En del av spillet: Qatar kjøper seg inn i russiske Rosneft

3

En av de viktigste pådriverne for krigen mot Syria, en viktig finanskilde og våpenleverandør for jihadistene har vært oljediktaturet Qatar. Qatars viktigste interesse i Syria er å bygge en rørledning som kan bringe Qatars gass fram til Middelhavet og nærmere til det europeiske markedet.

I 2011 undertegnet Iran, Irak og Syria en avtale om å bygge en gassledning fra det iranske South Pars-feltet til Middelhavet med sikte på gassleveranse til Europa. Fra Saudi Arabias synspunkt ville det bety at denne strategiske energilinja ville gå gjennom sjiakontrollert område, og det passet herskerne i Riyadh svært dårlig. Fra Qatars synspunkt betydde det at deres gass ville bli mindre relevant.

qatar gassrørledning

Jeg har behandlet dette i artikkelen Hvorfor investerer Qatar i jihadistene i Syria?

Det lille oljediktaturet Qatar, som er verdens rikeste land, har i følge Financial Times investert tre milliarder dollar i jihadistene i Syria. For Qatar, som er verdens tredje største gassprodusent, er dette ikke noe stort beløp. Men det har gjort grupper som IS rike på penger og våpen.

Våpenhvileavtalen som Tyrkia, Russland og Iran har forhandlet fram, og som er godkjent av FNs sikkerhetsråd var presentert for blant annet Qatar på forhånd. Men kanskje Qatar også er kommet med på grunn av nettopp gass. Bloomberg skrev i desember 2016 at Qatar kjøper en andel på 19,5% av aksjene i det russiske selskapet Rosneft for 3 milliarder dollar pluss et lån på 7,8 milliarder dollar. Det statskontrollerte, men børsnoterte russiske oljeselskapet er et av verdens største oljeselskaper og sitter på enorme ressurser.

Finanstidsskriftet Forbes mener at nettopp Rosneft vil gi Russland et diplomatisk og strateisk overtak i 2017.

Som jeg skrev i artikkelen Syriakrigen – it’ the gas, stupid! så har Syriakrigen hele tida dreid seg om strategiske energiinteresser, og da særlig gassen fra Persiabukta.
Det er nærliggende å tro at Russland nå har fått snudd Qatar ikke bare fordi de innser at Syriakrigen er tapt, men også ved å gi dem verdens største gulrot. Det er ikke utenkelig at Russland, Iran og Qatar kan finne en omforent løsning for gassrørledning til Syria og at dette også vil gavne et Syria som vil trenge sårt til inntekter for den kommende gjenoppbygginga. Det er langt fram dit, men dette er da også et ledd i det store spillet om energi og makt i Vest-Asia.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

  1. Meget interessant at Qatar også nå spiller på Russland her. Det har nok å gjøre med hvor «vinden blåser» hen i Syria. USA og Tyrkia har siktet mot å legge rørledning fra irakisk Kurdistan gjennom deler av nord Syria, dvs Rojava regionen. Både for transport av olje og gass inn i Tyrkia, men også muligheter for videreføring til Europa. For Tyrkia gjelder det da at kurderne i Syria skyves ut av dette området. Mens for USA syns den eneste muligheten for innflytelse i det framtidige Syria nå å være at de opprettholder en allianse med kurderne der.
    Skal det bli noen tyngde i transporten videre til Europa, peker det mot samarbeid mellom det prosjektet til Tyrkia-USA og KRG (den kurdiske regionsregjeringen i Nord Irak) og rørledningen fra Iran. Qatar kan nå være på vei inn for å spille på dette prosjektet, foran en rørledning gjennom Syria som sentralregjeringen i landet har sterkere kontroll over?

  2. […] * Av stor betydelse för Saudiarabien är att emiren av Qatar har nyligen uttalat sig försonande om den stora shiamuslimska grannen Iran (Qatar är, i likhet med Saudiarabien, strikt sunnimuslimskt). Emiren konstaterade också att Qatars relationer med Israel var goda och sa att han blivit ovän med USA:s president Donald Trump under dennes besök i Saudiarabien den 20 maj. * För Egyptens ställningstagande är Qatars stöd till det Muslimska Brödraskapet av avgörande betydelse. * En planerad pipeline för gas spelar stor roll både för Saudiarabien och Qatar. År 2012 presenterade analytikern Felix Imonti, artikeln Qatar: Rich and Dangerous publicerad av specialiserad webbplats ”Oilprice.com” där han föreslog att Qatars medverkan i kriget i Syrien delvis berodde på att man ville bygga en rörledning till Turkiet genom Syrien. Upptäckten 2009 av ett nytt gasfält nära Israel, Libanon, Cypern och Syrien öppnade nya möjligheter att kringgå Saudiarabien och säkra en ny inkomstkälla. Rörledningar finns redan i Turkiet för att ta emot gasen. Bara Al-Assad är i vägen. Qatar tillsammans med turkarna vill ta bort Al-Assad och installera det muslimska brödraskapets syriska gren som kanske kunde blockera Saudiarabiens ansträngningar att installera en mer fanatisk Wahhabi-baserad regim. Europa stödjer projektet för att diversifiera sina energiförsörjningar och göra gas billigare. Om Syrien får en sunni-regering finns en sunni-korridor från Persiska viken till EU. Men Assads regering föredrar en rörledning som går genom Iran. I 2011 undertecknade Iran, Irak och Syria ett avtal om att bygga en gasledning från det iranske South Pars-fältet till Medelhavet med sikte på gasleverans till Europa. Från Saudiarabien synpunkt betyder det att en strategisk energilinje går genom ett shiakontrollerat område, vilket inte passar härskarna i Riyadh och inte heller Qatar. Någon konflikt mellan Qatar och Saudiarabien om gasledningen är svår att skönja. Putin och emiren av Qatar amim bin Hamad al-Thani. Bloomberg skrev i december 2016 att Qatar köper 19,5% av aktierna i det stora ryska oljebolagtt Rosneft för 3 miljarder dollar plus ett lån på 7,8 miljarder, vilket knappast är en konfliktorsak. Pål Steigan: Qatar köper in sig ryska Rosneft […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.