peer-to-peer-themes-and-urban-priorities-for-the-self-organizing-society/

 2. Du er langt ifra den første gammel-kommunisten som i disse dager plutselig finner seg selv plassert iblandt ytre høyre, uten å ha skiftet politisk ståsted. Dette burde i seg selv bevise din påstand om at høyre – venstre begrepet faktisk er dødt.

  I et samfunn der nasjonalstaten er i oppløsning vil den naturlige politiske kampen stå mellom nasjonalister og globalister, eller hva man velger å definere partene som (f.eks konservative og utopister). Når man vet at nasjonalstaten har vært rammen som har muliggjort demokratiet så burde også den siden som faktisk vil oppløse dette blitt hardt utfordret på alle punkter i sin politikk, ihvertfall i et velfungerende demokratisk politisk landskap. Istedet ser vi brunskvetting av de konservative som prøver å stritte imot hemmelighold og skjulte politiske prosesser som legger grunnsteinen for opprettelsen av enda et nytt sentralstyrt «stor-tyskland».

 3. Høyre og venstre gir ingen mening lenger i politikk. Hvis du ikke er fullblodts globalist og nærmest løper hånd i hånd med de mega superrike, ja vips så er du fascist. Om dritten pakkes inn i rødt eller blått papir, er lite interresant. Det du står for Pål Steigen er arbeiderklassevennlig og det er «folk flest» (frp sin) mener. Bare så befriende og lærerrik blogg du har!!!!

 4. Synes ikke du skal ta deg nær av hva denne Kjeldberg skriver, for det er ikke rettet mot deg, men for å forhindre at flere tar samme standpunkt/inntar samme holdning som deg. Det Klassekampen og de andre avisene febrilsk forsøker er å opprettholde status quo, der de er avhengige av lesere og pressestøtte. Men troverdigheten til samtlig i etablert media faller, så anse det som krampetrekninger.

  «Det (globalister) er begreper som brukes i hovedsak av høyreekstreme og konspirasjonsmiljøer. Nazister bruker det f.eks. som kodeord om jøder, inn i de kjente konspirasjonsteoriene om «finansjøder».» Når makten går tom for argumenter forsøker den å sette folk i ubehagelige båser, gjerne ved å trekke inn konspirasjonsteorier, jøder og nazister, som ikke har noe med saken å gjøre. Mao avledes debatten/diskusjonen, og det pekes mot budbringer, ikke budskapet.

  Så ta det med ro, Øyvind, du er ikke den første, og blir slett ikke den siste. Å sloss mot etablisamentet er tøft og tungt, men veldig nødvendig.

 5. Globaliseringen har fungerat upplösande ( ex. Zoros) på de gamla nationalstaterna som splittras i mer lättmanövrerade regioner. Ett tunt elitskikt lierar sig med «Globaliseringen» som belönar dem rikligt. Mot denna för arbetarklassen och småfolket förödande utveckling uppstår en motståndsrörelse som hämtar kraft ur arbetarklass och småfolk som ser sin framtid hotad eller redan ruinerad. I ledningen för denna motståndsrörelse står i dag i oftast nationella oportunistiska högerkrafter som i frånvaro av verklig vänster formulerar de paroller som till stor del kunde formuleras av en verkligt patriotisk och nationell vänster. Den som inte ser detta kommer känna sig mycket vilsen inom en mycket snar framtid. Vi måste både slå vakt om och ta tillbaks makten i nationalstaten som är grunden för vår demokrati samtidigt som vi bekämpar globaliseringen. I den kampen kommer visa sig vilka som är vänner och vilka som är fiender. Utvecklingen av avisen Klassekampen är mycket sorglig men symptomatisk för den allt mer betydelselösa vänster som valt att syssla med identitetsfrågor i stället för klassfrågor. I Sverige kan ingen längre skilja V från S, eller S från M . De har alla riksdagen som huvudarena från vilken de gör olika s.k. utspel i media. I Sverige verkar huvudmotsättningen gå mellan SD (Sverigedemokraterna ca 20%) och övriga partier. Elaka tungor (bl.a. min) kallar nu riksdagen för riksdagis. Sverige ligger platt för EU som ligger platt för USA och alla är emot Ryssland. Vi har sannerligen jobb att göra!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.