Belgiske arbeidere trapper opp kampen mot Caterpillar

0
Av Halvor Fjermeros

2.200 arbeidere ved anleggsmaskinprodusenten Caterpillar i Gosselies utenfor byen Charleroi ble varslet om oppsigelse og nedlegging i september i fjor. Nå har de organisert vakt ved fabrikken av frykt for at utstyr skal fjernes før forhandlingen er fullført.

I romjula og nyttårshelga startet Caterpillar-arbeiderne en vaktordning for å forhindre mulig fjerning av produksjonsutstyr og maskiner. Dette ble gjort fordi det var stans i produksjonen i jule- og nyttårsuka. For å forhindre at ledelsen ved den amerikanskeide bedriften i Charleroi sør i Belgia ville benytte sjansen i en folketom fabrikk, ble vakter satt ut på skift, forteller Germain Mugemangango på telefon fra Charleroi. Han arbeider i nær kontakt med arbeidere ved fabrikken som ansatt regionsansvarlig for det belgiske arbeiderpartiet PTB.

-Det er ingen konkrete mistanker om at ledelsen har slike planer. Men på den annen side stoler ikke arbeiderne ett sekund på Caterpillar-ledelsen etter at varselet om stenging av fabrikken kom som lyn fra klar himmel i høst. Forhandlinger om vilkår for oppsigelser, pensjon og eventuell fortsettelse av produksjon kommer først opp innen en måneds tid. Det gjelder å være på vakt inntil da, sier han.

Caterpillar-anlegget i Gosselies utenfor Charleroi i Belgia. (Foto: Halvor Fjermeros)

Vil flytte produksjon til Grenoble

Jeg møtte Germain Mugemangango sammen med Caterpillar-arbeiderne Ludivime Pesquet og Raymond Abis i september i fjor i Gosselies, kort tid etter at sjokket hadde rammet den lille byen noen kilometer nord for Charleroi.

Caterpillar-sveisere.jpg
Raymond Abis (54) og Ludivime Pesquet (36) er begge sveisere ved den belgiske Caterpillarfabrikken. I mars i år kan de være uten arbeid. (Foto: Halvor Fjermeros)

-Det var masseoppsigelser her i 2013, 1.600 arbeidere måtte gå. Siden har konsernet investert mye i nytt utstyr helt fram til for nylig. Så de fleste av oss ansatte tenkte at her har Caterpillar tenkt å satse. Sjokket ble desto større da de i begynnelsen av september meddelte at de ville legge ned her og flytte produksjonen til Caterpillar-anlegget i Grenoble i Frankrike. Også 300 arbeider ned en fabrikk i Irland har fått samme beskjed, sier Pesquet og Abis, begge sveisere med henholdsvis 16 og 30 år bak seg i produksjonen.

De to arbeiderne sveiser karosserier til anleggsmaskinene, både manuelt og med sveiseroboter. Det er ca. 50 ansatte som er kvalifisert til å operere roboter. Av totalt 2.200 ansatte i Gosselies er 1.700 produksjonsarbeidere, hvorav 30 er kvinner.

-Vi har en arbeidsstokk av teknisk svært avanserte arbeidere. Vi kan operere sju roboter samtidig, men ledelsen mener at vi må kunne klare enda flere, forteller de to sveiserne.

Hvordan slåss mot globaliserte giganter?

Raymond Abis er medlem av det revolusjonære arbeiderpartiet PTB, det mest framgangsrike partiet i hele Vallonia (som utgjør halve Belgia) med over 18% på siste meningsmåling før jul. Det har vært en jevn økning det siste halvåret, ikke minst knyttet til en rekke nedlegginger og masseoppsigelser innen både industri og bank- og finanssektoren over hele landet. PTBs suksess har blitt lagt merke til internasjonalt: https://halvorfjermeros.wordpress.com/2016/12/05/det-ingen-skulle-tru-at-nokon-kunne-snu/

-I fabrikken her er det ei stor gruppe som støtter PTB. Det er stadig flere som ser at PTBs kritikk av den globaliserte og markedsliberale kapitalismen stemmer med virkeligheten. De multinasjonale gigantene som Caterpillar kan gjøre som de vil, uten vesentlige hindringer fra nasjonale myndigheter, sier Abis.

-Folk ble voldsom opprørt over beskjeden om nedlegging. Det var nok mange som forventet at det skulle komme til voldeligheter, og kanskje noen også håpet på det. Da ville det være lettere å sverte aksjonene. Vi må ta vare på det sinnet, men samtidig bygge opp sympati i opinionen når vi prøver å motivere folk til mer militante aksjoner, sa Ludivime, den gang i slutten av september. Nå er et nytt skritt tatt, i og med vaktordningen som ble iverksatt i romjula.

Jeg spør Germain Mugemangango om han er mer optimistisk på vegne av kampen for å forhindre nedlegging med ny aksjonsstart på nyåret.

-Ikke optimist, nei. Dette er en svært krevende kamp. Men parallelt med at forhandlinger om vilkår for pensjon og oppsigelser starter om noen uker, må arbeiderne prøve å finne aksjonsformer som legger press på konsernet. Dette kan skape sympati i befolkninga, første i regionen og siden nasjonalt. Bare ved støtte nasjonalt og internasjonalt kan en håpe å vinne fram med noen krav i en slik kamp, for eksempel å bevare noe av produksjonen her i Belgia.

I midten av november aksjonerte Caterpillar-arbeidere fra fem land, deriblant Tyskland, Italia, Frankrike og Belgia i Geneve, først foran FN-bygningen og deretter ved Caterpillar-konsernets europeiske hovedkvarter: http://www.industriall-union.org/caterpillar-workers-rally-in-geneva

De to Caterpillar-sveiserne legger ikke skjul på at det er delte meninger og høyst ulike holdninger til å kjempe. Noen arbeidere er bare opptatt av å få penger i sluttvederlag og komme seg videre. Noen har kanskje to jobber og reiser flere timer til og fra jobben her. Men andre forventer større innsats fra de to fagforbundene, det sosialistiske og det kristne som har omtrent 50/50 av medlemmene blant de nær 100% organiserte arbeiderne.

Dagen før jeg reiste til Charleroi var jeg i møte med ETUC, det europeiske LO i Brussel. Der ble det opplyst at EU-kommisjonen har Caterpillar-saken på sakslista. Det skal nedsettes en «task force»:

-Task force fra EU-kommisjonen! Champagne! utbryter de tre rundt bordet i kor og holder på å dette av stolene i latter.


 

Først publisert på bloggen til Halvor Fjermeros

Forrige artikkelKonsentrasjonsleiren Øst-Aleppo og humanistene
Neste artikkelEn del av spillet: Qatar kjøper seg inn i russiske Rosneft