The Guardian med «fake news» om Assange

0

Avisa The Guardian har et renommé som ei seriøs, liberal avis. Men de seinere årene har den vist seg helt andre sider av seg. 24. desember 2016 hadde avisa et typisk eksempel på dette, nemlig en artikkel som ikke kan kalles annet enn «fake news» om Julian Assange.

Overskriften sa:
“Julian Assange gives guarded praise of Trump and blasts Clinton in interview.”

Forfatteren Ben Jacobs skrev også at Assange “long had a close relationship with the Putin regime.” Det eneste «beviset» for dette er at Assange i 2012 deltok i åtte intervjuer som ble kringkastet på russiske RT. Hele artikkelen er bygd på forfalskning. Den italienske journalisten Stefania Maurizi i la Repubblica. Avisa har publisert dette intervjuet i sin engelske utgave.

Om Hillary Clinton sa Assange blant annet:

«If the question is how I personally feel about the situation, I am mixed: Hillary Clinton and the network around her imprisoned one of our alleged sources for 35 years, Chelsea Manning, tortured her according to the United Nations, in order to implicate me personally.»

Da han ble spurt om hva han trodde Donald Trump mener, svarte han:

«Hillary Clinton’s election would have been a consolidation of power in the existing ruling class of the United States. Donald Trump is not a DC insider, he is part of the wealthy ruling elite of the United States, and he is gathering around him a spectrum of other rich people and several idiosyncratic personalities. They do not by themselves form an existing structure, so it is a weak structure which is displacing and destabilising the pre-existing central power network within DC. It is a new patronage structure which will evolve rapidly, but at the moment its looseness means there are opportunities for change in the United States: change for the worse and change for the better».

Å legge ut dette som støtte til Trump er ikke annet enn svart propaganda – eller «fake news» om man vil. Men den tjener en hensikt og The Guardians redaktør vet at dette går hjem hos mange lesere fordi det knapt nok finnes en kritisk motvekt.

Tidligere entusiastiske tilhengere av The Guardian har etablert nettstedet Off-Guardian, og de skriver sjøl hvorfor de har gjort dette:

We followed with dismay and disappointment the increasingly distorted and tendentious news reporting on Libya, the proxy-war in Syria, and the Ukraine Crisis.  Tired of being censored by our beloved, once-upon-a-time left-of-centre newspaper, in February 2015 we decided to create our own platform for airing our unacceptable opinions.

Løgnoppslaget om Assange gir dem en bekreftelse på det de hevder.

Forrige artikkelUkraina innfører forbud mot pro-russiske bøker
Neste artikkelGodt nytt år!
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).