Verdens rikeste blir enda rikere

0

Verdens rikeste personer kan smile bredt ved utgangen av 2016, skriver E24:

I løpet av de siste 12 månedene har de 500 rikeste personene i verden til sammen økt formuene med 2.060 milliarder kroner, i overkant av 4 milliarder kroner i snitt per person, skriver Bloomberg.

Fire av de fem milliardærene som tjente mest i 2016 var fra USA, nemlig investoren Warren Buffett, datamogulen Bill Gates, oljemilliardæren Harold Hamm og Amazon-gründeren Jeff Bezos. Femtemann på lista var franske Bernard Arnault, eier av Luis Vuitton, Hennesey m.m. Facebook-gründer Mark Zuckerberg kom også høyt opp på lista.

Buffett har gitt bort 2,2 milliarder dollar i form av aksjer i selskapet Berkshire Hathaway til Bill & Melinda Gates Foundation. Det kan høres svært gavmildt ut, men det innebærer opplagt store skattefordeler og det styrker hans posisjon i en stiftelse som er svært lukrativ for eierne.

Avisa LA Times gjorde i 2007 en sånn skikkelig journalistisk jobb som man skulle ønske at mange aviser gjorde. De gikk bak den vakre fasaden til Gates-stiftelsen og fant et langt mindre flatterende bilde. (Oversikt over alle artiklene her.) I en av artiklene gikk de tett på situasjonen i Nigeria, der Gates-stiftelsen har gitt mange penger til vaksinasjoner. Det de fant var at det var ikke mangel på vaksine som var det store helseproblemet for folk i Niger-deltaet, men de giftige utslippene fra oljeselskapenes anlegg. Og så viser det seg at samtidig med at stiftelsen investerer $218 million i vaksineprogrammer, som blant annet går til Nigeria, investerer den $423 millioner i Eni, Royal Dutch Shell, Exxon Mobil Corp., Chevron Corp. og Total – selskaper som er ansvarlig for mesteparten av den faklinga som dekker Niger-deltaet med forurensning.

Det samme gjentar seg i Durban, Sør-Afrika der Gates Foundation driver et helseprogram. Der lider barn av pusteproblemer på grunn av utslippene fra papirfabrikken Mondi og oljeraffineriet Sapref. Gates Foundation er en av hovedaksjonærene i de selskapene som eier disse fabrikkene med $295 millioner i BP og $35 millioner i Royal Dutch Shell som eier Sapref sammen med BP. Stiftelsen har også en eierandel på $39 millioner i Anglo American som eier Mondi-fabrikken.

Kritikere sier at Gates Foundation bruker penger for å fremme en politisk agenda i Afrika, og beskylder stiftelsen for å investere direkte i svært kontroversielle saker som genmanipulerte arter.

Les mer i artikkelen Bill Gates’ milde gaver til hvem?

Supermilliardærene har skjønt at såkalt filantropi kan spare dem for skatt, hjelpe dem til å bestikke politikere og gi dem enda større innflytelse. Det er fortsatt Edvard Munch som har sagt dette klarest:

«Rikfolk stjeler fra samfunnet. Den rike som gir almisser, stjeler dobbelt. Han stjeler hjerter også.»

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.