Terrorister bakom akut vattenbrist i Damaskus

0
Medan invånarna i Damaskus törstar är det märkligt tyst i väst. Inga medier eller makthavare höjer rösterna för att rädda den plågade befolkningen. Ingen fördömer att ”rebellerna” fråntagit sex miljoner det livsnödvändiga vattnet.
Av Patrik Paulov

Det råder sedan drygt fyra veckor akut vattenbrist i Syriens huvudstad Damaskus efter att källan förgiftats av ”rebeller”. Terrorgruppen Jabhat al-Nusra saboterade nyligen en lösning på vattenkrisen genom att skjuta ihjäl regeringens förhandlare. Mudar Barakat från Damaskus tror att ”oppositionen” kommer att använda vattenkrisen som ett förhandlingskort vid fredssamtalen i Astana.

– Livet i Damaskus är väldigt svårt. Vi har brist på gas, el och vatten. Vattnet har varit avstängt i nästan en månad, berättar hjälparbetaren May Almoudalal, en av flera invånare i staden som Proletären kontaktar för att få en bild av det aktuella läget.

Medan invånarna i Damaskus törstar är det märkligt tyst i väst. Inga medier eller makthavare höjer rösterna för att rädda den plågade befolkningen. Ingen fördömer att ”rebellerna” fråntagit sex miljoner det livsnödvändiga vattnet.

Det var den 23 december som de syriska myndigheterna tvingades stänga av vattnet i huvudstadsregionen. Orsaken var att de väpnade grupper som kontrollerar Wadi Barada, där Damaskus viktigaste vattenkälla och vattenanläggning finns, förgiftat vattnet. Därefter har delar av anläggningen förstörts. Vattenbristen slår hårt mot närmare sex miljoner människor i huvudstaden och dess vidsträckta förstäder.

– Regeringen har börjat använda gamla källor. Det vattnet är avsett för rengöring och duger inte att dricka. Det finns flaskvatten att köpa men många har inte råd även om det säljs för tillverkningspriset. Folk kokar det dåliga vattnet för att ha något att dricka. Det börjar märkas på sjukhusen, förklarar Mudar Barakat, politisk analytiker i huvudstaden.

Regeringens försoningskommitté har förhandlat med de väpnade grupperna i Wadi Barada för att lösa vattenkrisen. Målsättningen var att sluta ett avtal som gjorde det möjligt att skicka tekniker för att reparera vattenanläggningen.

Men överläggningarna saboterades av Jabhat al-Nusra. Den person som regeringen utsett att leda förhandlingarna sköts ihjäl av den terroriststämplade gruppen.

Jabhat al-Nusra är al-Qaidas gren i Syrien och har under konflikten backats upp av bland andra Natolandet Turkiet och Gulfstaten Qatar. al-Nusra har hela tiden krigat sida vid sida med den svenskstödda syriska oppositionens styrkor.

Bashar Said, som arbetar som översättare, skriver i ett meddelande till Proletären att det råder motsättningar mellan de olika väpnade grupperna i Wadi Barada. En del vill lägga ner vapnen och återgå till ett civilt liv. Men Jabhat al-Nusra och de utländska jihadister som finns i området kring vattenanläggningen har inget intresse av att sluta kriga.

Efter dödsskjutningen återupptog den syriska armén de militära aktionerna för att få slut på den akuta vattenbristen.

– Armén avancerar mot området där vattenkällan finns samtidigt som förhandlingar förs för att evakuera de utländska krigarna och skapa fred i området. Förhandlingarna har starkt stöd av invånarna i Wadi Barada. Varje gång det finns en möjlighet att sluta ett försoningsavtal i ett stridsområde så prioriterar regeringen det framför militära medel, förklarar Bashar Said.

Medan invånarna i Damaskus törstar är det märkligt tyst i västvärlden om den hotande humanitära katastrofen. Medierna rapporterar sparsamt och politikerna säger inte ett knyst. Inte en enda makthavare höjer rösten för att rädda den plågade civilbefolkningen. Ingen fördömer att ”rebellerna” fråntagit sex miljoner människor det livsnödvändiga vattnet. Ännu en gång är det tydligt att västs syn på Syrien och dess invånare utgår från politiska intressen, inte humanitära.

Enligt Mudar Barakat finns ett tydligt samband mellan misslyckandet i Wadi Barada och de samtal mellan Syriens regering och opposition som precis inletts i i Astana, Kazakstan.

– Förhandlingarna i Wadi Baradi misslyckades därför att Turkiet och andra som står bakom terrorismen i Syrien vill använda vattenbristen i Damaskus som ett förhandlingskort i Astana.

Forrige artikkelBrexit, den liberale eliten og klassekompromissets oppløsning
Neste artikkelBrunsverting i Klassekampen