Nå kommer det: Facebook skal bli Sannhetsministerium

0
Facebook kopierer Big Brother

Facebook-sjef Mark Zuckerberg varsler at selskapet skal innføre en aktiv kamp mot det påståtte «falske nyheter». Det blir opprettet grupper av såkalte faktasjekkere som skal samarbeide om å brennemerke det de mener er «falske nyheter».

big-brother-storebror-facebook

NRK skriver:

Hvis mange reagerer på et innlegg, vil Facebook sende den til eksterne faktasjekkere for en vurdering. Facebook skriver også at «andre signaler» kan gjøre at de sender sakene for en faktasjekk.Faktasjekkerne kommer fra fire organisasjoner som har undertegnet Poynter’s International Fact Checking Code of Principles.

Faktasjekkerne kommer fra Snopes.com, Politifact, ABC News og Factcheck.org og Associated Press.
Nyheter som avsløres som falske blir fortsatt værende på Facebook, men blir markert som «omstridt», noe som vil gjøre at de havner lenger ned i nyhetsfeeden du får som bruker.

Ved markeringen ligger det også en lenke til en artikkel som forklarer hvorfor saken betegnes som omstridt.

Facebook skal også opprette et angiversystem slik at hvis mange nok brukere rapporterer et innlegg som angivelig usant, så vil det utløse aksjon fra «faktasjekkerne» som så kommer med sine brennemerker.

Så man har tydeligvis lært av østtyske Stasi, som jo var beryktet for sine «nabolagsvarslere».
Vi husker fra tidligere i år hvordan Facebook fjernet bildet av «napalmjenta», visstnok fordi det handlet om nakenhet, men det kunne like gjerne ha vært fordi det var avslørende for USAs politiske myndigheter.

Selskapet Politifact har for eksempel innført det de kaller «Truth-o-meter» som skal gi rating til innlegg etter hvor sanne Politifact mener de er.

Her er bloggere som kritiserer Politifact.

snopes.com sier de er uavhengige og har blitt rost for dette av propagandaorganer som The New York Times, The Washington Post, og The Wall Street Journal.

Associated Press var blant de nyhetsbyråene som fullstendig usant hevdet at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen, og som på den måten bidro til å legitimere Irak-krigen.

Fra før av har Facebook i Tyskland gått i kompani med Bartelsmann, som skal hjelpe til med å holde det sosiale mediet rent. Det tyske storkonsernet har fått i oppdrag av Facebook å renske innholdet, slik at det ikke «støter mot våre fellesskapsnormer», skriver Der Spiegel.

Bertelsmann SE & Co. KGaA er et tysk multinasjonalt mediakonsern. Selskapet opererer i 50 land og har over 110.000 ansatte. Under 2. verdenskrig var Bertelsmann den største leverandøren av nazi-propaganda. I 2002 skrev en kommisjon som var opprettet av Bertelsmann at selskapet samarbeidet nært med naziregimet under krigen og at det også sjøl benyttet seg av jødisk slavearbeid.

Det er datterselskapet Arvato som har fått i oppdrag å stå for Facebook-sensuren.

Jordana Cutler, som har vært rådgiver for Benjamin Netanyahu, er utnevnt til sjef for politikk og kommunikasjon for Facebook i Israel.
Jordana Cutler, som har vært rådgiver for Benjamin Netanyahu, er utnevnt til sjef for politikk og kommunikasjon for Facebook i Israel.

Facebook har også inngått en avtale med Israel om å renske nettet for upassende kritikk mot den sionistiske staten. Jordana Cutler, som kommer fra jobben som stabssjef ved Israels ambassade i Washington, og som i lang tid har vært en nær rådgiver for Benjamin Netanyahu, er utnevnt til sjef for politikk og kommunikasjon for Facebook i Israel. Hennes oppgave blir ikke minst å bekjempe den ikke-voldelige BDS-kampanjen som retter seg mot Israels okkupasjon av palestinsk land.

Sjøl er Facebook eid av the 0,001% community, den absolutte finanseliten på Wall Street, og vil nok vite å filtrere vekk upassende nyheter om sine eiere.

For hvem eier IT-giganter som Facebook? Hvilke økonomiske krefter står bak dem? Jeg har lagd en oversikt over de ti viktigste eierne i de fire selskapene. (NB: Google heter nå Alphabet, og er antakelig verdens største IT-selskap.)

facebook twitter alphabet microsoft copy

Kilde: Moningstar.co

Jeg har markert med rødt dem jeg kaller «de fire store», nemlig BlackRock, Fidelity, Vanguard og State Street. Dette er store amerikanske fonds som også er de største eierne i samtlige av de sju dominerende bankene og finansinstitusjonene.

Det er sju banker eller finansinstitusjoner som har fullstendig kontroll over det amerikanske finansmarkedet. Det er JP Morgan, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley og Bank of NY Mellon.

Mark Zuckerberg er bare en front for ulvene på Wall Street. Ordren om sensur og masseovervåking av nettet er derfor en marsjordre fra den bittelille gruppa med milliardærer som kontrollerer mesteparten av ressursene i verden og som er livredde for at flertallet skal komme og ta fra dem makta.

Det er dessverre all grunn til å tro at det jeg kaller «det nyliberale venstre» eller «vestreglobalismen» vil omfavne denne nye utviklinga av mediediktaturet. De har vist en sterk tendens til å stemple avvikende meninger og bannlyse annerledes tenkende.

Dette og liknende tiltak er et uttrykk for hvor desperate eierne av main stream media (MSM) er. I USA eier seks selskaper over 90% av av mediene og har vært vant til å kunne styre opinionen slik de vil. Framveksten av nye og uavhengige medier på internett har stilt dem i forlegenhet fordi de ikke lenger har monopol på sannheten. Nå slår de tilbake.
De har ikke bare studert Stasi med utbytte, men har også føyd til noen kapitler til George Orwells 1984.

Les også: Google skal bli verdens største meningskontrollør

Desperasjonen fra MSM bør tas som en seier for uavhengig kritikk. Men den bør også tas som et varsel om at de sosiale mediene nå i mye høyere grad enn tidligere vil bli kontrollert av våre herskere, som jo vet at de har sannheten på sin side.

Tida er inne for å begynne migrasjonen til andre plattformer. Personlig har jeg regnet med at dette ville komme og har sett på de sosiale mediene som et vindu som bare midlertidig var åpent. Nå er dette vinduet i ferd med å lukkes, og derfor er det så viktig å bygge uavhengige medier og plattformer. Og det er en grunn til at jeg i det siste har vært så opptatt av å få abonnenter til denne bloggen.

Forrige artikkelHacking av valget i USA – en intern jobb?
Neste artikkel“To My Fellow Filthy Rich Americans: The Pitchforks Are Coming”
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).