Verdens rikeste blir enda rikere

1

Verdens rikeste personer kan smile bredt ved utgangen av 2016, skriver E24:

I løpet av de siste 12 månedene har de 500 rikeste personene i verden til sammen økt formuene med 2.060 milliarder kroner, i overkant av 4 milliarder kroner i snitt per person, skriver Bloomberg.

Fire av de fem milliardærene som tjente mest i 2016 var fra USA, nemlig investoren Warren Buffett, datamogulen Bill Gates, oljemilliardæren Harold Hamm og Amazon-gründeren Jeff Bezos. Femtemann på lista var franske Bernard Arnault, eier av Luis Vuitton, Hennesey m.m. Facebook-gründer Mark Zuckerberg kom også høyt opp på lista.

Buffett har gitt bort 2,2 milliarder dollar i form av aksjer i selskapet Berkshire Hathaway til Bill & Melinda Gates Foundation. Det kan høres svært gavmildt ut, men det innebærer opplagt store skattefordeler og det styrker hans posisjon i en stiftelse som er svært lukrativ for eierne.

Avisa LA Times gjorde i 2007 en sånn skikkelig journalistisk jobb som man skulle ønske at mange aviser gjorde. De gikk bak den vakre fasaden til Gates-stiftelsen og fant et langt mindre flatterende bilde. (Oversikt over alle artiklene her.) I en av artiklene gikk de tett på situasjonen i Nigeria, der Gates-stiftelsen har gitt mange penger til vaksinasjoner. Det de fant var at det var ikke mangel på vaksine som var det store helseproblemet for folk i Niger-deltaet, men de giftige utslippene fra oljeselskapenes anlegg. Og så viser det seg at samtidig med at stiftelsen investerer $218 million i vaksineprogrammer, som blant annet går til Nigeria, investerer den $423 millioner i Eni, Royal Dutch Shell, Exxon Mobil Corp., Chevron Corp. og Total – selskaper som er ansvarlig for mesteparten av den faklinga som dekker Niger-deltaet med forurensning.

Det samme gjentar seg i Durban, Sør-Afrika der Gates Foundation driver et helseprogram. Der lider barn av pusteproblemer på grunn av utslippene fra papirfabrikken Mondi og oljeraffineriet Sapref. Gates Foundation er en av hovedaksjonærene i de selskapene som eier disse fabrikkene med $295 millioner i BP og $35 millioner i Royal Dutch Shell som eier Sapref sammen med BP. Stiftelsen har også en eierandel på $39 millioner i Anglo American som eier Mondi-fabrikken.

Kritikere sier at Gates Foundation bruker penger for å fremme en politisk agenda i Afrika, og beskylder stiftelsen for å investere direkte i svært kontroversielle saker som genmanipulerte arter.

Les mer i artikkelen Bill Gates’ milde gaver til hvem?

Supermilliardærene har skjønt at såkalt filantropi kan spare dem for skatt, hjelpe dem til å bestikke politikere og gi dem enda større innflytelse. Det er fortsatt Edvard Munch som har sagt dette klarest:

«Rikfolk stjeler fra samfunnet. Den rike som gir almisser, stjeler dobbelt. Han stjeler hjerter også.»

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.